Logo rubriky
8-9/1996
  (137)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Čtenářův průvodce po Interkomu

Už je to tady

znova ta nanicovatá doba dovolených, kdy buď prší nebo, a to bývá ještě horší, pálí slunce, ale skoro vždy je narušen běžný chod společenského života fanoušků, ať už je to pravidelná návštěva oblíbeného knihkupectví, či klubové schůzky.
       Proto budiž chvála akcím, které se alespoň snaží ten krutý předěl na začátku prázdnin učinit snesitelnějším, o což se letos pokusily Aval©on a Tatracon. Bohužel se překrývaly a tak dnes jen stručně o té, které jsem se mohl zúčastnit.

Tatracon

je už tedy za námi a nezbývá se než těšit na další, jubilejní, desátý, který opět pořádá dávnověký fanoušek Mio Butora.
       Na letošní T-con přijelo přes sedmdesát účastníků ze Slovenska a českých zemí. Píšu účastníků a ne fanů, neboť v tom počtu je zahrnuta spousta dětí, které se tu za ty roky od prvního Tatraconu nějak objevily. Tatracon je totiž con rodinný, rekreační a údajně odpočinkový (to snad jen v tom smyslu, že si po něm musíte pořádně odpočinout).

Blahopřejeme

       05.07.49 Kostovský Dušan
       05.07.66 Dojiva Radek
       15.07.55 Jung Lubomír
       19.07.63 Jirkovský Tomáš
       19.07.55 Pěchulová Hana
       21.07.53 Kmínek Ivan, M
       26.07.48 Blažek Karel, C
       28.07.61 Dudáš Peter
       28.07.33 Chrastina Vladimír
       01.08.53 Kvasnica Vladimír
       01.08.51 Hlavička Jan, M
       03.08.58 Petr Jaroslav
       04.08.64 Olša Jaroslav jr.
       06.08.57 Poláček Jan
       09.08.54 Srpoň Vlado
       09.08.68 Žourek Martin
       11.08.65 Jirkovská Radmila
       11.08.53 Koval Aleš
       18.08.59 Procházka Jiří W.
       24.08.66 Gilar Martin

Divy

tak se jmenuje unikátní fanzin SF klubu Trosky. Uveřejní i Vaši povídku, pokud o to stojíte tak, že si to zaplatíte.

Stručná odpověď

Barce Conance: Má reakce na vzkaz JWP byla možná poněkud útočná (nejlepší obrana je útok), ale pochopil jsem, že mi vyčítáš to, že se vůbec bráním, místo abych se pokusil pochopit, co chce Jirka říci a řešit problém, na který JWP poukazuje. Leč v tom nejsem schopen udělat více než sám JWP a jeho náznak řešení byl jen výzvou k dobré vůli. A tak jsem ho osolil.
Zdeněk Rampas

Ahoj, Zdeňku,

       chtěl bych reagovat na dvě části z tvého úvodníku z IK č. 5. Rád bych věřil, že do Interkomu posílají lidé příspěvky raději než do jiných, platících časopisů, protože doufají ve vnímavější publikum, ale budou v tom i další faktory. Například ten, že někdo svůj článek pošle jak do Interkomu, tak do platícího časopisu (pro který byl původně napsán), ale Interkom má prostě kratší výrobní lhůtu. Jiní autoři se naopak nedovedou vyrovnat s vyššími požadavky na úroveň příspěvků a na rozsah, případně s pro ně tak nepochopitelnou a ponižující nutností upravovat text podle přání redakce jiných časopisů.
       Ale píšu hlavně kvůli větě: „Pokud by ale existoval režim (a v něm morální klima), který by přinutil Micka a Mallory z Takových normálních zabijáků, aby se jen v koutě užírali, místo aby se osvobodili vražděním lidiček, našel bych na něm určitě spoustu sympatického, i kdyby na něj intelektuálové lepili cedulky FAŠISMUS.“
       Na takovém režimu bys jistě našel leccos sympatického, vždyť kdo by si nepřál svět bez násilí. Jenže zároveň tvrdím, že jakákoliv manipulace společností, která by a priori zamezila aktivitám sériových vrahů, bude vždy nutně totalitní a svobodu omezující. Můžeme toho hodně udělat na poli výchovy (děsím se, když vidím, jak málo pozornosti věnují rodiče tomu, co učí své děti o životě) a na poli bezpečnosti občanů. To první omezí počet zločinců a to druhé urychlí jejich dopadení a potrestání. Ale jakýkoliv silnější plošný pokus zbavit společnost zločinu bude drastickým omezením svobody jedince. Ještě že jsme čtenáři SF a máme dost příkladů po ruce. Také vnímám nebezpečí všude na ulicích, ale v betrizované společnosti (Lem: Návrat z hvězd) bych přesto žít nechtěl.
Ivan Adamovič
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK