Logo rubriky
2-3/1997
  Cony (další) (143)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Proč jste nedostali Parcon

reakce na článek Jak jsme nedostali PARCON (IK 1/97)
Milý pane Pravdo, vaše články o managerovi Fandomu mne rozčílit nemohly, protože máte v podstatě pravdu. O článku „Jak jsme nedostali Parcon“ to však říci nemohu. Vzhledem k tomu, že se oháníte „bezohledností Fandomu vůči svým povinnostem a řadovým fanům“ a „zaslepeností vlastními zájmy a pohodlím“, vám musím připomenout několik maličkostí, na které jste ve své „naštvanosti“ zapomněl.
       Vše se točí okolo překrývajících se termínů uvažovaného Parconu v Chotěboři a Tatraconu. Nezdá se mi zcela logické, že „slovenští kolegové v tom viděli celkem oprávněně hrozbu Tatraconu“, ale mám pocit, že celkem oprávněně předpokládali, že někteří účastníci by rádi navštívili oba cony. Vzdálenost obou míst by to přinejmenším značně ztěžovala, ale budiž, nebylo by to poprvé. Velice se divíte, že pořadatelé Tatraconu se s vámi nehodlali příliš bavit o změnách termínů nějakou dobu po poradě. Nemyslíte, že to možná bylo tím, že právě na toto dohadování slouží porada? Píšete, jestli by „nestálo za to si o tom trochu s našima (míněno z Avalonu) klukama popovídat“. Mám dojem, že při podobných snahách se říká cosi o bychovi a honění. Nějak jsem totiž nepostřehl, že by na poradě byla nějaká snaha z vaší strany, což ostatně sám potvrzujete slovy „kluci měli instrukce trvat na termínu“. Měla by se speciálně kvůli vám konat ještě zimní porada s dalším hlasováním o věcech již odhlasovaných?
       Spíše by mne napadlo (obzvláště po kolizi termínů v roce předchozím) uspořádat Parcon v nekolizním termínu (možná máte důvody, proč vyhovuje pouze začátek července a ne třeba začátek srpna, ale já je neznám) nebo zvednout telefon a promluvit si s organizátory Tatraconu předem. Patrně by také stačilo uvolnit se na několik hodin z modelářské výstavy a zúčastnit se porady nebo tam alespoň poslat lidi schopné vyjednávat a nikoli pouze trvat na termínu (to jste mohl stanovisko rovnou poslat poštou). Dále bych vás chtěl upozornit na to, že fandom se správně jmenuje Československý fandom a Parcon na Slovensku není věcí zakázanou, ale naopak občas prospěšnou. Je pravdou, že „do Spišské Nové Vsi je to zatraceně daleko“ a „znamená to spoustu peněz na cestu“, ale je třeba dodat odkud. Zatraceně daleko je to z Čech, blíže je to z Moravy a ze Slovenska je to téměř „za rohem“. Pokud jste někdy shlédl mapu, tak si možná pamatujete, že z Košic do Chotěboře to není jen příjemná procházka. Možná vás také překvapí, že i na Slovensku existují fanové, kteří se rok co rok vláčí slušnou dálku na Parcon do Čech a také musí jet přes hranice, což je podle vás patrně nepřekonatelný problém pro velké množství fanů. Navíc sám říkáte, že od Parconu v Banské Bystrici „uplynula spousta času“.
       Parcon v Banské Bystrici se konal v době porevoluční a v době dělení republiky, což byla doba chaotická a pro všechny zmatená a nezvyklá. Od té doby si lidé již na novou situaci a novou hranici zvykli a vaše argumentování nízkým počtem fanů na tomto conu zavání čirou demagogií. Je samozřejmě jisté, že na Slovensko těžko přijede tisíc lidí jako do Ústí, ale myslím, že ani Avalcon nepředpokládal takové davy (obzvláště proto, že by je nebylo kde ubytovat).
       Dále bych vás chtěl upozornit, že na Tatracon jezdí okolo 60 osob, takže váš odhad 20 - 30 osob je vycucaný z prstu a je zjevně použit jen kvůli efektu.
       Souhrnně vzato je váš popis situace skutečně (jak sám přiznáváte) velmi subjektivní, což se dá vcelku pochopit. Velice však pochybuji, že byl psán s „chladnou hlavou“, jak inzerujete v prvním odstavci.
Piter
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK