Logo rubriky
5/1994
  Star Trek (další) (119)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 7-8/1994  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Kdo hledá - najde (Spocka)

       Nakladatelství ALBERT překonalo samo sebe, když vydalo další přepis filmového STAR TREKU - Pátrání po Spockovi z pera Vondy McIntyreové. Tím překonalo samo sebe myslím dvě věci. Zaprvé tu skutečnost, že se STAR TREK v českých zemích (prý) moc neprodává a tudíž je vydání další takové knížky značným rizikem. To, že vůbec vyšla, bylo pro mne velice příjemným překvapením. Ta druhá věc pro mne už tak příjemná nebyla. Týká se, jak jinak, obálky. Není to tak dlouho, co jsem se na těchto místech rozohňoval nad obálkou předešlého dílu, ale už mi jaksi dochází energie. Ne, rozčilovat se nebudu, pouze se omezím na konstatování, že ilustrace je ještě mnohem horší než předešlá a navíc nemá s dějem téměř nic společného, zkrátka DĚS! Proč tomu tak je? Nabízí se několik možných důvodů:
       tak třeba - nakl. ALBERT má tolik peněz, že nechce a nepotřebuje, aby se jejich knížky prodávaly. Dělají je z pouhé radosti z vydávání.
       nebo - v ALBERTU jsou všichni vášnivými trekkies a STAR TREK tak zbožňují, že si nepřejí, aby tak skvělé knížky dostal do rukou nějaký náhodný čtenář. V tomto případě si knížku koupí pouze trekkies, protože vědí, oč se jedná, zatímco ostatní čtenáři ji minou bez povšimnutí. A je vystaráno.
       či snad - v nakl. ALBERT jsou všichni zapřisáhlí antitrekkies a STAR TREK šíleně nenávidí. Příšerné obálky mají v tomto případě dva účely. Normálního čtenáře odpudí a všem trekkies pohled na ně způsobí srdeční záchvat. Vzhledem k tomu, že na likvidaci STAR TREKU se pilně podílí i TV NOVA, jejich cíle bude za chvíli dosaženo a je to v pohodě.
       Jako nejpravděpodobnější se jeví verze poslední - ALBERT nemá peníze a je na tom mizerně. Pěkná obálka = drahá obálka (slyšel jsem, že zobrazení některého z hrdinů na přední stránku přijde na nemalé penízky). Jednou z posledních nadějí nakl. je, že STAR TREK vysílaný TV NOVA způsobí vlnu zájmu o jejich knížky (já v to doufám též). Lepší špatná obálka ne dobré knížce, než aby dobrá kniha nespatřila světlo světa vůbec. A že to je velice dobrá kniha.
       Na Pátrání po Spockovi odvedla Vonda McIntyreová kus poctivé práce. Povedlo se jí totiž to, oč se snažil i film (ne snad, že by se film snažil málo, ale knížka je knížka), a to přímo navázat díl druhý a třetí. V románu je to dotaženo natolik, že by oba mohly vyjít v jednom svazku a nikdo by téměř nepoznal, kd končí jeden a začíná druhý. Prvních 77 stran si autorka plně přimyslela, čímž dosáhla harmonické návaznosti. A aby toho nebylo málo, tak se se stejnou pečlivostí a precizností chopila všech i těch nejmenších detailů z Khanova hněvu, aby je v Pátrání dokončila, uzavřela a začlenila do celkové koncepce příběhu. Tímto způsobem naložila i se všemi možnostmi, které jí nabízel nový příběh a vše zkomponovala do jediné dokonalé symfonie. Tak můžeme poznat důvody jednání komandéra Krugeho i čestné Valkris, jejíž smrt se už nezdá být tak nepochopitelná. Klingoni jsou představeni jako hrdá a čestná rasa s velice pevnými a trvdými morálními zásadami (kapitolou samou pro sebe je i klingonský jazyk). Jsou opravdu důstojnými protivníky Federace. Stejně tak i jednotlivé epizodní postavy dostaly do vínku svůj nezaměnitelný charakter z rukou opravdové spisovatelky. Posádce Enterprise je dáno prožít mnoho dobrodružství a nebezpečí a než se jim podaří splnit svůj úkol, musí obětovat, hlavně kapitán Kirk, hodně z toho, co je jim drahé a blízké. Budoucnost, kariéru, Enterprise či krev své krve. To, že nakonec všechno dobře dopadne, není zárukou, že se všichni vyhnou potížím příštím. Flotila si na ně brousí zuby a k hranicím Federace se pomalu, ale jistě blíží vetřelec. A tak dobrodružství může pokračovat. Naše přátele čeká cesta domů.
       Překlad mají na svědomí dva známí propagátoři STAR TREKU Jan Pavlík a Vladimír Kejval, což zaručuje, že z hlediska STAR TREKU bude naprosto v pořádku. V knize jsem tím našel mimo obvyklých překlepů a prohozených písmen (jednou Petr a o stránku dál Peter) jen jednu logickou chybu. Na straně 23, na začátku nového oddílu se píše, že Vulkanci a Romulané mají teplotu o několik stupňů nižší než lidé. Z následujícího textu ovšem vyplývá, že je tomu naopak...
       Zkrátka a dobře, Pátrání po Spockovi je lahůdka, kterou by si žádný fanoušek žánru či trekkies neměl nechat ujít. A jájsem jenom zvědavý, čím nás autorka (či nakladatel) překvapí příště.
       hodnocení: **** 1/2
       Vonda McIntyre - Pátrání po Spockovi, vyd. nakl. ALBERT Boskovice 1994, překlad J. Pavlík a V. Kejval, obálka Jaroslava Vykoukalová, 261 stran, náklad neuveden, cena 48,- Kč.
Martin Češpivo
       

STAR TREK

DEEP SPACE NINE

       TV NOVA už nějakou dobu vysílá zatím poslední pokračování STAR TREKU Hluboký vesmír devět. Seriál je to pěkný, kvalitně trikově udělaný, ale se STAR TREKEM nemá téměř nic společného (navazuje či je paralelní s Novou generací - Next Generation), pouze se odehrává ve vesmíru vytvořeném Gene Roddenberrym, ale přetvořeném k obrazu svému. Všude se to hemží mimozemšťany nejrůznějších druhů a ras, až pravověrnému trekkies oči přecházejí. Co naplat, STAR TREK byl jen jeden. Jelikož neznám originál, nemohu posoudit kvalitu překladu a dabingu, ale zdá se být dobrá, hlavně pokud jde o výběr hlasů k hlavním protagonistům, ale i zde se vyskytují příšernosti typu Vulkan či, a to je novinka, Klingonové (lépe Klingoni). I tak stojí za to se na něj dívat, už jen proto, aby jeden viděl, kam až to STAR TREK dotáhl. Jak to tak vypadá, je STAR TREK prakticky nesmrtelný a to se mi zdá být dobré. A tak dál...
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK