Logo rubriky
11/1996
  Cena Karla Čapka (další) (139)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Za CKČ stejnější

       Pánové ze sdružení Rigor Mortis a Spectra vypadají vesměs zdravě, takže se toho pravděpodobně dožijí. Jednoho dne se probudí a bude jim přes -cet(2,3,4?), což je zařadí mezi odepsané se změklým mozkem. Pro ten účel je lepší nemít děti, a když už, zásadně je nevychovávat k obrazu svému... Konec odbočky.
       Chci mluvit o letošní CKČ. Zdálo by se, že rozdílení cen je téměř intimní záležitostí zmíněných sdružení (s výjimkou zcela nepominutelných jmen), a někomu, kdo měl náhodou možnost byť jen cípečkem odhrnutým nasísnout do průběhu hodnocení, vskutku mohlo připadat, že zde došlo na poslední chvíli k nějakým manipulacím. Porotci před nezasvěcenými mlčí jako hroby (popř. mírně zatuhlé mrtvoly).
       Když odložím stranou přirozenou navztekanost toho, kdo neuspěl, napadne mě (věřte nevěřte!) myšlenka. Manipulace? Ó nikoli. Shodný vkus poroty, rozhodující v poslední fázi. Porotcům z řad členů spolku Rigor Mortis a Spectra a jejich přátel se líbí, jak píšou členové spolku Rigor Mortis a Spectra a jejich přátelé. Nelíbí se jim, kdo píše jinak, třeba z generačně odlišného pohledu. Nelíbí se jim, kdo píše z pohledu jiného pohlaví (ještěže jich nemáme sedm!). Což je velmi pochopitelné.
       Nebudu se zamýšlet nad tím, zda je tento trend v CKČ správný a žádoucí. Chci podotknout jen tolik: Nemá smysl, aby do této soutěže posílali příspěvky autoři píšící jinak (byť třeba ne úplně špatně), pokud neoplývají již zvučným jménem. Jejich šance na slušné umístění jsou minimální.
       Mám přebujelou fantazii a tu a tam se z ní vynoří představa téměř patologická; například: Mladý inteligentní porotce vrhne pohled na příspěvek, došlý do soutěže. Vzhledem k výše zmíněné inteligenci zhodnotí typ tiskárny, grafickou úpravu, druh (či absenci) pravopisných a stylistických prohřešků v prvních dvou (pěti-deseti-až-n) větách, neomylně pozná autora a zamumlá: Ten (ta) nemá nárok. Načež příspěvek v podstatě nečtený odloží. Nula bodů... Do háje s fantazií; jak hrůzné, jak neskutečné obrazy dokáže vyvolat! Konec odbočky...
       Pánové, nemějte ohledy k nikomu a ničemu, svět patří vám! Pokud nelžete (ani sami sobě), je vše relativně v pořádku. Až na to, že čtou i lidé, kterým je přes dvacet. I některé ženské čtou.
Lowlander
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK