Logo rubriky
3-4/1996
  Recenze (další) (134)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Nejsme žádné, žádné lidi

Engerlingové Jaroslava Velinského měli dlouhou dobu smůlu. Před rokem 1989 nemohli vyjít z ideových důvodů a i později ne a ne najít toho správného vydavatele. Jenom se tak občas po fandomu proslýchalo, že už je to jisté a kniha brzo spatří světlo světa. Ale pak zase ticho po pěšině.
       Až koncem roku 1995 se našlo odvážné nakladatelství, které nelitovalo prostředků, jejichž návratnost byla více než diskutabilní, a knihu přeci jen vydalo, čímž si Horizont vysloužil náš nehynoucí vděk. Engerlingové totiž nejsou jen tak nějaká scifárna, jsou opravdovým Románem, opravdovou Literaturou, která, kdyby ji pro něj někdo objevil, by měla cenu i mimo ghetto SF v tzv. hlavním proudu.
       J.Velinský psal Engerlingy dlouhých osm let a na knize je to znát. Obsáhne totiž celý svět. Pravda, svět zmenšený a uzavřený, ale přeci jenom svět obydlený všelijakými lidmi a lidičkami, obsahující všechny lidské vlastnosti a charaktery, všechen lesk a bídu člověčenství, všechny lidské ideály a noční můry. Je to svět vybudovaný geniálním vynálezcem, jako vystřiženým z klasické verneovky, do něhož se těsně před koncem 1. světové války uchyluje skupina rakouských aristokratů, aby v tomto novém, lepším světě přečkala neklidnou dobu revolucí a odkud by se po nějakém čase vítězně vrátila a nastolila nový (rozumějme starý) pořádek. Nikdo ovšem nepočítal s tím, že se Nové Rakousko změní ve vězení, z něhož není cesty ven. A tak se do spořádaného světa pomalu vkrádá anarchie a rozklad. A to jak rozklad morální a jemu v patách rozklad fyzický, tak i postupné narušování infrastruktury celého systému. A není nikdo, kdo by uměl či chtěl opravit porouchané stroje a zařízení, nikdo, kdo by znal či chtěl znát pravdu o světě. Není naděje, není úniku. Nebo, že by snad přece...
       Engerlingové jsou beze sporu nejlepším českým SF románem tohoto roku, ne-li celé porevoluční doby a zcela jistě náleží na vrchol české fantastické tvorby, kde hrdě stojí vedle děl Karla Čapka, Jana Weisse, Ludvíka Součka a dalších velikánů české literární fantastiky.
       Wir sing keine, keine Leute,
       wir die Engerlinger sind...
       zpívají Engerlingové a my zpívejmež s nimi a pozveďmež sympoby prastaré kultury Engerlingů a vykročmež do Nového světa. Kupujte Engerlingy, čtěte Engerlingy a šiřte slávu Engerlingů po tom célém duto sjetě Nojesterajch.
       
Jaroslav Velinský-Engerlingové, obálka a ilustrace autor, vydalo nakl. Horizont, Praha 1995, 208 stran, cena neuvedena
       hodnocení: *****
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK