Logo rubriky
11-12/1993
  (113)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Opuštěn bratrem aneb Nářek numera 1694 nad ztrátou numera 1693

Já, vegetující spokojeně na svazích majestátních Krušných hor, spásající trávu, blaženě přežvykující a tupě v dáli hledící, číslem 1694 se honosící, zjišťuji náhle, že stojím na samé hranici propasti, strži tak neskutečně hluboké, že feministické přesvědčení mnohých tvorů a netvorů je proti tomu hluboké nic. Závrať mě chytá a hlava se mi točí...
       Ano. Právě já, modrá kráva, či spíše býček (nebo, auvajz, vůl) s nápisem KARLOVARSKÉ MLÉKÁRNY na bocích nalézám v bělostném listí travky interkomky odhozenou naušnici jednoho z členů kdysi tak ohromného stáda, člena, jenž se nechal lapit kdesi v divočině sajfajstických lesů hladovými vlky Alfonsem, Franckem, Standou a Ferdou. Skláním svou hlavu, obtěžkanou rohy, velkým zvoncem a naušnicí numero 1694 k poslední památce bývalého druha, jehož kosti nyní odpočívají v pokoji v trávicích traktech lítých šelem, čumákem jí obracím, abych spatřil číslo ne nepodobné mému. 1693. Bože...
       A tak tam stojím a hádám, kolik nás asi ještě zbylo z celého stáda. Stojím tam a pak se vydávám hledat do neznáma kravku numero 1695...
       A TEĎ JIŽ VÁŽNĚ!
       AFSF mne fascinovalo. V době svého vzniku, chtěl jsem říci. Snad právě proto jsem vykonal ten husarský kousek a zůstal jeho členem dodnes.
       Aby bylo jasno. Pocházím z malého městečka Pernink, kdesi severně od Karlových Varů, v Bohem zapomenutém, leč sudetoněmeckým landsmanšaftem často vzpomínaném kraji. Pokud náhodou zatoužím po literatuře (a nejenom té sajfaj), musím se za ní vydat sám, do nějakého z větších měst, jako jsou třeba právě Karlovy Vary. Tato srandička sama mě stojí „pouhých“ 26 Kč, tudíž chci-li si nějaké knihy v prodejnách uhlídat, projezdím pravidelně značnou sumu.
       Prostě: díky, AFSF, velkou část svých knih mám díky vám, až na těch pár drobných nedorozumění, podivného přístupu a vůbec...
       Ale co jsme si, to jsme si. Nechť upadnou v zapomnění všechny mé urgence a zmatené zásilky, štítky, stavy kont a všechno kolem. Achich ach, mám z toho strach.
       Pro AFSF zesnulý člen 1693 Filip Gotfrid nevydržel. Čeká i mě jeho osud? ŘEKL BYCH, ŽE ČEKÁ!
       Od jisté doby si nemohu vynachválit služby poskytované Laserem a z toho důvodu jsem si dvě knihy z jeho produkce u poněkud nejisté AFSF odhlásil s tím, že si je objednám právě u Laseru. Jenže pak mi přišla Fandoména 2/93 a já náhle zjistil, že objednávku ZRUŠIT NELZE! Jsem zvědavý, co bude se mnou, ale od AFSF by bylo rozhodně slušnější oznámit VČAS, že od toho a toho dne nebude možno zrušit objednávku, to abychom se my, členové, mohli podle toho zařídit. O to humorněji tato zpráva působí pro ty, kteří si objednali SVĚTY SCIENCE FICTION za avizovaných 40 Kč a náhle zjišťují, že to činí kaček Osmdesát pět!!!U knihy R. Dahla alespoň projevili tolik solidnosti, že požádali o potvrzení objednávky (ze 49 Kč na 93!!).
       Čím mne ještě Fandoména nemile překvapila, bylo zavedení SF servisu, tedy jakési další zásilkové služby, kde člověk nemusí platit členské příspěvky. A pro chudého intelektuála je 120 Kč suma poměrně vysoká! Co je mi platné, že mám 50% klubovou slevu, když se do Prahy stejně dostanu dvakrát do roka? A prémie v podobě knihy O. Neffa? Při vší úctě k panu Neffovi za 120 Kč by musela být na křídovém papíře a s barevnými obrázky, a stejně bych si jí nekoupil. (No, dneska by to ani ten kříďák už být nemusel...) Mám jiné, oblíbenější autory. A výhody z Fandomény? To je tak směšná blbost, že je o tom škoda psát a ať si nikdo nestěžuje na nedostatek příspěvků, když v SFGTAFKV dokázalo udržet TÝDENÍK Small Bang v chodu PĚT lidí (a občas někdo jiný) po celý dlouhý ROK! A to je heroický výkon, jaký pravděpodobně nemá obdoby.
       Když jsem loni obdržel členství zadarmo (za odběr knih nad 500 Kčs), TO BYLA výhoda pro zpustlého samotáře z hor! Letos to neplatilo, co naplat, že jsem odebral knihy za ještě větší sumu...
       Pro mě se prostě SF servis od AFSF odlišuje pouze ušetřenými sto dvaceti korunami, a to mne žere více, než tahanice kolem zásilek. Prostě a jednoduše: NEPOVAŽUJI TO ZA ZCELA ČISTOU HRU VŮČI VLASTNÍM ČLENŮM!
       Ostatně, bude-li to takto pokračovat, budu členem pouze do konce roku. Pak možná snad abonentem SF servisu.
       Hořkost v srdci ale zůstává...
       
1694 Stanislav Ertl, Jr., Pernink
       
       P.S. Mám chuť založit dálkový klub ze stávajících a minulých numer šestnáct set devadesátek... (t.j. 1690-1699). Jste pro? A ozve se i numero 1695? Vždyť pro to je přeci INTERKOM!!!
       
       Pozn. redakce: Čtenář IK by z množství otištěné kritiky mohl nabýt dojmu, že krom AFSF je ve fandomu vše v pořádku. Přátelé, kritizujte i ostatní stránky života v SF, nebo dojde k pravému opaku vašich snah a AFSF bude odmítat kritiku s poukazem na slogan „jen ti, kdo nic nedělají, nic nezkazí“.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK