Logo rubriky
3-4/1996
  Akademie SF (další) (134)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Poučení z krizového vývoje ve fandomu čili Da zdravstvujet Machiavellistická SF akademie!

Vzhledem k tomu, že dění ve fandomu dnes sleduji už jen z rádobyintelektuálního povzdálí, poněkud opožděně se ke mně dostala informace o návrhu na založení Akademie science fiction, fantasy a hororu otištěná v Interkomu č. 9/95. To, co chci k tomuto problému říct, nebudu zabalovat do vzletných alegorií a slovních bonmotů, jak to zcela nebarbarsky provedla přede mnou v témže čísle Interkomu jistá nejmenovaná barbarka z Cimmerie, ale pokusím se vše pojmenovat pravými jmény a obrazy.
       Zdůvodnění založení Akademie předcházející statutu a organizačnímu a jednacímu řádu Akademie sice obsahuje betonové pravdy, leč pokus o retuš jaksi neustále špatně vyvolávaného fandomového negativu ve formě Akademického Franz Josef Country Western SF pseudospolku (dále jen AFJCWSFPS), mi připadá nejenom naivní a směšný, ale i trestuhodně nebezpečný.
       Už kdysi hrozně dávno, v nádherně pravěkých dobách čs. fandomu, Ondřej Neff prohlásil, že nemá cenu někoho předvědčovat, že má číst SF. Každý, koho SF zajímá, si k ní cestu najde. Nepotřebuje k tomu doporučení AFJCWSFPS. Je všeobecně známo, že soulož s pannou stojí většinou za psí štěk. Ale tato neblahá zkušenost pak později dovolí o to intenzivněji vychutnat špičkový sex s ještě špičkovější ženskou. Nechte na čtenáři, aby si v klidu a pohodě zasouložil v moři dnes vycházejících SF knih, zcela sám bez voyeurského dohledu vážených pánů SF akademiků. Dříve nebo později narazí na to pravé ořechové SF.
       Pokud se týká problému vyznání se v současné nadprodukci SF, není nic jednoduššího. Každý aspoň trochu soudně přemýšlející vydavatel knih je místo bombastických doporučení na záložkách či obálkách opatří soudným doslovem nebo úvodem z pera renomovaného odborníka (nebo překladatele), ve kterém bude uvedeno vše podstatné, co čtenář pro svou informaci potřebuje. Konec konců, jeden z posledních televizních pořadů z cyklu Sněží uváděných v naší televizi (na ČT1 a ČT2), věnovaný knihám, vydavatelské politice, překladům a prodeji knih, nabídl stejné řešení tohoto problému. Někteří vydavatelé tak již činí. Touto cestou jim za to vzdávám hold. Kromě toho : Dámy, kdo vám radí, jak se vyznat v mužích? A pánové, kdo vám radí, jak se vyznat v ženách?
       Řešení všech ostatních nešvarů, jako jsou hrozné překlady, neexistující redakční práce a katastrofální typografie a obálky, jsou zcela v kompetenci vydavatelů. Vydávání knih je živí, je v jejich bytostném zájmu (s ohledem na jejich prosperitu a přežití), aby jim věnovali patřičnou pozornost. Pokud se na to vybodnou, bude to jejich vlastní hrob. Skutečnost, že některá naše bájná SF nakladatelství už byla na pokraji krachu, jsou v likvidaci (naposled např. Winston Smith) nebo stojí těsně před ní, o tom svědčí více než výmluvně. Vydavatel vrazí raději své peníze do vylepšení jím vydávané knihy, než do chřtánu placeným ouředníkům z AFJCWSFPS, aby mu dali štempl na osvědčení o kvalitě překladu či knihy. Brrrr! Opravdu hrozná představa.
       Odměňování v naší SF je kapitola sama pro sebe. Mloky, Ludvíky a dalšími SF cenami už byl k dnešnímu dni odměněn snad každý fan se všemi svými bratrosestromuži z matčiny i otcovy strany, kteří snad někdy něco v čs. fandomu udělali. Proti systému odměňování již byl vznesen nejeden hlas. Já se ptám, jak je možné, že nějakou touto cenou ještě nebyl odměněn člověk, který se nejvíce zasloužil o čs. fandom a Parcony? Pavel Poláček stále ještě čeká na svého Ludvíka či jiného SF maníka za zásluhy. A když už jsme u těch cen, proč nikdo z vedení fandomu veřejně nevystoupil proti existenci Václavem Havlem ustavené literární ceny Karla Čapka, na kterou má už copyright čs. fandom?
       Hergot, stále si to nedovedu ve své kebuli srovnat a pochopit. Jeden policajt s rudou hvězdou na čekistické čapce odešel, a hle, necelých šest let po sametové revoluci - pardon, po vklouznutí do nových poměrů - už tady máme dalšího ve formě akademického SF bubáka!
       Fandome, nespi! Probuď se! A to setsakra rychle, než bude pozdě! Máš přece svou hlavu. Nepotřebuješ někoho, kdo ti ukáže, že právě tento Vesmír je ten jedině správný a jedině možný. Nepotřebuješ SF církev ve formě Akademie k tomu, aby ti předčítala ze SF bible (jako to už dělá Ikarie), protože jen tak najdeš cestu ke svému SF Bohu.
       V případě, že AFJCWSFPS bude přece jen ustaven, dovoluji si nově vzniknuvši Ikaristicko-Akademicko-Olšově SF oligarchii popřát hodně úspěchů v dalším soustavném oblbování českého fandomu.
       Starověk stále trvá. No future.
Dittmar Chmelař
Barbar z Ostravy
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK