Logo rubriky
8-9/1996
  Akademie SF (další) (137)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Svět knihy '96

Koncem května probíhal na pražském výstavišti již tradičně (pokud se to dá říct o akci, která se dočkala druhého ročníku) veletrh s názvem Svět knihy. Náplní veletrhu nebylo nic jiného, než knihy, knihy a zase knihy (to jste nečekali, co?). Ve spleti stánků firem více či méně zvučných jmen nás zaujal, stejně jako loni, ne zrovna skromný stánek nakladatelství Talpress. Ne že by měl moc novinek k nabídnutí (probíhala tu totiž kampaň na Dallas), zato jste tu mohli zahlédnout spoustu známých tváří. Kromě bosse firmy Vlasty Talaše se tu mihnul například Egon Čierny, Martin B.Corn a od svého „písečku“ si odskočil i bývalý parcorán Ivo Železný.
       Ve čtvrtek 23.května byl veletržní den zakončen dlouho očekávanou a velmi vydařenou akcí. Předávaly se totiž výroční ceny Akademie sci-fi, fantasy a horroru. Jednalo se vlastně o cenu Karla Čapka v novém (a lepším kabátě). Změnilo se snad všechno, kromě Mloka a nefalšované radosti těch, kteří ho od asistentů ve stylových pohádkových kostýmech přebírali. Honza Kantůrek byl dokonce tak dojat svým oceněním jakožto nejlepší překladatel, že odešel z pódia bez Mloka.
       Když pak pan Kantůrek, poučen z filmových Oscarů, děkoval Pratchettovým čtenářům, rozplakal i jinak vážného Káju Saudka (Kája ovšem plakal smíchy). Velmi vyrovnaný byl boj v kategorii nejlepší cyklus. Nakonec se ale povedlo to, v co jsme všichni tajně doufali: Asprin a Holdstock měli tentokráte (tzn. zase) smůlu a tak si druhého Mloka pro Zeměplochu odnášel domů Vlasta Talaš z Talpressu.
       Dvě kategorie z původních dvaceti nebyly nominovány vůbec (nejlepší hra na hrdiny (sic!) a nejlepší počítačová hra), zbytek ocenění jste si už mohli přečíst v jiných periodikách. Celkové hodnocení jak veletrhu, tak večera, konferovaného zarytým akademikem Ondřejem Neffem, zní: ANO!
SNOW pro IK
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK