Logo rubriky
3-4/1996
  (134)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Sci-fi na Internetu

Klidně můžeme říct, že sci-fi a fantasy je pro Internet mimořádně výborné téma. Svědčí o tom stovky, ba tisíce sci-fi adres ve WEBu. Pokročilejší již vědí, že spoustu nových „sites“ si mohou najít pomocí několika hledačů: Yahoo, Lycos, atd. Je to velké dobrodružství, protože jen člověk někam klepne na modrý „link“, už se v pavučině propadne hlouběji a šířeji a ... zcela tomu propadne.
       Já používám Internet asi od září 1995. Nejprve jen E-mail přes 602 a pak plné připojení přes firmu Spinet. Proto mám nyní tak hezky krátkou adresu: talas@login.cz (heč!). Sem mi můžete po přečtení házet do schránky své dotazy.
       Po počáteční zmatenosti a vytřeštěnosti, co Internet obnáší, jsem začal hledat a pracovat systematičtěji a trochu jsem se taky zklidnil, když jsem dostal první účet od poskytovatele (provider). Dnes používám WEB nejčastěji pro hledání zpráv, informací o nových i starších knihách, o nakladatelích, autorech, o filmech. Ve volných chvílích si čtu vynikající český elektronický magazín AmberZin (http://amber.feld.cvut.cz/AmberZine).
       Začal jsem také odebírat americký časopis InternetWorld, cele věnovaný tomuto fenoménu. Pokud by byl zájem, mohl bych čtenářlům Intercomu i napříště vybírat nějaké zajímavé adresy (že by stálá rubrika?). Podrobnější informace by pak mohli zájemci (Amberziáni) najít ve výše zmíněném AmberZinu.
       Takže - listopadové číslo InternetWorldu přineslo zajímavou stať o tom, kde najít cenné informace o historii. Scifista se přece neustále vzdělává, že? Našel jsem tam mimo jiných i tyto adresy: gopher://wiretap.spies.com, kde pod položkou Government Docs a US Historical Documents můžeme najít úplné texty historických dokumentů z celé historie USA, počínaje Vyhlášením nezávislosti; http://control.chalmers.se/vikings/viking.html, což je švédská domovská stránka (Home Page), věnovaná Vikingům, plná obrázků, příběhů, slovníku a dalších odkazů (links) na jiné i-stránky (sites); http://www.georgetown.edu/labyrinth/labyrinth-home.html, kde můžete zábavnou formou studovat středověk a vede vás Adrianina nit; http://www.hcc.hawaii.edu/dinos/, tady jsou ukryty skvělé informace o dinosaurech, další i na adrese: http://ucmp1.berkeley.edu/exhibittex/cladecham.html, kde je i paleontologická mapa; alt.history.what-if, tohle je pro interneťáky s dobrou znalostí angličtiny, vedou se tu úžasné diskuse v duchu „co když?“ Výborné pro psavce alternativních story.
       V listopadovém čísle InternetWorldu byly i dvě stránky věnované hororu. Z desítek adres vybírám tyto: http://www.cascade.net/darkweb.html, tady může hororový fanoušek začít, protože tu najde desítky linků na další adresy členěné podle zájmových témat; http://ubu.hahnemann.edu/Misc/vamp-mov.html, poskytuje mnoho informací o hororových filmech (hotlist); http://libstaff.lib.lehigh.edu, specialista na zvukové ukázky, Halloween šetřiče obrazovky, strašidelné fonty a jiné perličky; http://darkwing.uoregon.edu/~mikea{hwa.html, tady se může náš psavec hororů přihlásit do oficiální Horror Writers Association a pak dostává publikace, informační dvouměsíčník a šanci zúčastnit se Bram Stoker Awards for Superior Archievement; http://www.primenet.com/~dloucks/hplpage.html, tohle bude určitě favorit pro ctitele díla H.P.Lovecrafta, jsou tu povídky, korespondence, obrázky,...; a nakonec http://vampyre.wis.net/vampyre/, kde najdete odpovědi na nejčastější dotazy kolem upírů (FAQ).
       Budu rád, když si adresy rozdělíte a vyzkoušíte (já tolik peněz zase nemám a vy můžete brousit mnohdy zdarma ze škol), a sdělíte nám všem své dojmy z návštěvy těch stránek. Další adresy a zajímavosti najdete v AmberZinu.
Vlasta Talaš
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK