Logo rubriky
5/1995
  Recenze (další) (128)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 8/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Recenze od Cyrila Simsy, LOCUS, roč. 34, č. 4, duben 1995, str.38

       Sci-fi v České republice
       [...] Podstatně více povzbuzující než nízká produkce původní české sci-fi v roce 1994 je pozvolné obrození české odborné kritiky... V loňském roce se objevily dvě velice užitečné odborné knihy: Encyklopedie fantastickího filmu od Ivana Adamoviče a Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi od Zdeňka Rampase a Pavla Kosatíka, tenká (ale nicméně fascinující) knižečka, která se poprvé snaží o zmapování českého a slovenského fandomu...
       Adamovičova Encyklopedie je možná ta méně lákavá kniha pro zahraničního čtenáře, poněvadž největší čast jejího textu je zabraná abecedním seznamem fantastických filmů převážně amerického původu. Nicméně mezi americkými vlkodlaky a poltergeisty jsou zakopané jednotlivé záznamy různých českých a slovenských filmů, obsahující rozsáhlé informace o produkčním štábu, stručný popis děje a často ještě ilustrace. Počet popsaných titulů a hloubka, v které jsou popsané, je daleko větší než materiály, které vícemeně stejný tým připravil pro anglickou Encyclopedia of Science Fiction (1993). Jejich komentáře rozebírají uvedené filmy nejen v kontextu sci-fi žánru jako celek, ale také v kontextu české kinematografie. Chvályhodé jsou dále důkladné rejstříky a početné zajímavé dodatky (fantastické filmy oceněné Oscarem, české fantastické filmy oceněné na mezinárodních festivalech atd.)
       Pokud se může něco knize vyčítat, jsou to občasné korektorské chyby (spůsobené v největší časti neoprávněným zásahem neznámého redaktora po odevzdání hotového textu) a fakt, že nikoho nenapadlo připojit samostatný rejstřík českých a slovenských filmů, což snižuje hodnotu celé knihy pro zahraniční badatelé. V celku ale kniha je spolehlivá a hezky vyrobená a určitě se stane standardní příručkou.
       Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi je podstatně skromnější dílo, malá brožurka o pouhých 84 straních, vydaná po domácku jedním z dvou redaktorů. Obsah je však skutečně průkopnický a shromažduje krátké biografické náčrtky skoro všech žijících osob, které přispěly k rozvoji české a slovenské sci-fi za posledních dvacet let. Obzvlášť pozoruhodná je šířka s kterou redaktoři pojali svůj vybraný úkol. Kniha obsahuje nejen ty samozřejmé oběti (jako jsou spisovatelé a výtvarníci), ale také redaktory, překladatele, vydavatele, knihkupce, sběratele a organizátory. Hesla se pohybují od osobností slavných (Josef Nesvadba, Ondřej Neff) k těm, které jsou spíše notoricky známé (Dušan Slobodník, bývalý slovenský ministr kulury), a mezi nimi je prostor pro všechny méně známé fanoušky. Dále jsou tu popsaní spisovatelé z mainstreamu, kteří občas navštěvují žánr (např. Vladimír Páral) a cizí fanoušci, kteří mají osobní nebo historický vazby k českému fandomu (např. polský knihkupec Slawomír Saczek, který se zasloužil o velkou část kontaktů mezi českým a polským fandomem).
       Abecedný položka je doplněná „Historií čs. fandomu v datech“ od roku 1960 do 1994, seznamem českých soutěží a cen od roku 1982 do 1983 a karikaturami významných postav českého a slovenského fandomu (přetištěné z různých fanzinů a samizdatů osmdesátých let). Zkrátka, tedy je to nepostradatelné dílo pro každého, kdo chce rozluštit zrození současného českého a slovensého žánru.
       
Recenze od Bridget Wilkinson, FANS ACROSS THE WORLD NEWSLETTER, č. 43, prosinec 1994
       
       Československý fandom nedávno publikoval příručku toho, kdo je kdo v jejich komunitě (Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi). Je to knížka formátu A5, dlouhá 84 stran. Přináší údaje o tom, co uvedené osoby dělají ve fandomu (spisovatel, výtvarník, organizátor, fanoušek, redaktor), co publikovali, které cony navštívily, o jejich oblíbených autorech. Dále obsahuje jejich adresy a telefonní čísla. Dílo je uvedené celkem důkladnou historií a chronologií českého a slovenského fandomu a končí rozborem klubů, fanzinů a cen.
       Je to imponující kus práce, jejichž obdobu jsem nikdy neviděla. Jeden výtisk byl věnovaný knihovně Science Fiction Foundation v Liverpoolu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK