Logo rubriky
3-4/1996
  Recenze (další) (134)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Dost času na nudu

Dlouhověkost. Nesmrtelnost. Věčné mládí. Skoro každý z nás již někdy o těchto věcech snil, toužil po nich a v skrytu duše si představoval, jaké by to asi bylo, nikdy nezemřít. Seriozní vědecké výzkumy na tomto poli zatím příliš naděje neskýtají a dokud se to nezmění, můžeme nesmrtelnost prožívat pouze s hrdiny fantastických filmů (Highlander či Smrt jí sluší) nebo knih.
       Dlouhověkost se stala nosným tématem i nepříliš zdařilého románu R.A.Heinleina Metuzalémovy děti. Avšak, jak se zdá, autor se do svých hrdinů (či spíše hrdiny) zamiloval a jejich osudy popsal ještě v několika dalších knihách. Z románů u nás vyšlých jde o Kočku, která prochází zdí, v níž se R.A.H. pokusil spojit (podobně, jak to učinil i I.Asimov) jedno ze svých nejznámějších děl, Hugem oceněný román Měsíc je drná milenka, se světem Metuzalémových dětí (jde o fúzi mnohem kostrbatější, než u výše zmíněného I.A.) a objemný tlustospis Dost času na lásku, k němuž je Kočka defacto epilogem. Zajímalo by mne, nakolik je krátká časová posloupnost ve vydání těchto dvou románů náhodná či nakolik se jedná o cílený nakladatelský záměr. Vzhledem k tomu, že vydavatelem je nechvalně proslulý And Classic neboli zakuklený AG-kult (čti AG-šunt), typoval bych spíše na první možnost.
       A nyní už k samotnému románu, jehož text trpí strašlivou upovídaností, zbytečným moralizováním a snahou známého autora vtlouci čtenáři jeho názory a to především na sex. Do své poloviny se kniha téměř nedá číst, děj se nepohne dopředu ani o píď, na stránkách se hemží mraky postav, z nichž každá touží sdělit ten svůj pohled na věc. Děj se zpočátku odehrává převážně na omlazovací klinice Howardovy nadace, kam byl proti své vůli převezen a omlazen dvě tisíciletí starý a se smrtí již smířený Lazarus Long. Jde o nejstaršího člena lidské rasy, žijící legendu a de facto předka většiny dlouhověkých. A tak L.L. vzpomíná na své minulé životy a činy a je to vzpomínání nanejvýš nudné. Výjimku tvoří Příběh adoptované dcery, což je celkem rozsáhlá (cca 100 stran), samostatné kapitola, v které se líčí tragický osud lásky nesmrtelného a krátkověké ženy na pozadí klasického pionýrského příběhu, jako vystřiženého ze starého westernu. Je to téma již notoricky známé, ošoupané a ohrané (skvěle zpracované v již výše zmíněném Highlanderovi), avšak příběh je dobře a umně napsaný a vykonstruovaný. Jde asi o to nejlepší z celé 590stránkové knížky.
       Lazarus se nudí, vždyť už snad prožil a dělal vše, co člověk může dělat, a tak se jeho přátelé snaží pro něj nalézt něco zvláštního. Nakonec se jim to podaří a román vrcholí. Ale není to bouřlivá erupce tvůrčí imaginace, jak jsme byli od autora zvyklí, spíše to jsou jenom takové čmoudíky a jiskérky, avšak kdyby nebylo jich, celý ten nudou prosáklý, neúnosným prodlužováním trpící kolos by splaskl jako mýdlová bublina.
       Ještě k autorově posedlé fascinaci sexem. Román vznikl v roce 1973, tedy v době, kdy postupně padala různá tabu a tím i tabu, týkající se sexu v literatuře. Myslím, že R.A.H. využil berličky uvolnění morálky k podepření svého pokulhávajícího díla, ale zároveň byl stále ještě podvědomě svázán puritánskými zásadami, v nichž doposud tvořil, a to je na výsledku vidět. Autor o sexu stále píše, jeho postavy o něm stále mluví, jen pro něj žijí, ale skoro ho nedělají. Porovnáme-li román s moderními díly, zjistíme, že se v nich o sexu nemluví, tam se provozuje. Ovšem je to záležitost několika stránek a dost. U R.A.H. je tomu naopak. Dnes je sice opět jiná doba, ale čeho je moc, toho je příliš. Číst 600 stran o tom, jak se někdo chce s někým vyspat, to rozhodně nemusím. Řekl bych, že větu: „Chci tvoje dítě, Lazare“ pronese snad každá žena v románu vystupující, ani Lazarovy „sestry“ nevyjímaje. Kniha navíc končí incestem na druhou, čímž autor zřejmě dokazuje, že Oidipův komplex stále platí. Pan Freud by měl radost.
       Obálka celkem ujde, nezapře však autorovu silnou inspiraci H. R. Gogerem, překlad ve standartní (ne-)úrovni nakl. And Classic.
       Nakonec mohu jen konstatovat shodně s rodinou Addamsových - je to monstrózní, nekupujte to! (a za tu cenu!)
R.A.Heinlein - Dost času na lásku. Vydalo nakl. And Classic 1995. Překlad Eva Trejbalová, obálka J. Krásný. 586 stran, náklad neuveden, cena neuvedena, koupeno za 105 Kč)                 hodnocení: * 1/2
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK