Logo rubriky
10-11/1995
  Dopisy čtenářů (další) (130)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

ČTENÁŘSKÁ SAMOOBSLUHA

       Ahoj Zdeňku
       Jo, byl jsem na Parconu, lohnul jsem tam jeden hadr (tak veeliký prostěradlo doma eště nemám), ale jinak se mi to moc nelíbilo. Kdyby tam nebyl Pratchett, a hlavně Holdstock, tak bych se snad rozbrečel. Můžeme pohovořit na Draconu, jestli budeš míti na začátku (pokročilém začátku) prosince cestu Brnem.
       Poslouchal jsem dokonce nedaleko tvého hovoru s D. Horákem o IK a chtěj jsem se zeptat, jestli chceš reportáž z Influence 95, ale řekl jsem si, že ti ji stejně pošlu, byl jsem na tom Parconu v dost blbý náladě, tak jsem nikoho moc neoslovoval. Už s těma Zabijákama to bylo dost odtažité téma od SF (je to SF, ne?), tak v zájmu otevírání studánek ještě něco odtažitějšího (nebo bližšího?).
       
       Dobře, dobře! Akademie: Byl jsem na tom Parconu taky na debatě o ženských autorkách. Hrůza - celkově mi to připadalo jako jedno velké vytváření neexistujícího problému - Carola tam sice jaksi „rozumně“ hovořila, ale přišlo mi to jako schůze. Jsem sice později narozen, takže jsem nikdy na žádné schůzi nebyl, ale takhle nějak jsem si ji vždycky představoval.
       Taky Neff & spol. - mám dojem, že pokud se chce analyzovat nějakou situaci, tak by se mělo začít od začátku, ne od nějakých potrhlých nápadů. Bylo to k ničemu už od začátku, nehledě na ty nesmysly, co tam potom lítaly. Taky schůze, už těm pánům asi nerozumím.
       
       Takže je fandom jenom fabrika na rozruch okolo SF, na vytváření zdání zájmu o ni, jak to vypadá? Z této situace chcete vytvářet Akademii? Prý špatná úroveň produkce, překladů, typografické práce. Chcete založit Akademii z takovýchhle policajtských pohnutek? Myslím, že dobré SF vychází dost, i když bych měl kupovat jen špičky žánru, nevystačí mi na to ani peníze, ani čas.
       Problém je někde jinde, Neffovou (a Ríšovou) zásluhou pomalu fašistická Ikarie a v ní recenze jako ta na Zelaznyho Oko kočky, to je nechutný. Chcete autoritu Akademie, aby suplovala dobrý SF časopis?
       Jestli fandom něco potřebuje, tak určitě stanovy a jiné oficiality, a exhibicionismus Hlav z Akademie. Jak tak chcete někoho zaujmout? Lepší jedna Rave Party než celej fandom: a říkejte tam těm lidem, aby četli nějakou nudnou literaturu - oni ji žijí.
       
       Co si představujete pod pojmem heterogenní, mnohozájmové struktury nekonformních lidí, klubů a osobností s rozvinutou komunikací a několikavrstvým spojením pro výměnu informací, šíření uměleckých děl a názorů? Nic, to mě teď jen tak napadlo, protože
       SF JE MRTVÁ!.
       Ještě pořád jsem svůj názor na Akademii neřekl, a neřeknu ani teď, jestli jo nebo ne. Možná se Akademie může zdát lepší než dnešní poměry, ale není to cesta tímto směrem. Způsobí jen další odtržení a izolaci.
       
       :-))) :-))) Řekl sis o to. Ještě něco chceš rozcupovat, zkritizovat?
       Já to ale dělám děsně nerad. Jsem narozený ve znamení panny a tudíž někdy hyperkritický a když se snažím mírnit, sklouzne to k jízlivé ironii. Takže doufám, že to bylo naposled, radši bych psal něco původního. O astrologii, o psychologii, o drrrrogách....
       
Michal Klodner
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK