Logo rubriky
3-4/1995
  (125)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst Kvark

Dostali jsme řadu reakcí na povídku Persefonin dar. Některé byly součástí delšího celku, který jsme zatím nemohli uveřejnit, a tak jsme na str. 5 Kvarku otiskli jen části týkající se dotyčné povídky.
       Dále do redakce doputovala disketa s ELFem (Elektrickým literárním fanzinem). Malou část z něho přetiskujeme v Kvarku, příště se polepšíme. Pokud ho chcete mít celý, pošlete disketu a asi i obálku (se známkou a zpáteční adresou) Vojtovi Filipovi, druhdy vydavateli fanzinu Kniha a meč.
       Adresa:
V. Filip,
ČSA 1402,
539 01 Hlinsko v Čechách
       

RUR

Osud RUR stále nejasný, možná se budeme scházet v SPŠ Elektrotechnické, Ječná 30.
       

Ad Nemesis

Pravděpodobně pod vlivem mého strohého (nenávistně pomlouvačného) článku dorazily do redakce následující listy:
       
       Ahoj, Zdeňku!
Nedá mi, abych nenapsal svůj názor na Tvůj článek „Nemesis podruhé“ v IK 1-2/95. I když z duše nenávidím články typu „Reakce na...“. Nemám možnost srovnat občasník „Back brain Recluse“ s „Nemesis“, ale Tvé dílko mi připadá tendenční a zaujatě zahořklé. Co Ti, proboha, vydavatelé Nemesis provedli? Píšeš: „Bude-li Nemesis takto pokračovat, může se stát, že než definitivně zkrachuje, odláká část čtenářů Ikarie a přivede k pádu i ji.“ Konec citátu. Bojí se Ikarie opravdu tolik konkurence? I když, jak píšeš o Nemesis: „Ani toto číslo ještě neozřejmilo důvod existence tohoto periodika.“
       Vždy jsem měl scifisty za lidi maximálně tolerantní, s alternativním myšlením.
       Odebírám domů Ikarii i Nemesis od prvých čísel, mám tedy možnost srovnánat. Ani jeden z měsíčníků se v počátcích nevyvaroval nevyváženosti v kvalitě uváděných povídek. Ano, je pravda, že Nemesis svým pojetím napodobuje Ikarii a chyb v textu je až až. Časem, doufejme, jich ubude na minimum. Ale je také pravda, že uvádí dobré povídky od autorů, v Ikarii málo publikovaných (L. Freiová, J. Poláček, S. Lem, Lafferty, Clingerman, Disch atd.). Ikarie má lepší grafické provedení, téměř žádné chyby v tisku. Nemesis uvádí více informací z akcí fandomu. Ikarie není ochotna některé zprávy otisknout (např. příspěvek C. Biedermannové o akci k deseti letům SFK Třesk). Zkrátka, každý časopis má své klady a zápory. A to je dobře, neboť, jak pravil starý kapitán ve filmu „Někto to rád horké": „Nobody is perfect.“ To je vše, co jsem chtěl napsat, i když asi můj názor neotisknete.
       P.S. přetištěno v Kvarku 2/95 str. 5.
Jaroslav Gottfried
       

A co autorská práva?

Redaktoři nového SF&F měsíčníku Nemesis zřejmě nemají pořádně prostudován autorský zákon. Článek o bohu Thorovi v čísle 2/95 je totiž zkrácenou a mírně upravenou (záměnou některých slov a formulací) kapitolou Tór z cyklu Germánská mytologie, který pro časopis Dech draka zpracoval Tomáš Prokůpek. Zmíněná pasáž byla otištěna v Dechu draka 1/94. Samozřejmě jsme se spojili s autorem a ten nám potvrdil, že Nemesis jeho práci použila bez jeho vědomí a souhlasu. Možná, že vydavatelé Nemesis spoléhají na nějakou právnickou kličku, která jim umožní vydávat tento čin za legální, faktem však zůstává, že podobné praktiky jsou nedůstojné seriózního časopisu. To nejmenší, co by nyní Nemesis měla udělat, je omluva a vyplacení honoráře autorovi.
vydavatelé Dechu draka

Worldcon & Peškobus

       V posledním čísle ročníku 94 je velmi návodný článek, jak se pomocí Peškobusu podívat na Worldcon. Pokud jste se ještě nerozhodli, učiňte tak ihned, pokud chcete jet a pouze nemáte čas to dát vědět, vzchopte se, následky prodlení mohou být fatální.
       
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK