Logo rubriky
13/1995
  (132)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Science fiction & Internet

Vy, kteří jste se s pojmem Internet ještě neměli tu čest seznámit (a asi vás bohužel bude většina), vězte, že se jedná o počítačovou síť celosvětového dosahu. Někdy se mu také říká Síť sítí, protože Internet není ani tak samostatná síť, jako spíše zastřešující pojem pro naprosto svobodně se rozrůstající spojení sítí národních, lokálních, komerčních a nebo třeba podnikových. Slovo svobodně je v této větě klíčové. Na Internetu panuje úplná informační a názorová svoboda, kde každému je dopřáno vy jádřit se po libosti. Můžete se setkat s bouřlivými politickými diskuzemi, zapojit se do náboženské komunity, můžete navázat kontakt s příznivci Star Treku a nebo si prohlédnout nepřeberné množství pornografického materiálu. Záleží jen na vašem rozhodnutí, na možnostech vašeho připojení a na vaší trpělivosti.
       Pro Internet jsou typické tři služby - E-mail (elektronická pošta), Telnet (připojení se ke vzdálenému počítači) a FTP (přenos souborů). To je základ, který musí síť splňovat, aby mohla být považována za součást Internetu. Od dob svého počátku však Internet prošel velmi bouřlivým rozvojem, patrným zvláště v poslední době. K dispozici jsou desítky dalších služeb - Gopher (vyhledávání, prohlížení a přenos souborů), Veronica (vyhledávání souborů), WAIS (hledání v databázích), Archie a Parker (vyhledávání souborů na FTP serverech), Hytelnet (hypertext), Whois a Netfind (vyhledávání uživatelů sítě), Listserv (diskuze) a celá řada jiných. Ve výčtu jsem záměrně vynechal stále populárnější službu WWW, o níž se zmíním podrobněji.
       WWW je zkratka pro spojení World-Wide Web, což doslova znamená celosvětová pavučina. Je to gigantická spleť hypertextových dokumentů plných obrázků, doprovodných zvukových sekvencí či videa. Jediné, co potřebujete znát, je jazyk, ve kterém je dokument napsán, a způsob, jak používat myš. Před sebou na obrazovce vidíte text, v němž jsou některé části odlišeny od ostatních. Ty představují odkazy na jiné dokumenty. Vůbec vás nemusí trápit, kde se dotyčný materiál nachází, nemusíte se starat o to, na jaké adrese je uložen. Stačí pouze stisknout tlačítko myši a získáte spojení s počítačem na druhém konci světa, který k vám přenese to, co jste požadovali.
       Ne, tohle není science fiction. Je to jen počátek něčeho, o čem se dnes mluví jako o informační superdálnici. Internet k ní má ještě hodně daleko. Jeho závratně rychlý rozvoj se začíná projevovat také jako velká brzda, protože v současnosti už začíná narážet na hranice svých přenosových možností a stává se pomalejší a pomalejší. Informační superdálnice s největší pravděpodobností nevyroste na základech Internetu, maximálně na jeho troskách. Ale tento fakt nám nijak nebrání v tom, abychom ho využívali - zvlášť když není nic jiného k dispozici.
       Mezi zeměmi střední a východní Evropy vedeme v počtu přípojek na obyvatele. A to i přesto, že stav našich telekomunikací, monopolní postavení firem, které mají s poskytováním těchto služeb co do činění (jsem si jistý, že přinejmenším jednu znáte), a neúměrně vysoké ceny (několik tisíc měsíčně) jsou faktory, které jasně hovoří proti. Situaci zachraňují vysoké školy, jejichž sítě představují pro studenty jediný možný přístup k okolnímu počítačovému světu. Není proto divu, že ho také patřičně využívají.
       Jak již bylo řečeno, na Internetu lze najít mnohé. Jako pravověrný scifista jsem se dlouho poohlížel po nějaké české stránce (domácí stránkou se v pojmosloví tuláka po síti označuje pomyslný kmen košatého stromu textů a obrázků, které se vztahují k určitému tématu), až se na mě nakonec usmálo štěstí. Objevil jsem Czech SF&F Homepage (pro ty, kteří mají k Internetu přístup a dosud se s touto stránkou neseznámili, uvádím i adresu - http://odysseus.zcu. cz/~novotny/pages/sf_page.html). Připravuje ji nadšenec ze Západočeské univerzity a můžete v ní nalézt mimo jiné recenze, články, povídky známých (Sapkowski) i neznámých autorů, názory, polemiky a navíc ještě spoustu odkazů na SF&F zdroje doma i v zahraničí (fanziny, stránky příznivců Star Treku či Hvězdných válek, video z filmu Hvězdná brána či přehledy všech nominací a vítězů Huga a Nebuly).
       Patřičně inspirován jsem se rozhodl vystavět si (co se týče tématu) obdobnou stránku. Prozatím je plán spíše ve fázi promýšlení, jak by měla vypadat a co všechno by měla obsahovat, ale koncem prázdnin by snad měla být k dispozici coby příjemné počtení.
       Jestliže mě svého času počítače trochu odvedly od mého koníčka, dnes to vypadá, že mě zase přes Internet přivedly zpátky. A to je dobře. Jasně to totiž ukazuje, že nejlepší je se změnám přizpůsobit a následně využít je pro sebe. Myslím, že se tomu někdy říká pokrok.
Roman Štědronský
Bubovická 130
262 72 Březnice
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK