Logo rubriky
11/1996
  Fandom (další) (139)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Reakce na PRAVDU

       Ahoj Václave,
       posílám ti reakci na tvé dva poslední příspěvky.
       Je naprosto v pořádku, že upozorňuješ na nedostatky ve fungování F(f)andomu, domnívám se ale, že tvé návrhy se ubírají nesprávným směrem. Například postava jakéhosi manažera fandomu je čirá utopie. Za prvé je fandom tak různorodý, že nějaké manažerování či řízení fandomu nepřipadá v úvahu (mluvím o fandomu s malým „f“ - fandom není organizace!), za druhé by na takového manažera čekala jen dřina a prakticky žádná odměna (snad Mlok za zásluhy - po deseti letech). Činnosti, které uvádíš, jako propagace SF, informování čtenářů, pomáhání autorům atp. budou vždy vykonávat jen jednotlivé dílčí skupinky a aktivity jako jsou cony, fanziny a workshopy - a také je vykonávají, v mezích možností. Podobě fandomu jako takového logicky odpovídá (ne)činnost Československého fandomu.
       Právě tyto meze možností jsou klíčovou věcí. V úvodníku je znát, jak jsi ho psal uchvácen spravedlivým hněvem, ale já jakožto (domnívám se) nestranný pozorovatel vidím, že činnost fandomu je tak kvalitní, jak vysoko sahá obětavost jeho aktivistů. Fandom je nevýdělečná a zájmová skupina, tudíž každý dělá jen to, co dovede a co ho těší a jedinou odměnou je opravdu jen ten dobrý pocit z vykonané práce. Není tu žádná klika, která by ostatním neumožňovala se realizovat. Tvé horlení pro rezignaci těch, kteří „ukradli“ symbol CKČ - mloka - mi s prominutím připadá scestné. Pokud rezignují oni, nepřijde nikdo jiný, kdo by to dělal místo nich. Tady není situace typu „můžete jít, za branou čeká na vaše místo deset dalších“.
       Ad mlok. Možná sis nevšiml, že mlok udělovaný Akademií není totožný s mlokem z CKČ. Není keramický s glazurou, není černý, má jiný podstavec a nejmenuje se Mlok, ale Cena Akademie. Žádnou degradaci v tom nevidím. Co bys pak říkal ceně Nebula, která je skoro každý rok jiná, protože její výtvarníci se střídají?
       Co se týče ceny Ikaros, nepřetvořili jsme ji, jak píšeš. Původní kategorie zůstávají, jen jsme si z důvodu zjednodušení řekli, že Ikaros se bude jmenovat i literární soutěž Ikarie. A tato soutěž není zaměřená na likvidaci CKČ (proč taky), ale na to, aby byli autoři (nejen začínající, ale i zkušení) více motivováni posílat nám do redakce své povídky.
       
       Srdečně zdraví
Ivan Adamovič
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK