Logo rubriky
3/1995
  (126)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

VIDĚL JSEM BUDOUCNOST HORRORU...
...je to První Kniha Krve.

       Ti, kteří očekávali zase nějaký standartní krvák budou překvapeni (nebo zklamáni, jak se to vezme). Tato kniha není jen sbírkou působivých a méně otrlým jedincům než jsem já zřejmě i hrůzu nahánějících povídek. Je to skvělé literární dílo. Bez nadsázky se dá přirovnat k Baudelairově básni Mršina. Rovněž užívá nádherný jazyk (tímto chválím i překladatele) a neotřelých obratů a přirovnání pro popsání věcí hrůzných, zrůdných a šílených. Je působivější (alespoň pro mě) než například Tolkien (a to už je co říct,mám velice rád JRRT!), protože se domnívám, že popisovat krásně děje krásné a ušlechtilé je snazší než psát jako poesii jako Baudelaire nebo horror jako Clive Barker. Tolik na úvod.
       Kniha obsahuje šest příběhů. První z nich- Kniha krve je rámcovou povídkou pro ostatní. No, vážně se mi nechce rozebírat její obsah, ani obsah těch ostatních. Myslím, že by to bylo jen ke škodě čtenáře; já sám to alespoň v recenzích rád nemám,pokud jste opačného mínění promiňte. Myslím, že výmluvnější bude úryvek ze samého začátku knihy:
       Mrtví mají své dálnice.
       Od obzoru k obzoru valí se pustinou za pomezím našeho bytí přízračné kolony vozů, jež unášejí neutuchající proud loučících se duší. Monotónní šepot jejich kol můžeme zaslechnout v místech, kde je svět narušen, v trhlinách způsobených krutostí, násilím a zkažeností. Jejich náklad, mrtvé poutníky lze zahlédnout ve chvíli, kdy je srdce přepjato k prasknutí, a co mělo být skryto, vyvstává jasně před očima.
       Dojem z knihy navíc kromě výborného překladu umocňují i skvělé barevné ilustrace Juraje Maxona (nejlepší je ovšem ta na obálce. Co se toho týče, způsob, jakým LASER vyřešil přebal této knihy se mi vážně líbí).
       V tomto případě mi cena 107 Kč vůbec nepřipadá přehnaná. Jde o v dnešní době nevídané spojení skvělého textu, překladu, ilustrací které by nemělo žádnému milovníku horroru a dobré četby vůbec ujít. Pokud První knihu krve ještě nemáte, rozhodně si ji kupte.
       Hodnocení pro milovníky hvězd: *****
Clive Barker: PRVNÍ KNIHA KRVE. Překlad: Ivar Tichý. Ilustrace: Juraj Maxon. LASER, Plzeň 1994, 1.vydání, náklad 10000 výtisků, 214 stran, 107 Kč
F.E.X.T.Jaroslav A. Polák
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK