Logo rubriky
8-9/1996
  Recenze (další) (137)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Příliš mnoho recenzentů

Ne, Snow není sám, koho Zloděj zklamal. Od našeho milovaného a zatraceného (ne „zatracovaného“, Snowe) Barkera je to už v pořadí sedmá kniha (pokud počítám Imagiku za dvě). První Kniha krve byla sice taky vázaná, ale ještě to nebylo tak hrozné, jako u Hellraisera nebo Zloděje duší. Jak určitě víte, Kniha krve byla první Barkerovou knížkou, která u nás vyšla česky. Vyšla tehdy v Laseru v nádherné grafické úpravě s kresbami Juraje Maxona. Pak se ale na scéně objevil plzeňský Mustang. Jeho první Barkerovu knihu, Cabal, jsem neviděl. Imagiku jsem četl a dodnes ji považuji za Barkerovo veledílo a jejích kvalit dosahuje snad jen Věčné zatracení (a to jsi Imagiku ani nečetl, Snowe). Po Imagice přišlo právě Věčné zatracení s obálkou od M. Whelana, s nepříliš pěknou a nepříliš ošklivou grafickou úpravou a hlavně s Mamoulianem.
       Hellraiser, to už bylo něco jiného. Recenzi si můžete přečíst v minulém, resp. předminulém, IK. Ale pozor! Objektivní názor si můžete přečíst až v druhé straně mince. Celkově vzato, šlo jen o další zmanipulovanou (cha!-pozn. Snow) Snowovu recenzi. Zatím posledním výplodem Mustangu je poněkud kontroverzní Zloděj duší. Snow má v podstatě pravdu. Zloděj je asi nejhorší Barkerova Kniha, která u nás vyšla a nepomůžou jí ani krásné Barkerovy ilustrace. Mimochodem, těch ilustrací je tam asi dvacet, takže o nějakém „albu“ nemůže být ani řeč. Obálka rozhodná není tak hrozná, jak napsal Snow. Je pravda, že se ke knize moc nehodí (je modrá (No a co? Šmoulové jsou taky modří a máš něco proti nim? Já si myslím, že ne. Neměla být nakonec žlutá s růžovými tečkami, aby se ti líbila, ty plantážníku?!-pozn. Snow)).
       V ostatním se Snowem souhlasím. Příběh stojí za ho..., vazba jakbysmet, na obálce zůstávají otisky prstů (až do doby, než se oloupe - kdo nechápe, nechť vyzkouší), grafická úprava stojí za dvě ho... a „hrdinové“ stojí za tři ho... Ale je tu jedna věc, se kterou nemůžu souhlasit. Rozhodně bych totiž neposílal čtenáře - vrtáka, aby si honem běžel Zloděje koupit. Teď je to na Vás, do čeho vrazíte ty šustivé barevné papírky. Hodně šustivých barevných papírků. Já jsem Vás varoval. Těším se na vás u dalších druhých stran mince a druhých pohledů na věc. Ale doufám, že další recenzované objektty budou tak kvalitní, že žádnou druhou stranu mince nebudou potřebovat. Stálé zdraví!
Jouda
       Hodnocení: * 1/2
Clive Barker: Zloděj duší (Thief of Always), Mustang, Plzeň 1996, 1.vyd.,přeložila Milena Turbová, obálka Michael Whelan, ilustrace Clive Barker, náklad neuveden, cena 119,-Kč
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK