Logo rubriky
12/1996
  Cena Karla Čapka (další) (140)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Názor chlapce z vysočiny

Nedá mi to, abych neodpověděl na článek „Za CKČ stejnější“. Autorka podepsaná Lowlander si v něm sice především stěžuje, že ji spiknutí Rigor Mortis a SFK Spectra připravilo o vítězství, ale přece jen se ve svém lamentování (jehož už teď, když ji přešel vztek, nejspíš lituje) dotkla něčeho, co by mohlo být skutečným problémem.
       Není pochyb o tom, že tvoří-li zhruba polovinu porotců CKČ skupina lidí s velmi blízkým vkusem, jejich vkus se na výsledcích musí projevit (autor zde zřejmě nemá na mysli pouze členy sfk Spectra a sdružení Rigor Mortis, neb tito tvoří v kategoriích Povídka a Krátká povídka pětinu a v kategorii Román čtvrtinu poroty, pozn ZR). To je naprosto v pořádku, pokud složení poroty odpovídá účelu soutěže (například v soutěži pořádané SFK Spectra by bylo scestné požadovat hodnocení v rozporu s vkusem jeho členů). O tom, jaký je účel CKČ, se občas diskutuje a někteří lidé dokonce tvrdí, že by ji bylo nejlepší zrušit. Já osobně žiji v domnění, že CKČ je vrcholná soutěž fandomu, proto bych očekával, že její porotci budou reprezentativním vzorkem zdejších fanoušků sci-fi (od té doby, co si naši vůdcové rozdělili Československo, je sice otázka, co vlastně znamená to „zdejší“, ale tak velké rozdíly mezi Čechy a Slováky snad přece jen nejsou, aby se vkus československý, český a slovenský drasticky lišily). Nejsem schopen posoudit, kolik scifistů sdílí vkus Rigor Mortis, pouze doufám, že ne mnoho. Tím pádem odhaduji, že problém tady je.
       Podle mně dostupných informací jsou hlavní problémy CKČ dokonce dva: nedostatek příspěvků (zejména kvalitních) a nedostatek porotců (jakýchkoliv). O tom, jak a proč ubývá příspěvků, už, myslím, někdy někdo psal; jestliže bude zájem lidí, kteří už se psát naučili, o CKČ nadále klesat, a jestli začátečníkům CKČ nijak nepomůže se zlepšit (například proto, že každý si stejně jenom zanadává na porotce a za rok napíše úplně totéž), asi opravdu nezbude, než ji pohřbít. Problém porotců, jejichž počet je prý už teď srovnatelný s počtem příspěvků, tím pádem zůstává problémem pouze pro optimisty; přispět k jeho řešení je ovšem podstatně snazší.
       (Aby bylo jasno – něco jako odstřel nežádoucích porotců naprosto nepřichází v úvahu. Zůstane-li skupina Rigor Mortis jedinou partou lidí ochotných pro CKČ něco dělat, stane se CKČ přirozeně soutěží pořádanou Rigor Mortis, a zbytek fandomu, ať si o jejich vkusu myslí, co chce, jim bude moci jedině poděkovat.)
       Pokud vím, může se porotcem CKČ (pro první kolo samozřejmě; další postup hodnocení mi ostatně není přesně znám, neboť se ho neúčastním) stát prakticky každý, kdo je ochoten (v rozumném čase) přečíst a obodovat došlé příspěvky. Snad by se jenom nemělo stát, že někdo bude hodnotit kategorii, ve které má svou vlastní práci. Taky je výhodné přebývat v Praze nebo okolí, aby se člověk nemusel pro soutěžní příspěvky trmácet příliš daleko (poštovní služba rychlostí nevyniká), nicméně překonávat vzdálenosti je záležitost ryze technická.
       Takže, milá Lowlander, pokud ti na CKČ vadí nedostatek porotkyň, a pokud znáš nějaké ženy, které čtou sci-fi, nezapomeň je v únoru poslat za Zdeňkem Rampasem, ať se mu jako porotkyně hlásí. (Pochopitelně se mohou hlásit i muži – jakákoliv diskriminace, ať rasová, náboženská, sociální nebo pohlavní, je fandomu cizí.)
Honza Macháček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK