Logo rubriky
1/1994
  Recenze (další) (115)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 1-2/1994  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Dobrá antologie

       Ať už máme proti AFSF jakékoliv výhrady, musíme uznat, že na poli vydavatelském se celkem snaží. Jako jedni z mála vydávají také antologie, kvalitní jak po stránce obsahové, tak estetické. Zatím poslední vyšla antologie americké SF Hvězdy jako bozi, obsahující povídky od známých i neznámých autorů na celkem vyrovnané úrovni.
       Úvodní povídka Zločin v souhvězdí Páva využívá hned dva nám už známé motivy. Dvě planety obíhající těsně kolem sebe (Primitivní astronauti) a kosmický výtah (Rajské fontány). V těchto kulisách se odehrává pátrání po dvou zmizelých ženách obviněných z genocidy mimozemského plemene. Zpráva z V. Street je klasickým příkladem města, kde „něco je jinak“, a hlavní hrdina se snaží přijít na to, co. Vládci času od van Vogta jsou „šílenou“ space operou staršího data, ve které lidé z nepředstavitelně vzdálené budoucnosti verbují pro své války vojáky z minulosti. Hračka pro Julinku je roztomile morbidní povídka Roberta Blocha o tom, kamže se to poděl Jack Rozparovač. V povídce Mozart ve slunečních brýlích se dozvíme, co všechno se může přihodit při využívání paralelních světů. Andersonův Sam Hall nám názorně dokazuje, že s postupující komputerizací společnosti se mohou vytvořit nečekané příležitosti, jak s touto společností skoncovat. „Čiň pokání, Harlekýne,“ říká Tiktátor v další povídce a tím je jasné, že s touto totalitní společností nebude tak snadné se vypořádat. A autor - Harlan Ellison. Velkým potěšením lidí z budoucnosti je zabíjet v minulosti. Povídka - Opravdový Američan. A povídka, která se mně osobně líbila nejvíce, Bludný Holanďan, pojednává o tom, že legendární postavy by se měly nechat na pokoji, protože, když náhodou objevíte vrak legendární lodi, můžete zjistit, že to s tou legendou nemusí být tak, jak se traduje. Povídek je v knize ještě víc a já se zmíním ještě aspoň o jedné, titulní povídce Hvězdy jako bozi, jež k nám zavádí podivnou vesmírnou loď s podivnými cizinci na palubě a s ještě podivnějším posláním. Chtějí hovořit se sluncem.
       V knize jsem opravdu postrádal medailonky autorů, neboť někteří z nich jsou mi neznámí a rád bych se o nich něco dozvěděl, přesto je však celkový dojem antologie dobrý, kvalitní povídky, ucházející překlady, pěkná úprava, Bauerova obálka, pevná vazba. Zkrátka dobrá antologie.
       Hodnocení: ***
       Hvězdy jako bozi - antologie americké science fiction. Sestavil Jaroslav Olša jr., přeložil kolektiv, obálka Petr Bauer, vydalo nakl. AFSF, Praha 1993, náklad neuveden, 296 stran, cena 88,- Kč, vázané.
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK