Logo rubriky
3-4/1996
  (134)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Čtenářův průvodce po Interkomu

Pozdě, ale přece

       bych chtěl poděkovat všem čtenářům, kteří krom obálek a předplatného (i když i to potěšilo) zaslali i přání redakční pohody a zdaru práce celé redakci. Dále by bylo nevděčné nevzpomenout i jména našich sponzorů (to jest fanoušků, kteří poslali více než činilo předplatné), jde zejména o Jirku Doležala, Vláďu Chrastinu, Pavla Konečného, Jarku Novákovou (a určitě jsem na někoho zapoměl a tím ho naštval). Nakonec patří velký dík vydavatelství Polaris a všem knihkupcům, kteří pomáhají IK distribuovat.

Jak číst tento IK

Nečekal jsem to, když jsem vás na tomto místě před měsícem vyzýval abyste „se vyjádřili, zda vás ještě baví číst sci-fi, a jakou vlastně“, že se dočkám tolika ohlasů a tak brzy.
       Dostalo se nám i reakcí na naše kritiky (i jejich kritiky). Konkrétně J. Olša jr. hájí „svou“ Encyklopedii a Pavel Vachtl Živel.
       Oba opusy mají dost společného. Zdá se, že kritizovaná díla jsou naprosto dokonalá, a když už nelze před některými argumenty zavírat oči, hravě se dokáže, že se to z objektivních důvodů nedalo udělat lépe.
       V případě Encyklopedie se podle mého názoru dělí hodnotitelé na dvě nesmiřitelné kategorie, fundamentalisté říkají: než takovou, tak raději žádnou, realisté (často bez možnosti pracovat s anglicky psanými prameny) jsou rádi tomu, co máme.
       Ale zpět ke srovnání obou reakcí, zatímco J.O.jr. reaguje podle pravidla na hrubý kabát hrubá záplata, P.V. nás v odpovědi na velmi imaginativní a přes občasnou nesrozumitelnost inspirující článek M.K. kontrastně záplavuje suchopárem banálních odpovědí (teď nevím, zda jsem se tímto slovním spojením projevil jako blb či postmoderní eklektik).

Akademie SF,
fantasy a hororu

V době, kdy čtete tyto řádky, by se v tisku či alespoň ve specializovaných knihkupectvých měly objevit seznamy nominovaných prací v jednotlivých kategoriích Akademie a její členové by měli postupně (mnohdy stíháme jen taktak) dostávat formuláře druhého kola.
       Do redakce již také dorazilo i několik reakcí na vznik a cíle Akademie SF. Vedle těch pozitivních, doprovázených většinou vyplněným dotazníkem i pár, abych tak řekl prodchnutých duchem nepochopení, podezíravosti, pocitem vyvržení a ohrožení.
       Nevím, zda jejich autoři četli několik větiček, které jsem Akademii věnoval na tomto místě v minulém (dvoj)čísle. Pokud ano, zřejmě je třeba polopatičtěji.
       Akademie nikomu nenařizuje, co má číst (kdyby nikdo nečetl brak, jak bychom se dověděli, co je zač), její žebříčky a ceny jsou orientovány především směrem k širší neSF veřejnosti a k lidem profesně se SF zabývajícím (překladatelům, vydavatelům a dalším, na jejichž práci je jistě ještě co zlepšovat).
       Pokud se čtenář, který nemá dost času, peněz ani místa, aby kupoval a četl vše (a takoví jsme dnes už všichni) a občas ho dokonce mrzí čas, který věnoval té které knize, rozhodne používat žebříčky Akademie, je to jeho věc a jistě rychle pozná, zda si polepšil.
       Směrem do fandomu má Akademie sloužit jako podpůrná konstrukce (*) při organizování společenského života fanoušků. Pokud někdo udělá navíc něco, co by bez Akademie nevzniklo, můžou mi být jeho osobní pohnutky ukradené a jsem poslední, kdo je bude zkoumat. Pokud by se Akademie zmohla jen na vydávání ročenky, i to by stačilo (nebo bylo lepší než současné nic).
Zdeněk Rampas
       
       * Už vidím plačícího M. K., který se nám snaží vysvětlit že něco co je ŽIVÉ žádné konstrukce nepotřebuje a teď zase tohle. Leč nepřestávám doufat, že nám ale jistě nějaké perly zase hodí, byť s pocitem nepochopeného věrozvěsta.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK