Logo rubriky
9/1993
  Recenze (další) (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Proti proudu?

       Netrvalo to ani tak dlouho a několik dní po dopsání recenze na Řeku zmrtvýchvstání se mi dostal do rukou bezchybný výtisk druhého románu z cyklu Svět Řeky, knihy P. J. Farmera Bájná loď. Všichni ti, kteří román četli přede mnou, tvrdili, že je o dost lepší, než část první, ale když jsem knížku přečetl, jal jsem se o tom názoru pochybovat. Jistě, je to dobrá kniha, napínavá, místy strhující, ale přesto podle mne kvalit prvního dílu nedosahuje.
       V románu sledujeme osudy Sama Clemense alias Marka Twaina s jeho velkým snem, osudy jeho přátel i nepřátel. Sam touží postavit velikou kovovou říční loď a s ní se vydat k pramenům Řeky k tajemné Věži v Mlze na severním pólu. Tento krásný sen má ovšem jeden drobný háček. Nikde v údolí Řeky se nevyskytuje železo a i ostatní kovy jsou velice vzácné a rozptýlené v drobných ložiscích podél celého toku Řeky. V této téměř beznadějné situaci se Sam, hledající železo, plaví spolu se svým přítelem titantropem Joe Millerem na lodi vikingského krále Erika Krvavé sekery. Jejich šance by byly nulové, kdyby se do věci nezamíchali Etikové, lépe řečeno jen jeden, který se rozhodl z neznámých důvodů lidem pomáhat. Svrhne do údolí Řeky obrovský železný meteorit. Od tohoto okamžiku děj nabírá na tempu. Železo totiž chtějí všichni a tak, dříve než může Sam Clemens uskutečnist svůj sen, musí se postarat o bezpečnost svého malého státu. Okolnosti ho přinutí přijmout nešťastné spojenectví s anglickým králem Janem Bezzemkem. I přesto má obrovské potíže a jeho Loď je několikrát ohrožena, ještě než opustila rýsovací prkna, ale Sam se nevzdává a svou Loď přece jen postaví, aby ji pak nakonec ztratil úplně.
       Bájná loď je knihou o jednom snu a o cestě, kterou je nutno překonat k jeho naplnění. Ten sen je hybnou silou všeho a jeho vyplnění musí ustoupit vše z cesty. A když neustoupí, inu - nikdo přece neumírá navždy, tak co. Nejzajímavější postavou knihy je titantrop Joe Miller, obrovský a silný pračlověk se zajímavými poznámkami a šišlavou mluvou. A byl to právě on, kdo poprvé zahlédl Věž v Mlze v severním moři a jehož vyprávění rozpoutalo celý ten kolotoč událostí.
       Oproti prvnímu dílu kniha nepřináší takřka nic nového s jedinou výjimkou. Dozvíme se z ní o existenci dvanácti lidí, kteří byli vybráni Tajemným Cizincem pro budoucí boj proti téměř všemocným Etikům. K tomu jim má taktéž pomoci ona podivuhodná říční loď. Její stavbě věnuje autor hodně místa a s ubíhajícími stránkami ve čtenáři vzniká pomalu dojem, že samotné plavby proti proudu se v této knize asi nedočká. Poslední stránky tento ortel utvrdí a tak je mi divné, že nakl. Winston Smith uvedlo na zadní stranu obálky pravý opak. Ještě jednu výhradu bych ke knize měl. P.J. Farmer nám pěkně popisuje stavbu lodi se všemi jejími vymoženostmi, ale občas to trochu přehání. Jsem ochoten uvěřit, že ze železa, hliníku, platiny jde vyrobit loď, letadlo, parní kanon i pistole, ale není mi jasné, jak lze z takovýchto surovin bez kapky mědi a jiných důležitých kovů sestrojit radio, sonar nebo televizi. Pane Farmere, to už jste drobátko přehnal! Nicméně, kniha je to zajímavá a stojí za přečtení.
       Hodnocení: ***
       Philip J. Farmer: Bájná loď, překlad Linda Bartošková, obálka M. Zhouf, vydalo nakl. Winston Smith v Praze 1993, náklad neuveden, 309 stran, cena 59,- Kč.
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK