Logo rubriky
3/1995
  (126)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Z DÍLNY KRUHU PŘÁTEL DÍLA
HOWARDA PHILLIPSE LOVECRAFTA

LEKCE MYSTIKY

Lekce Faust- ČR 1994, režie Jan Švankmajer
       Praha -město alchymistů, mágů, záhad, symbolů, kaballistů, a doktora Fausta. Přestože nemám Prahu příliš v lásce, musím uznat, že v tomto bodě si zaslouží bezvýhradnou úctu. Film, o němž píšu se odehrává v mystické Praze, kde povrchní změny způsobené civilisací jsou jen nánosem špíny na záhadné, starobylé a ponuré duši města. Švankmajerův film je surrealistickou visí, v níž se prolíná několik podob téhož klasického příběhu o touze po poznání věcí skrytých.
       Děj chvílemi vidíme jako divadelní představení, jindy jako loutkové divadlo a najednou jsme v realitě konce 20. století. Proměny těchto způsobů ztvárnění jsou často jen těžko postřehnutelné a vytvářejí tak zvláštní snovou atmosféru filmu, jak už to u surrealismu bývá. Tvůrce filmu polemisuje s myšlenkou, že není poznání mimo rámec jazyka, že nemůžeme pochopit to, co nedokážeme vyjádřit slovy. Toto ve filmu tvrdí Faustovi Ďábel a je to i názor mnoha filosofů. Švankmajer proti tomu staví myšlenku mystiky že existuje poznání, které nemůžeme sdělit, ale pouze sdílet s někým jiným, kdo jej také dosáhl. Ostatním je pak možné naznačit v podobě alegorie, náznaku, uměleckého díla, katedrály ,filmu...
       Film je navíc velice působivě zpracovaný a vše dovršuje pozoruhodný herecký výkon P. Čepka ,který ze sebe ve své poslední životní roli vydal skutečně maximum. Lekce Faust patří k nejlepším filmům, které jsem měl kdy možnost vidět a všem příznivcům mystiky, surrealismu a umění vůbec jej vřele doporučuji.
F.E.X.T. Jaroslav A. Polák
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK