Logo rubriky
7/1995
  (130)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 10-11/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Polemika s Jiřím PavlovskýmRM

       1) Ctěný Jíří PavlovskýRM, nejsem proti diskusi ani hádkám, ale to, co jsi ve své stručné polemice předvedl, mě opravdu vyrazilo dech. Nemám totiž rád demagogii a zesměšňování na základě překroucené interpretace názorů. NIKDY JSEM NESROVNÁVAL ROMÁNY VILMY KADLEČKOVÉ S BIBLÍ. Napsal jsem, že David HorákRM používá podobnou povrchní argumentaci, jako někteří kritikové Bible. Srovnával jsem tedy styly argumentace, ne jejich terče! A protože předpokládám, že jsi dostatečně inteligentní, aby Ti to došlo, zřejmě jde z Tvé strany o záměrnou a dosti nechutnou dezinformaci.
       Ne, nesrovnávám romány VK s Biblí. Vilma není bohyně, prorokyně ani Kristus, ale prostě (podle mě) dobrá autorka. Ale, světe div se, nepokládám ji za DOKONALOU SPISOVATELKU; dokonalí lidé ani dokonalé věci díkybohu neexistují. A neútočím při sebemenším náznaku kritiky na oponentovu krční tepnu. Jednak recenze Davida HorákaRM měla k nějakým náznakům dost daleko, a pak, nerozčílila mě negativní kritika, ale její forma, jak jsem ostatně uvedl.
       2) Svůj populistický blábol dokládám hrami V. Havla, ne romány, ale k věci - domívám se, že dramata zmíněného autora mají mnohem širší platnost, než si myslíš (ne všechny, uznávám, ale dost z nich). Ale o tom se hádat nechci.
       Podle mého názoru není zásadního rozdílu mezi hrou na trh, peníze a ekonomiku, hrou na zapomenuté meče, nebo jakoukoli jinou hrou. Samozřejmě, že pro většinu individuí, které žijí některou z těchto her, se jakákoli jiná hra jeví jako absurdní a nesmyslná. A přitom všechny tyto hry jsou logické - v rámci svých vlastních pravidel. Svět jde do háje a pobrukování Hare Vilma nám asi nepomůže (i když - kdo ví?). Změna pravidel hry (a nemusí to být zrovna na filosofii Šipky) - možná (ale jsem pesimista).
       3) K recenzi soundtracku z Draculy... no, nestojí za moc. Ale napsal jsem tam víc než jen o běhu vlků a ržání koní. Takže (jak je zřejmě Tvým zvykem) ze mě děláš podstatně většího pitomce než jsem a to není hezké, ctěný JPRM.
       4) Je trochu ironií osudu, že jsem vlastně mezi mlýnskými kameny. Na jedné straně arogance svých spolužáků z Filosofické fakulty (zhusta docela typičtí „intoši“), kteří mě považují za primitiva, protože čtu „tu fantastiku“ a odmítám se jim podepsat pod petici proti akčním filmům, na druhé straně okázalá arogance „antiintošů“ z Rigor Mortis. Chápu sice, že v případě RM je to obranná reakce, ale je to taky extrém. Ona ta Amerika zase není tak skvělá s tou svou profesionalitou - přilepují happyendy k filmům jako Blade Runner a mnoho let trvá, než si jeho režisér (jenom režisér... nějakej Scott) může dovolit sestříhat ho podle svého.
       Líbí se mi Havlovy hry a filmy jako Lekce Faust, ale neméně Braidead, Hellraiser a Noční můry. NO A CO?
       Mám návrh - přestaňme s arogantním osočováním, demagogií a slovní akrobacií za každou cenu. Tak rozdílné a nesmiřitelné naše názory zase nejsou (Nesourodé úvahy o fantasy jsou vážně dobré), líbila se mi Horákova povídka Ničitel tvůrce a recenze na Dlouhý den Valhaly. Takže čtěme pozorněji své protivníky a nepišme reakce dřív, dokud se nad názory oponentů nezamyslíme.
       Toto je seriózní nabídka příměří.
Jaroslav A. Polák
       
P.S. Skutečně jsou autoři, které čtu raději než VK, např. Lovecraft (aby taky ne!), Barker, Sapkowski... a pár dalších. Netlačte mě zatraceně do názorů, které nezastávám. Vilma je skvělá, ale její oltář doma nemám.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK