Logo rubriky
10-11/1995
  Rozhovory (další) (130)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Kája Saudek nejen dětem aneb Dva rozhovory

Od 10. do 23. června 1995 proběhla u příležitosti 700 let Plzně v její Státní vědecké knihovně výstava kreseb Káji Saudka k seriálům Jaroslava Foglara. Scifisty bude zajímat, že seriály tvořily jen asi třetinu celého souboru, hojně zde však byly zastoupeny jeho kreslené obálky k povídkám H.P.Lovecrafta, které vydává Zlatý Kůň. Také zde byl vystaven originál obálky „Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi“. Kája Saudek je velkým příznivcem díla Jaroslava Foglara, a tak tuto výstavu pro 99. oddíl vodních skautů Žlutý kvítek uspořádal zdarma, taktéž se pak bez nároku na honorář zúčastnil besedy se skautkami a skauty a „tomíky“, kteří se dobře umístili ve hře Boj o totem, která probíhala dopoledne v borovém lesíku na okraji Plzně. Také není bez zajímavosti, že jim namaloval diplomy, na kterých zpodobnil překrásný totem, který vyřezal známý plzeňský písničkář Béďa Röhrich (shoda jmen s umělcem téhož jména, kterého obdivoval H.P.Lovecraft v románu „Hory Šílenství“ je ale náhodná), jehož koncert následoval po besedě. Na vernisáži byl také Pavel Nosek, který výstavu připravoval a přivezl s sebou comics „Jeskyně Saturn“ (podle J.Foglara) a sešity sebraných spisů H.P.Lovecrafta z produkce svého nakladatelství Zlatý Kůň. Využila jsem této příležitosti k malému rozhovoru.
-Vaše nakladatelství Zlatý Kůň vydalo už devět sešitů spisů H.P.Lovecrafta a připravuje poslední dva. Jak se budou jmenovat?
       -Bude to „Případ Charlese Dextera Warda“ (román vyšel v Mladé frontě v roce 1992, takže ho vydáme jen malým nákladem pro vážné zájemce, kteří chtějí mít celé dílo HPL v jednotné úpravě se Saudkovými ilustracemi). Druhý sešit „Stíny z času“ bude obsahovat soubor Lovecraftových povídek, které dosud česky nevyšly. Na překladech pracovali opět naši nejlepší překladatelé (Jungwirth, Pošustová, Kajdoš...). A tím budou spisy HPL kompletní (v celkem 11 sešitech).
-Budete se pak specializovat na něco jiného?
       -Původně jsme vydávali jen speleologické publikace pro jeskyňáře. Potom, protože se nenašel jiný vydavatel (bylo to asi před 15 lety), jsme začali s řadou Saudkových comicsových sešitů. Těch jsme vydali deset - poslední vyšel tuším v roce 1990. Nadále bychom chtěli vydávat jen odbornou nebo speleologickou literaturu a hlavně zůstat věrni i nadále našemu kmenovému ilustrátoru K. Saudkovi. V tisku je katalog jeho comicsů a postupně by měly následovat katalogy jeho ilustrací.
-A potom?
       -Zabývám se i dílem Alfonse Muchy. Už vyšel katalog knižních a časopiseckých ilustrací a připravuje se katalog se soupisem plakátů, kalendářů a dekorativních panneau.
       
Následná beseda s Kájou Saudkem byla velice vtipná a příjemná. Mistr byl zjevně v dobré náladě a spokojeně si povídal s vítěznými hlídkami z té zhruba stovky chlapců a děvčat, kteří se zúčastnili dopolední hry. Otázky se týkaly převážně jeho práce a Jaroslava Foglara. Na samý konec besedy jsem se zeptala:
       
-Jste autor seriálů pro děti a nejen pro ně. Také však ilustrujete i knihy sci-fi. Jak jste se vlastně ke sci- fi dostal?
       -Sci-fisté byly takovou protestní organizací za totality. Já jsem teď právě šéfovi Ikarie dával rozhovor, kde mluvím o tom, že to vlastně byla taková humánní organizace, a že ty jejich náměty, třebaže z vesmíru, z jiných časů, nebo z jiných gaxií, byly velice lidský. I když se třeba zdály nepravděpodobný. No a tak jsem se dostal ke sci-fi, čemuž jsem rád, ilustroval jsem několik publikací, dodnes přispívám do Ikarie. A jsem jim velmi nakloněn. Doufám, že oni taky.
       
P.S.: Tak mi napadá - jsou i dneska povídky sci-fi humánní? Tedy myslím ty české. Ale to sem nepatří.
pro Interkom: Anna Velichová
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK