Logo rubriky
8/1995
  Živly Ivana Adamoviče (další) (131)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 12/1995  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Živelná pohroma

Vokno zemřelo, ať žije Živel!, napadlo mne, když mi Zdeněk Rampas půjčil tuto novou, undergroundově se tvářící revue k přečtení. Dlouho inzerovaný projekt, poprvé jsem se o něm dozvěděl v Ikarii 11/91, tedy konečně spatřil světlo našeho složitého postmoderního světa, o němž mluví, a spřízněný čtenář má další možnost nahlížet do jeho nejžhavějších fenoménů, jakými je třeba Internet, kyberpunk, house-music, smart drugs apod. Layout a grafická podoba časopisu je velice sexy a v obsahu si každý najde to své. Mně osobně nadchlo interview s Bruce Sterlingem, které hezky doplňuje to v Ikarii. Sterlingovy názory jsou v mnohém extravagantní a člověk získá spoustu zajímavých informací takřka z první ruky. Další z kyberpunkerů, „doyen“ William Gibson, je tu zastoupen svojí básní (!), kterou nejprve vydal ve zvláštní edici - na disketě, jejíž obsah se při čtení nevratně mazal,- aby mu ji hackeři posléze nakřápli a text pustili s velkými fanfárami do Internetu. Impresivní záležitost, která se vzpírá jekékoli interpretaci.
       V části zvané Kyberia je několik článků o počítačových sítích, Internetu a Fido-netu. Vcelku zajímavé informace, které však v době usilovného prodrbávání kyberprostoru najdete takřka ve všech počítačových periodikách. Zaměření na jejich sociální dopad je tedy více než vítané.
       Poněkud diskutabilní jsou články o smart drugs a houserech. Jistě, informací je v nich kopa, leč nemohu se ubránit pocitu, že se na problematiku nedívají s dostatečným odstupem. Pokud jde o tak ožehavé téma jako jsou drogy, jistě není na místě šibalská rada, kde se tyto dají sehnat, stejně jako jejich celkově pozitivní hodnocení. Samozřejmě, že „chytré drogy“ jsou něco jiného než opiová tinktura, ale přeci jen... Co se komunity okolo house-music týče, více než radostné bratrství v hudbě a rytmu je v ní vidět prostředek k unifikaci a odduševnění masy, ale to je jistě věc názoru. Tady zaznívá euforická nota již bez zábran.
       Živel obsahuje mnoho dalších podnětných článků i povídek, z nichž ještě upozorňuji na Extázi v kosmu od Rudyho Fuckera, pardon - Ruckera. Správný kyberpunkerský nářez jak má být; působivá pecka na závěr. Živel řekl, co mohl, a uvolnil místo čtenářským úvahám. Jedna z nich zní, že - při vší ústě - se obávám, aby radost z objevování nových, netušených končin lidského světa nezabředla do euforického hňahňání, oproštěného ode vší objektivity, jako se to stalo svého času i Voknu. Bog ať je nápomocen.
       
Tomáš Kohl
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK