Logo rubriky
12/1996
  Fandom (další) (140)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Podzimní porada 1996

       Termín příští (Jarní) porady
Tento nejdůležitější bod porady byl letos složitější o to, že v Březové v důsledku stavby železničního koridoru (nejde, jak tvrdili někteří, o plavební komory umožňující cestu prezidentské ponorky až na porady) bude možné pořádat až podzimí poradu, rok si zde od nás odpočinou. Líný a šetrný Egon navrhoval Jarní poradu vůbec nepořádat, naštěstí neselhávající Cony Konupčík navrhl konání v Šumperku. Jak se později ukázalo, bude Jarní porada asi dost potřebná.
       ZR: Takže bych zahájil podzimní poradu scifi klubů tím, že již tradičně předám slovo Františkovi.
       FM: Vítejte; teď ty jobovky. Žádný sponzor se nenašel, takže to letos bohužel budete mít za své. Tato porada je zde v letošním roce poslední a v příštím roce je jarní porada silně ohrožena. Pokud jste si všimli díry na místě, kde bývalo nádraží, tak čety lidí, které tam pracují, tu budou bydlet nejmíň do září. Takže na shledanou za rok.
       ZR: Jistě jste všichni četli Intekrom - byl kritizován způsob vedení porad. Proto budou porady pro příště přísně demokratické s důrazem na slovo přísně. Zajistí to zde pomocník rady ČS fandomu (dveřmi vchází maskovaná postava v kápi a s velikou sekerou), zkrátí příspěvky i s mluvky a na místě vyřídí stížnosti. ZR čte svůj návrh bodů pořadu porady týkající se letošního a příštího roku.
       ZR: Ještě bod, kde se sejdeme příště, na to jsem zapomněl.
       EČ: Je to absolutná záplava bodou na dlouhou diskusi. Měli bychom se domluvit na prioritách, o nichž budeme mluvit. Já jako první velkou prioritu vidím místo konání příští porady (krátké mumlání u předsednického stolu). Dále výhrady k fandomu a k poradě, které se objevují poslední dobou. Odhlasování příspěvků, výběr peněz a volba-
       ZR: Neboj se, Egone, já myslím, že některé ty body budou stručné a začal bych např. těmi o Internetu, to budeme mluvit tak pět minut, zatímco o zlepšení činnosti fandomu by se dalo neplodně hovořit několik týdnů.
       EČ: Já to vzdávám a navrhuji hlasovat o pořadí bodů podle důležitosti.
       ZR: Já navrhuji, ať Egon sám stanoví pořadí.
       EČ: Místo jarní porady, zlepšení činnosti fandomu (kritika z Chotěboře). Kdo je za doby podle pořadí?
       - pár váhavých rukou.
       EČ: Takže většina pro prezidentský návrh.
       ZR: Já jsem rád, že nám ta demokracie funguje. Takže:
       
       Body týkající se roku 1996
       Internet
       ZR: Řekl bych, že fandom ještě málo využívá možností Internetu, měli bychom vydat, třeba v IK, seznam adres a využívat je pro operativnější komunikaci.
       Zde je:
Martin Kučera - Dech draka
kucera@risc.upol.cz
Michal Konečný - Arrakis /Duna/
litera@mbox.vol.cz
Jan Vučka - Terminus
sorry.vse.cz/~xvucj01/pragocon.html
Tomáš Němec - Kronikáři Questaharu
spawn@pythia.czu.cz
Pavel Mikuláštík - NYX, Dracon
amixcz@elnet. cz
zrustek@fi.muni.cz
Jiří T. Pelech - J. M. Trosky
pes@cesnet.cz
možnost založit listserv (např. cs-fandom@cesnet. cz) nebo www stránku
Martina Pilcerová - Shai-Hulud
martina@quick.novitech.sk
M. S. Šimon - 451oF
schuster@ccsun.tuke.sk
petrasik@cepoe.minv.sk
Peter Pavelko, ČS SF F na Slovensku
Monolith: www.trynet.sk
pete@caladan.ext.eunet.sk
pete@gtinet.sk
FidoNet@2:422/55
Ľubomír „Dáreček“ Záborský - Andromeda
LZABORSKY@JAD.LN.SKODA.CZ
Zdeněk Rampas - BC
ram@wpo.apro.cz
       Opsáno z mnohdy nečitelných podkladů, zkontrolujte svou adresu, v případě potřeby urychleně otiskneme opravu.
       
       ZR: Mohl by někdo vyrobit webovou stránku?
       Nabízí se Peter Pavelko a Jirka Pelech.
       
       Ikarie
       ZR: Jarda Jiran vzkazuje, že Ikarie se nevyhýbá uveřejňování zpráv o fandomu, jen mu je nikdo neposílá. Má dojem, že uveřejnil spoustu vyhlášení fanouškovských soutěží, nikdo mu ale pak nepošle jejich výsledky. On sám nemá čas se po něčem pídit (asi i hledání v IK je příliš pracné), připomíná, že původně Ikarii dělalo 7 lidí, dnes to musí zvládnout ve třech.
       Já dodávám, posílejte své texty do Ikarie co nejvíce, leč na druhou stranu vězte, že 7 týdnů je minimum, za které Ikarie článek otiskne, (když dojde v den redakční uzávěrky a redakce ho ještě přijme).
       EČ: Jiranova a Ríšova slova jsou do větru. Zprávu o Miniconu neuvedli, počítač to prý Ríšovi vyhodil.
       (Později se ukázalo, že přes omluvu šéfredaktora oznámení přece jen vyšlo.)
       
       Kdo je kdo
       ZR: Jaký je Váš názor na nové vydání Kdo je kdo v SF, co udělat jinak. Myslíte, že by to mělo smysl?
       Sbor hlasů: Ano!
       
       CD Encyklopedie
       ZR: K té CD encyklopedii. Je takový projekt sesypat stávající publikace a vydat je doplněné a rozšířené na CD-čku. Možnost, jak tu encyklopedii udělat, je napsat to celé v HTML nebo v Javě (následuje odborný žargon).
       V prvním kroku převod stávajících textů do HTML jazyka a internetí prohlížeč, který bude dostupný takřka každému. Práce bude pro každou ochotnou ruku, třeba dotáhnout Kalendárium SF života jak bylo otištěno v „Kdo je kdo“ do současnosti a třeba ho i podstatně rozšířit. Ve fanzinech a klubových kronikách je jistě zachyceno mnoho akcí fandomu, které zatím nejsou zpracovány.
       Ve stávajících encyklopediích chybí řada autorů a mnohá hesla jsou zbytečně stručná.
       Kdyby někdo chtěl v této věci jakkoli pomoci, pak se můžeme mimo rámec této porady sejít. Můžeme do toho nasypat i nové Kdo je kdo a Superseznam. Nenutím vás jen do těch fanouškovských hesel, mohli bychom rozvinout i stávající informace v SF encyklopedii. S obrázky jsou problémy, ale vzhledem k počtu plánovaných exemplářů (zhruba desítky) by nás snad nikdo nehonil. (šepot v předsednictvu).
       
       Návrat k termínu Jarní porady
       ZR: Jak tu byl termín jarní porady uveden jako nultý, tak jsem začal bodem jedna. Jarní porada zde tedy nebude, podzimní bude, Egonův návrh, aby se jarní porada nekonala vůbec, jste snad slyšeli, tak bych rád slyšel něco pozitivního. Co Šumperk?
       PK: Cenové relace na internátě jsou asi stovka za noc + jídlo. Všechno to by bylo na jednom místě, takže by lidi nemuseli chodit.
       ZR: Tak kdy to bude?
       PK: Kolem dvacátého dubna. 18. až 20. Šumperk. Definitivní upřesnění bude na Drakonu.
       ZR: Já to budu psát do každého Interkomu. Taky by to mělo být včas přitlučeno zde na dveřích a v České Třebové na nádraží. Pak se sem snad nikdo nebude dobývat.
       FM: Březová děkuje Šumperku za vytržení trnu z paty.
       PK: Šumperk slyší.
       
       Akademie
       Máme za sebou první ročník a první poučení z naší asi nevyčerpatelné studnice naivity. Podobně jako i v ostatních fanouškovských aktivitách nepřiloží ruku k dílu nikdo, kdo není donucen. Tak se stalo, že přípravu Akademie pro letošní rok zajišťovali tři lidi, nemohu si krom sebe momentálně na nikoho vzpomenout, ale nechávám si rezervu a s vlastním vyhlášením pomohli cca další tři (když nepočítám kostýmované drakobijce).
       Když se na to podíváme z tohoto hlediska, nedopadlo to tak špatně. Z hlediska cílů Akademie, propagace SF obecně a pomoc té dobré a lepší se mnoho nepodařilo, ale je otázka, zda bylo možno dosáhnout více.
       Metoda velkého skoku a barnumské reklamy se příliš neosvědčila, nejspíš to neumíme a možná to tak ani nejde, navrhuji postup kapka kámen udolá, zmenšit, nikoli ale minimalizovat, své úsilí a dřinu spojenou s prací Akademie (letos zjara jsem málem pošel) a čekat na kumulativní účinek každoroční práce. Bude zajímavé, zda někdo z letos tak postrádaných novinářů bude mít dojem, že o Akademii už slyšel, že to tu není první rok a že by tomu měl věnovat pozornost.
       O SF samotnou nemám starost, jen na Nově běží nyní dva SF seriály, a světem se valí Den nezávislosti. Ještě nedávno jsme slyšeli, že SF filmy jsou na ústupu, že vše skončilo s Blade Runnerem. Možná, že současná produkce, a nejen ve filmu, nedosahuje vysoké kvality, ale o tom je právě Akademie, jejím cílem je pomoci vybrat to lepší z tech deseti procent produkce, u které není na první poohled zřejmé, že jde o komerční brak.
       (Nic proti braku, ne všichni umí psát a je třeba ocenit i snahu, mnohdy je kouzlo nechtěného dostatečnou odměnou pro diváka i čtenáře (viz Ed Wood), nemám jen rád věci úmyslně špatné, vykalkulované jen pro trh, např. spotřební (krmnou, jak říká JVjr) fantasy.)
       ?: Ve světě SF v krizi rozhodně není. Tahle celosvětová vlna zájmu mírně pokleslého snad zaplaví i naše trhy a pokud bude Akademie stačit upozorňovat každý rok na ty lepší věci, tak to snad časem pomůže. Když si někdo na knihu nedá: Oceněno akademií, tak z toho holt nebude nic mít.
       ?(Šumperk): Ta mediální kampaň není tak nedosažitelná, musí to udělat někdo z Prahy, aby se to dostalo do Snídaně s Novou nebo do společenských týdeníků. Byla tady myšlenka manažera fandomu. Co Olša?
       ZR: On něco dělal, do četky to určitě přišlo, ale to samo o sobě novináře nevybudilo, když tam nebyla zmínka o chlebíčcích.
       ?: Kde byla televize?
       ZR: S TV to bylo tak, že když ON napsal v Rozletu „možná bude i TV“ tak jsme nějak očekávali, že se o to postará (jediný na to má kontakty) byl jsem pak dost překvapen jeho údivem nad tím, že TV nikdo nezajistil. Proto jsem mluvil o tom, že nic nesmíme považovat za samozřejmost.
       Pilch: Kategorie zůstanou nebo se budou měnit?
       ZR: Ano, k jistým posunům dojde. Třeba počítačové hry určitě poletí.
       ?: Je nějaká značka, kterou by vydavatel mohl dostat, aby si ji dal na knihu?
       ZR: Značka je k dispozici, zatím v Brně u Mirka Dvořáka.
       
       Parcon 96
       ZR: Takže letošní Parcon? Než si to rozmyslíte, dáme slovo Draconu a Miniconu.
       EČ: stručně shrnuje peripetie kolem Miniconu, trable s Ikarií při marných pokusech o oznámení akce, plánované pořady. Víc nemá co dodat. Datum 16. - 17. listopadu.
       ZR: Kdoví, co zase bude.
       Mirek Dvořák: Dracon bude 6. až 8. prosince v hotelu Santon. Bude program pro notorické hráče, budou izolováni. Doufám, že už jste všichni dostali přihlášky i s visačkou. Tato visačka nabývá platnosti až po zaplacení a vrácení přihlášky.
       FM: Potom bude aktivována?
       ZR: A zbytek bude odpálen.
       ?: Letos je prý možno posílat přihlášky i přes internet. Slyšel jsem, že máte webovou stránku.
       MD: Je uvedena na přihlášce.
       
       Vybírání příspěvků
       ZR: Tím se dostáváme k ožehavějšímu problému a tím je členský příspěvek Čs. fandomu. Navrhuji ho zvýšit nejméně na 150 Kč.
       Čekám na vaše návrhy. Interkom, který je v ceně, pohlcuje stále víc. Bývalo to 50 ku 50, pak 60 ku 40, příští rok bude muset Interkom stát stovku, ale zase ho snad budete dostávat jako poštovní novinové výplatné, takže vlastně ušetříte. Tím pádem ovšem IK požere celý starý příspěvek a budeme jej muset zvednout. Což takhle 200?
       - smích
       FM: My jsme v klubu jednali a dohodli jsme se, že optimální jsou tři stovky, nám se to ve třech dává nejlíp dohromady.
       - nevěřícný smích
       ZR: Na tom asi něco je, v každém klubu snad tři aktivné fanové budou.
       Plénum: stopadesát, tisíc, čím dál od Prahy, tím platit méně (EČ: Naopak!)
       FM: Sto padesát je málo, tisíc moc, dejme hlasovat o 300.
       ZR: Bude to tak, že bude povinná část a dobrovolná část a kdo zaplatí tu dobrovolnou, bude uváděn jako sponzor. Pochopte Egonovo dilema. Jako člen Rady by chtěl co nejvíc, ale jako majitel klubu nic.
       EČ: Dávám hlasovat, ale nevidím, takže musím doufat v čestnost klubů:
       Kdo je za 150 - okamžik - 13
       Kdo je za 300 - okamžik - 6
       A za tisíc jsou 2.
       ZR: Takže příspěvek na příští rok činí 150 korun a ti, kdož fyzicky zaplatí, budou moci hlasovat o tom, kdo bude ve vedení v příštím roce, ale napřed musíme prodiskutovat, co bude to vedení vlastně dělat.
       
       Články Vaška Pravdy
       EČ: Já navrhuji probrat kritické vystoupení z Chotěboře.
       Zástupce Ch.: Já mohu informovat pouze o Parconu. Vašek Pravda je na jakémsi veletrhu v Praze.
       EČ: Já bych chtěl mluvit o tom článku, kde Vašek Pravda napadl Fandom, proto jsem o tom chtěl mluvit a také jsem doufal, že tu Pravda bude a vysvětlí, co mínil, a za druhé se mě dotklo, že tvrdil, že Fandom nijak nepomáhá klubům, když na jejich akci spousta cizích fanů (včetně KJV) pomáhalo.
       ?: Ale to s těmi fany jsme si přece zařídili sami.
       ?: Ale kde jste vzali ty lidi, kde jste je potkali? Na akcích Fandomu a na poradách.
       Dáreček: Je třeba si uvědomit, že to co sedí támhle vepředu, neni žádnej organizační výbor, ale lidi, co to dělaj z lásky, ve fandomu je to dobrodvolné, není to žádná ODS-ka, ale Fandom je v tom, že můžu zajít za Zdeňkem a nechat si dohodit ňáký lidi.
       Zástupce Ch.: Já bych tady za Vaška nerad něco vyřizoval nebo bránil, snad přijede na Jarní poradu.
       
       K čemu je Čs. fandom jako organizace
       P. Mikuláštík: Já se můžu Fandomem zaštítit vůči dalším subjektům, že je to vlastně organizace.
       ZR: Čs. fandom poskytuje právní subjektivitu, tedy razítko.
       EČ: Navrhuji, aby jedno razítko patřilo ústředí a druhé se půjčovalo.
       MB: Já navrhuji, aby Vašek Pravda dostal tu funkci manažera, ten článek mi připadal jako jasná kandidatura a myslím, že za pokus to stojí.
       ?: Bohužel s tím počítal a dopředu rezignoval.
       MB: Tak nic.
       EČ: Po Fandomu se chce, aby zastrešoval akce, ale Fandom je neprofesionálny. Když bychom se to snažili dělat jinak, muselo by tu být nějaké profesionální vedení a ta myšlenka je nerealizovatelná.
       ZR: Nemůžeme fungovat jako agentura, která dodává nápady, maximálně můžeme pomoci s kontakty, kontem a razítkem.
       Dáreček: Vona ta diskuze má něco do sebe a je dobrý, že do nás Pravda píchnul, ale je otázka, kdo to za nás bude dělat.
       EČ: Já si myslím, že to Vašek Pravda se vkopává do otevřených dveří, my takového člověka strašně potřebujeme a vítáme. Každý po něm touží.
       Votava: Jaktože jsou na Akademii ceny jako Mlok, kdo za tím vězí? To bychom velice rádi podrobně věděli. My bychom to udělali skorem zadarmo, těch 2.500 je silně přehnaných.
       ZR: dlouhý exkurs do historie a vzniku mločí ceny. Na nultém Parconu, který se tak ještě ani nejmenoval, nebyla CKČ v podobě nějaké figurky udělena. Ondřej Neff zajistil od nejmenovaného výtvarníka model, a pořadatelé conu mloka vyrobili z umělé hmoty. Prvního Mloka dostal Ivan Kmínek a ještě jeden zbyl a tak se vytáhl z krabice a vznikl Mlok za zásluhy. Toho dostal Vojta Kantor. Později se zjistilo, že neznámý výtvarník byl sám Ondřej Neff, ale z technických důvodů se začal udílet mlok keramický, kterého podle původního vymodeloval Theodor Rotrekl. Pak vznikla Akademie - a O. Neff byl jedním z těch, kdo prosadili, aby cena Akademie, která navazuje na fandomová ocenění a doplňuje je, i svou podobou poukazovala na tuto kontinuitu.
       Když byly (částečně i zásluhou pošty a jejího zacházení s balíky) spotřebováni všichni Rotreklovy mloci, zajistil další výrobu Peter Pavelko a po něm Hana Pěchulová. V průběhu doby se forma poněkud odchýlila od původního vzoru a tak jsem Haně dovezl svého Mloka. Děti bych poslal nevyplaceně, ale toho sem vezu osobně.
       Další možný vývoj podoby ceny nabízí J.Olša, který zná v Zambezi děsně levného výtvarníka, který dělá basreliefy, zatím nechá vyrobit jednoho a když ho schválíme, pošle následně celý kontejner.
       JM: Takže teď se budou udělovat stejní mloci?
       ZR: Ne, budou se odlišovat v detailech - podstavec a barva budou jiné. Standa?
       Votava: Stejně mám pocit, že by se k tomu měly kluby vyjádřit. Pokud budou podobné, připadá mi to minimálně podivné.
       ZR: -další historický exkurs, o čem byl dříve Fandom. Bylo nepatrné množství knih a fanoušci, kteří se navzájem ke sci-fi pomáhali, zatímco dnes v ní spíše tonou. Měli bychom fungovat jako organizace, která má ostatním pomoci vybrat si z těch sraček podle Sturgeonova zákona, snažit se okazovat na to lepší. Tím jsem chtěl naznačit, jak dobře si své vedení vybíráte, když ani ne po pěti letech reaguje na nastálé změny. Akademie to je pokračování fanouškovské politiky jinými prostředky.
       JM: Takže pokračování akademických Mloků (ve stejné podobě) brání peníze?
       ZR: Ano, ale i kdybychom takové peníze sehnali, raději je investujeme do ročenky. Takže brání tomu prachy, ale bude to tak podobné, jak jen to Hanka zvládne.
       - diskuse
       ZR: Napište o tom do Interkomu a uleví se vám a třeba dosáhnete vedlejšího efektu, že nakonec projde basreliefní návrh.
       
       Kočas
       F: Takže poslouchejte, to se týká všech. Za prvé myslím, že Kočas by měl vydávat Fandom, nikoli organizátoři conu. Navrhuji svěřit to Pavlovskému, protože dokázal, že to dokáže. Pokud budou jasně stanovené podmínky, pak si myslím, že nebude problém sehnat od ministerstva školství tak 50.000. -následují podmínky, co všechno musí Fandom dodat, aby... Dotace je ovšem možná až na rok '98, na příští rok už je pozdě.
       Tahleta věc má několik výhod. Když by byl Parcon na Slovensku, tak pochybuji, že by ministerstvo dalo dotaci slovenskému klubu. Ale nemyslím, že by ministerstvu školství vadilo slovo československý.
       ZR: Když tak to převezme Akademie.
       Fořtík: Pavlovský může shánět celostránkové reklamy a to by byl přínos, protože by sehnal tak 20 000 až 30 000 navíc. Pak by se měl Fandom také poradit, zda by to nemělo být i prodejní zboží. Pavlovský by to tak byl schopen dělat, když na tom nebude finančně závislý.
       ZR: To by se mohly vyplatit autorské honoráře.
       F: Nominováno by bylo prvních pět. Pochopitelně, že místní klub pořádající Parcon bude požádán o zjištění, zda nejsou nějací místní sponzoři Kočasu.
       Votava: Otázka, jestli to místní lidi zajistí.
       
       Diskuse o 2. kole CKČ
       Konupčík: Měli bychom vybrat profesionály, ti kdo píšou a žijou - Freiová, Macháček, Blažek...
       Dáreček: Já si myslím, že to druhé kolo s hodnocením moc nepohnulo, ale zase jsme hodnotili ty povídky jako zástupci Fandomu, měli bychom se vážně ohlédnout po profesionálech.
       ZR: Takže na jarní poradě se definitivně dohodneme a mezitím se mohou shánět profesionálové. Ale nekritický autor může stejně vždycky tvrdit, že výběr těch pěti postoupivších povídek byl zmanipulován.
       ?: Takže systém zůstane zachován.
       ZR: Přinejmenším do jarní porady.
       MB se snaží odhlasovat zrušení systému druhého kola v případě, že odborníci nebudou sehnáni, je téměř všemi hlasy přehlasován a mnoho lidí se dušuje, že odborníci budou.
       
       Diskuse o charakteru fanouškovských ocenění
       Jirka Pilch navrhl zakotvit zásadu, že Ludvík bude udělován za počin v uplynulém roce a Mlok za celoživotní či jinak dlouhodobou práci pro SF.
       Fr. Moravec navrhl nic neměnit a zůstat u definice:
       Ludvík - ocenění zásluh o fandom
       Mlok - ocenění zásluh o SF
       Nakonec se žádné usnesení nepřijímalo s tím, že je na každém, aby se pokusil při návrhu svých nominací oběma kriteriím vyhovět.
       
       Ludvík
       Carola, Michal Bronec, Dáreček, Pavel Poláček, Egon Čierny (Minicon), Peter Pavelko, Honza Pavlík, SFK Spectra, Rigor Mortis (za knihu Mlok)
       
       Mlok
       Egon (za Minicony a fantasy soutěž), Ikarie, Fr. Novotný, Karel Soukup, KJV, Vlado Ríša, SFK Nazca, Aleš Koval.
       ZR: Sem bych s dovolením přidal pořadatele Draconu (Sdružení Dracon), jmenovitě Mirka Dvořáka
       EČ: Já využiji, že je tady Hanka Pěchulová a poděkuji ji za to, co pro nás vyrábí.
       Nečitelné vystoupení Vaška Fořtíka
       Pavelko: Kdo komukoli brání, aby kohokoli kandidoval? Musí se tu prostě s tím jménem vystoupit.
       ZR: Jak to vidím, je nutno sjednocovat názory mnoha lidí. A ten Jirkův návrh by je měl pomoci sjednotit, bude to nepsané pravidlo vymyslet člověka za rok a i kdybychom tu měli dva supermany za celoživotní dílo, jednoho přeskočíme (necháme v záloze na příští rok) a dáme Ludvíka někomu, kdo se zasloužil ten který rok.
       
       delší přestávka na oběd
       
       Body týkající se let 1997 a dalších
       ZR: Teď musíme rychle a úderně zfouknout rok '97.
       
       Interkom & Monolith
       ZR: IK bude nejspíše distribuován metodou poštovného novinového výplatného /výpalného/. To a celková inflace nás přivádí ke kulatému předplatmému 100 Kč. (spočtěte si sami 60 + 12*3,5= 102, pár dvojčísel nám umožní dostat se do té stovky). Vy na to samozřejmě ušetříte, normální poštovné činí 6 Kč (+ obálka).
       
       PeterP: Kdo chce dále odebírat Monolith, budu potřebovat do nového roku zaplatit poštovné, normálne poštovné je po 15, já to posílám za 9 a chodí to, takže prosím poslat, je to asi 100 Kč na rok.
       
       Parcon 1997
       ZR: Dostáváme se k conům na příští rok. Řekněte své nominace Parconu.
       ?: Chotěboř. Jsme schopni zajistit 400 až 600 účastníků, asi 300 dostane postele, dalších zhruba 300 v tělocvičnách.
       ZR: Je důležité si připomenout, že Parcon je ten con, kde se udělují ceny CKČ a to je důležité, není to žádný herní con.
       EČ: Kde se bude pořad pořádat? Máte dost velké prostory?
       ?: Areál kina, kam se vejde asi 200 lidí, datum 4. až 6. července.
       - výkřiky nesouhlasu, kolize s Tatraconem (a posunutí Parconu na začátek prázdnin také znesnadní včasné hodnocení CKČ a vydání Kočasu)
       Šimon: Tím pádem musím povstat a uděláme Parcon my. Akce pro třista čtyřista lidí, uděláme v tom čase Parcon jako pokračování Tatraconu.
       Votava: Mám dotaz, jsou tam přednáškové sály s potřebnou kapacitou?
       Šimon: Co já vím, je tam kapacita pre 300 - 400 lidí vždy. Takže Tatracon by byl od 30. června v ráji a v pátek by se přemístil do Spišské Nové Vsi.
       ZR: Nebylo by možno přemístit se do Chotěboře?
       Šimon: Už máme ubytování.
       ZR: Takže přátele, hlasujeme?
       Š: Já bych se chtěl ještě zeptat každého zvlášť, co máte proti Parconu ve Spišské Nové vsi. Parcon na Slovensku už dlouho nebyl, teď byste mohli cestovat zase vy!
       ?: Do Chotěboře mají z Čech všichni stejně daleko.
       FM: Geometricky je střed republiky v Březové.
       ZR: Asi se bude hlasovat, pořád někdo hlučí
       Š: Čo všetko ponúkame... a čo má Chotěboř, nič okrem programu.
       ?: Nedaleko Chotěboře je nádherné údolí se skalami. Plánujeme opět promítání v kině, přednášky spisovatelů, Rigor Mortis, klub Spektra, není pravda, že nemáme co nabídnout.
       Š: Posledná možnost použít k cestě na Slovensko občanský preukaz.
EČ: JE ZDE PŘÍTOMNO CELKEM 30 PLATÍCÍCH KLUBŮ
18 HLASŮ SPIŠSKÁ NOVÁ VES
10 HLASŮ CHOTĚBOŘ
2 SE ZDRŽELI
       ZR: Program ještě neuzavírejme. Chci tady oznámit, že rok 2 000 má zamluvený Šumperk klub Makropulos.
       JM: Myslím, že bychom měli hlasovat už teď, protože to není sranda připravit.
       ?: Myslím, že si ještě všichni pamatujeme hlasování o Euroconu v roce '92.
       Kon: Tři roky jsou minimum, po které to musíme vědět předem. Ještě to zdůvodním tím, že zahraniční hosté by to chtěli vědět 2 roky dopředu.
       po neplodné diskusi hlasování
       ZR: Takže dva hlasy se zdržely, ostatní jsou pro, na rok 2 000 je napevno odhlasován Šumperk. Dokdy svou kandidaturu potřebuje potvrdit Nazca?
       Fořtík: Do jara '98, na jarní poradě.
       Martin Koutný: Já bych chtěl navázat, v přihlášce je uveden sci-fi risk, jsem dohodnutý, že to uděláme znovu, chtěl bych vás poprosit, zda by ten, kdo se vyzná v nějakém autorovi nebo námětu, hlavně se obracím na fantasy, hra na hrdiny a Slováky, zda by mi fanové nemohli poslat něco použitelného.
       ZR: Dokdy?
       MK: Do konce roku.
Adresa: Martin Koutný, Křížová 31, Třebíč, 674 01.
       
       Volby rady Čs. fandomu v ČR
       ZR: Ještě poslední vysoce formální bod.
       EČ: Protože každoročně na podzim musíme - pardon, pánové, chcete být všichni ve radě fandomu?
       ZR: Navrhuje někdo nějaké změny? Kdo je proti, aby všechno nebylo při starém? Nikdo.
       schváleno
       
       Volby (vlastně potvrzení dosavadní) rady Čs. fandomu v ČR
       Proběhly na závěr porady poměrně v chvatu, neboť se už chystal kulturní program v podobě odsouzení a popravy šumperského fana Skrblíka, který se ve svém plátku Vakukok opovážil otřít o nanejvýš demokratickou a dobrotivou radu fandomu a o několik nejvýznamějších členů navzájem si rovného fandomu.
       Podrobnější reportáž ze soudního procesu a vlastní exekuce v příštím čísle.
       
       Kalendář akcí
       Dracon 6.-8. 12. 1996
       Non-stop turnaj 24.-25. 1. 1997, Most
       Pragocon 97, 1.-3. 2. 1997
       Z různých zdrojů sestavili a mezititulky opatřili
Michael Bronec & Zdeněk Rampas
PS: Jiřino, tohle už nám nedělej, sestavovat zápis bez Tvých podkladů je hrozná práce!
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK