Logo rubriky
8/1997
  (147)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

O soutěži Ježíšku, já chci plamenomet

Musíme přiznat, že takový zájem o soutěž jsme nečekali. Když jsme ji vymýšleli, počítali jsme tak s deseti až patnácti příspěvky. Podle toho jsme se domlouvali s porotci a slibovali jim „takovou malou soutěž“, jenom pár stránek. Po uzavírce nám leželo na stole přes 40 prací, které měly dohromady více než 300 normostran. Byli jsme tím na jednu stranu potěšeni, na druhou stranu nás to donutilo poněkud změnit naše plány.
       Nakonec jsme byli donuceni dopustit se činu, který nebyl zrovna ve stylu Rychlých šípů – museli jsme nějaké povídky z hodnocení vyřadit. Všem autorům, jejichž povídky nepostoupily do hodnocení, se ze srdce omlouváme. V žádném případě to neznamená, že se jedná o nekvalitní povídky (až na pár výjimek). Jediné kritérium, které jsme používali, bylo zda příspěvek splňuje zadání soutěže: nepublikovatelnost v běžných časopisech. Protože to však není zcela fér, většině autorům se dostane kompenzace – budou-li mít zájem, jejich povídky budou opublikovány ve fanzinu klubu Avalon „Zbraně Avalonu“. Stačí, když vyčkají, až se s nimi spojí jeho redaktor. Podle slibů Vaška Pravdy by to nemělo trvat dlouho.
       Všechny povídky, které postoupily dále, byly předány porotcům. Hodnocení probíhalo anonymně, u povídek nebyly uvedeny jména autorů, jen případný pseudonym, protože jeho volba může být součástí díla. Kvalita soutěže je dána kvalitou porotců. Naše porota měla následující složení: Ivan Adamovič (publicista, redaktor Ikarie a šéfredaktor časopisu Živel), Carola Biedermannová (spisovatelka a redaktorka Nemesis), Vilma Klímová (spisovatelka a redaktorka), Jiří Pavlovský (spisovatel, publicista, literární a filmový kritik, specialista na comics), Petra Pechová (básnířka) a Jan Vaněk, jr. (literární kritik). Jim všem patří náš vděk.
       Všechny povídky byly hodnoceny od nuly do pěti bodů podle klíče: 5 - vynikající povídka; 4 - dobrá povídka; 3 - nic moc, ale dá se to publikovat ve sborníku; 2 - tohle už bych do sborníku nedával; 1 - autor by se měl naučit psát, než začne publikovat; 0 - naprostý blábol. Do sborníku jsme zařadili všechny povídky, jejichž průměrné hodnocení bylo alespoň 2,5 bodu. Za povídkami naleznete zajímavé komentáře od některých porotců.
       Kromě členů poroty se na soutěži a vydání tohoto sborníku podíleli: Lukáš Dušek (příprava, organizace a korektury), Martin Heisler (příprava, organizace a sazba sborníku), Štěpán Kopřiva (doslov), Hana Pacáková (ilustrace), Václav Pravda a klub Avalon (příprava, organizace a vydání sborníku).
Lukáš Dušek a Martin Heisler
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK