Logo rubriky
6-7/1996
  (136)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Einstein, radost z myšlení - Francoise Balibarová

Je to zajímavá a čtivá knížka, jejíž autorkou je francouzská profesorka fyziky. Tato publikace je populárně vědecká - provází čtenáře Einsteinovým životem a ukazuje vývoj fyziky ve 20. století. Einsteinova životní dráha zde slouží jako vodítko k výkladu dobových poměrů a událostí, na jejichž pozadí vznikaly odvážné teorie moderní fyziky: speciální a obecná relativita a kvantová teorie.
       Knížka obsahuje řadu fotografií z Einsteinova života. Výklad fyzikálních pojmů doprovází spousta barevných obrázků. Zvyšuje se tak poutavost a srozumitelnost textu.
       Autorka příliš nezachází do podrobností, jde spíše o nástin událostí provázejících život největšího z fyziků. Neunavuje čtenáře podrobnými rozbory termínů a pojednáními.
       Výklad pojmů ze speciální a obecné relativity je však poněkud těžkopádný, je užito nevhodných analogií (alespoň ve srovnání s Hawkingem, Weinbergem.... i mnoha českými popularizátory vědy). „Stručná historie času“ Stephena Hawkinga má obrázků mnohem méně a přitom je více srozumitelná.
       Rozsah publikace neposkytuje dostatečný prostor pro plné vysvětlení všech zmíněných fyzikálních skutečností. Některé nejsou řádně vysvětleny, jiné jsou jen uvedeny a předloženy čtenáři jako hotová věc.
       Mám dojem, že autorce šlo především o podnícení čtenáře, aby se začal hlouběji zajímat o zde načrtnuté problémy. Napovídá tomu i seznam literatury vyšlé k tématu v češtině a slovenštině, který obsahuje i odborné publikace.
       Přesto je čtení poutavé (asi hlavně pro nezasvěceného čtenáře), snad svojí „tajuplností“. Velmi pěkná je celá kapitola VI - „Starý osamělý muž“. Koncové pasáže kapitoly VII - „Einsteinův odkaz“ se zabývají relativitou v astronomii a astrofyzice; jsou věnovány kvasarům, pulsarům, gravitačním vlnám a černým dírám. Vše umocňuje výborná grafická úprava textu a obrázků.
       Jedním ze světlých míst výkladu relativity je „relativita jako záležitost perspektivy“ (str. 48).
       Neodpustím si jeden výňatek: „...musíme obdivovat vynikající duchovní sílu mladého Einsteina. Jen si představme, jaký účinek by na šestadvacetiletého adepta vědy mohl mít fakt, že úplně sám a s tak udivující lehkostí řeší problémy, nad nimiž ztrácejí naději mnohem zkušenější než on.“
       
Nakladatelství Slovart 1995, překlad PhDr. Jaroslav Tichý, 144 stran, 159,- Kč.
       
B.P.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK