Logo rubriky
4/1995
  (127)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6-7/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Poznámka pro Jaroslava Poláka

       (Kvark 3/95 - „Davida Horáka nestačí jen zabít“).
V své poznámce Jaroslava Polák uvedl, že by filozofie Eraughoonu mohla být východiskem z krize hodnot naší „Euroamerické kultury“ a postupného ztrácení smyslu života atd. Ano, čekání na převratné objevy, to je bolest současné společnosti. K řešení všech uvedených problémů nejsou potřeba žádné nové myšlenky. Naše pozemská filozofie má za sebou několik tisíc let vývoje, což představuje slušný zástup mudrců. Během této doby přinesla dost nápadů, jak se zbavit problémů. Dokonce, je to k nevíře, víme si rady i se sebezničujícími tendencemi vyspělého světa. Například stačí vyměnit náš současný životní styl za jiný, který bude méně náročný na životní prostředí. Mimochodem na to přišli již dávno předtím obyvatelé přelidněných zemí východu. A k tomu, abychom tuto moudrost mohli využít, nám schází jen drobnost - UDĚLAT TO. Je to samozřejmě pouze jedna z možných eventualit, vybírat lze z více variant, například:
       
a/ zázračný objev techniky za pár let vyřeší všechny problémy světa
       (možná, že se podaří syntéza argenitu);
b/ lidstvo půjde do sebe a dobrovolně změní svůj životní styl
       (ó, to by se zbytek zvířátek a rostlinek zaradoval);
c/ zbytek lidstva změní svůj životní styl, až ho k tomu něco donutí
       (co takhle nájezd Lorgan);
d/ v roce Kopřivy období Pyrwen vznese mudrc Theezr hypotézu, že hranaté bloky vápencové horniny protkané železnými pásy objevené v sedimentech nejsou přírodního původu, jak se až doposud myslelo, ale jsou to pozůstatky po norách prapotkanů, kteří přišli na Zemi z hvězd (tomu přece nikdo nevěří).
       
       Určitě, někoho napadnou i jiná řešení, to nevadí, v každém případě v REALIZACI vybrané varianty nám žádná nová zázračná filozofie nepomůže - ani Euraghoon. Už starověcí učenci přišli na to, že ve filozofii vše už bylo a nové směry bývají pouze ty staré oblečené do jiného kabátu, který je lépe uspůsoben momentálnímu stavu věcí. A často, zvláště v oblasti idealistických filozofií, mají nová učení tendence být více méně zjednodušenými variantami těch předchozích. Proto lze jen těžko očekávat, že tu krizi hodnot za nás něco odstraní. Ale stejně, není to divné, že ve století techniky, v jistých oblastech, čím dál tím víc spoléháme na zázraky? Co takhle aplikovat si nový zaručeně účinný prášek Edenys získaný z výtažku vzácných rostlin Amazonského pralesa. Klinicky vyzkoušeno! Starosti zmizí a váš život bude opět procházka rajskou zahradou! „Ó, to je slast.“
Richard Šusta
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK