Logo rubriky
9/1993
  Recenze (další) (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Co přináší řeka

P. J. Farmer má smůlu. A to díky nešťastnému výběru jeho knih, které vydal plzeňský LASER. Vše začalo vydáním knih Stvořitel vesmíru a Brány stvoření, což jsou první dva díly dlouhého cyklu tzv. Světa vrstev. Nejsou to kvalitní knížky, spíše takové fajnovější Rodokapsy a jistě odradily mnoho potencionálních čtenářů od četby dalších Farmerových děl. Následoval román Kamenný bůh, jenž je sice o něco lepší, ale žádná velká sláva to není.
       (Minirecenze v recenzi: Jak se budí bohové? Celkem jednoduše, bleskem. A tak se zkamenělý americký vědec po mnoha milionech let probudí a stane se bohem a vůdcem tamních obyvatel, jakýchsi kočkolidí. Zbytek knížky popisuje válečné tažení proti Stromu, jenž pokrývá téměř celou zemi a podle toho, jak román končí - Strom kdysi dávno vypěstovaný lidmi jako nosič informací se dost dobře porazit nedá a tak se naskýtá možnost domluvy - soudím, že mohou následovat další díly. Největším kladem jinak průměrného románu je popis cesty či plavby po ohromných větvích gigantického Stromu. Celkové hodnocení podle obvyklé stupnice: ** 1/2.)
       A v této, pro Farmera dosud tak špatné situaci, vydává nakl. Winston Smith první dvě části jeho nejslavnějšího a možná i nejlepšího díla cyklu Svět řeky. Jde o romány To Your Scattered Bodies Go (Vašim rozptýleným tělům jděte), který je, asi z důvodů lepší prodejnosti, nazvaný Řeka zmrtvýchvstání, a The Fabulous Riverboat (Podivuhodná říční loď), vydaný jako Bájná loď. Obě knihy mají perfektní Zhoufovu obálku prozrazující, že syndrom Gateway se šíří. (Po několika vysloveně odfláknutých obálkách zase jedna pořádná zhoufovina.)
       Řeka zmrtvýchvstání nás zavádí na podivnou planetu, kterou ovíjí nekonečná Řeka, pramenící i ústící na severním pólu. Na březích této Řeky ožívají téměř všichni lidé, kteří kdy zemřeli na planetě Zemi. Všichni jsou mladí, bezvousí a obřezaní. Jeden každý z nich „vyfasoval“ při zmrtvýchvstání i kovovou nádobu, tzv. grál, jenž se stará o jeho obživu. Navíc, pokud je někdo v údolí Řeky zabit, což se stává velmi často, druhý den se znovu probudí někde na břehu gigantického toku. Tak v údolí Řeky procitá i známý anglický cestovatel Sir Richard Francis Burton a právě on jediný ví něco, co nikdo jiný. Ještě před oživením se totiž na chvilku probudil a tak ví, že za vším stojí nikoliv Bůh, ale něčí mocná a vyspělá technika. Burton s přáteli se tedy vydává na cestu za tajemstvím zmrtvýchvstání, při které zažijí mnohá dobrodružství. Jak ovšem záhy zjistí, jeví o jeho osobu zvýšený zájem vládci světa Řeky - tajemní Etikové. A tak Burton nasedá do sebevražedného expressu a...
       Kniha obsahuje vše, co od kvalitní SF očekáváme; nápad, zápletku, napětí, tajemství, dobrodružství, neznámé světy a další, vše spojeno v jeden celek. Jak se jednou děj rozproudí, téměř nic jej nedokáže zastavit. Jako Řeka plyne pořád dál, až ke konečnému a očekávanému vyvrcholení. Ale vyvrcholení knihy není vyvrcholením cyklu a tak se můžeme na Bájné lodi vydat na plavbu proti proudu Řeky až k mýtické polární Věži v Mlze na severní točně.
       Ale s bájnou lodí to nebude zas tak jednoduché, neboť část nákladu je zmršena z tiskárny. Dvacet stran chybí a dvacet je tam dvakrát. Tak jsem zvědav, jestli se mi podaří sehnat bezchybný výtisk, neboť těch pár šťastných, kteří četli už obě knihy, tvrdí, že Bájná loď je ještě lepší než Řeka zmrtvýchvstání.
       Zájemce o bližší a podrobnější seznámení se Světem Řeky odkazuji na vynikající recenzi J. Pavlíka v Poutníku 7/92, kde jsou podrobně popsány i další části cyklu. Co je však vzláštní, že tam popisovaný Svět Řeky není tak úplně identický s tím, který nám nabízí nakl. W.S. Existují v něm např. tzv. volné grály a i Millerova výprava k severnímu pólu je trochu jiná. Tento alternativní Svět Řeky vznikl zřejmě pozdějším zásahem autora, který u dalších vydání vychytával drobné mouchy. Bylo by zajímavé zjistit, který z těch dvou světů je starší. Každopádně věřím, že se vydání zbývajících dílů brzy dočkáme. Proslýchá se, že práva na díl třetí vlastní LASER a mohl by tudíž vyjít už příští rok. Doufám, že nebude poslední.
       Nakl. W.S. si již vydobylo dobrou pověst mezi našimi fany. Jejich knihy mají vhodný formát, pěkné obálky, dobré překlady a co nejvíc oceňuji, vždy mají pár stránek věnovaných autorovi. A navíc W.S. vydává stylem co kniha, to hit!
       
       Hodnocení: *** 1/2
       Philip J. Farmer: Řeka zmrtvýchvstání, překl. Linda Bartošková, obálka M. Zhouf, vydalo nakl. Winston Smith v Praze 1993, náklad neuveden, 287 stran, cena 54,- Kč
Martin Češpivo
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK