Logo rubriky
1/1994
  Fantasy (další) (115)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 1-2/1994  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Dračím letem, pernským světem - podruhé

       Dračí skok je druhým dílem románového cyklu Drakeni z Pernu od Anne McCaffreyové, jehož první díl vyšel před rokem v nakladatelství Bonus Press. Druhá část se od předchozí už na první pohled v lecčems liší. Ilustrace na obálce není původní, ale je dílem malíře Karla Soukupa (tím nechci říct, že by byla špatná), kniha vyšla u jiného nakladatelství (Albert Boskovice), ale hlavní rozdíl spočívá v textu a tudíž ho má na svědomí autorka sama.
       Na rozdíl od Dračího letu, což je kniha dost dějová a napínavá, je Dračí skok spíše poklidným vyprávěním o životě na planetě Pernu, sužované jhem zhoubných vlákem snášejících se se sesterské planety Krkavice. Vůdce Bendenského Weyru F'lar řeší problémy, které nutně vyvstávají při soužití současných Perňanů s drakeny přišlými z minulosti. Celou věc ještě více komplikují předčasné a nerovnoměrné spady Vláken, objevení ohňových dráčků a především pány držeb vynucovaná cesta na ďábelskou hvězdu Krkavici. To vše je ovšem řešeno spíše doplomatickou cestou a tak se román vyznačuje množstvím téměř nic neříkajících dialogů, probíhajícími mezi mnoha postavami, až čtenář občas ztrácí přehled. Děj trpí přílišnou popisností a snahou autorky dopodrobna vykreslit planetu a charaktery jejích jednotlivých obyvatel. Když už se ale začne něco dít, stojí to povětšině zato a tak se dají úmorné pasáže mize jednotlivými akcemi přežít.
       Přesto se mi kniha líbila a prožil jsem u jejích stránek několik příjemných večerů. To, co je pro čtenáře věci neznalé úmorná nuda, je pro ty, kteří četli první díl a neodkládají knížku po dvou stranách soustavného popisu, docela ucházejícím zdrojem informací, rozvíjejícím jejich znalosti o životě lidí, držebníků, řemeslníků, drakenů a draků na jedinečné planetě nazývané Pern.
       Už se těším na část třetí, nazvanou Bílý drak, ve které možná autorka využije myšlenku užívání draků coby živých vesmírných lodí při cestách na planety pernské soustavy. Navíc onen bílý drak (či spíše dráče) se objevil už na stránkách Dračího skoku. Ale možná bude kniha úplně o něčem jiném. Rád se nechám překvapit.
       Bílým drakem celý cyklus ale definitivně nekončí, neboť autorka na základě jeho úspěchu napsala ještě několik románů či cyklů z dračího světa nebo s draky nějak souvisejících. Dá-li Bůh a vydavatelé, také se jich dočkáme.
       Hodnocení: ***1/2
       Anne McCaffrey: Dračí skok, překlad Petra Štechová, obálka Karel Soukup, vydalo nakl. ALBERT, Boskovice 1993, náklad neuveden, 352 stran, cena 59,- Kč.
Martin Češpivo
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK