Logo rubriky
8/1997
  Fandom (další) (147)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Neobjektivní, ale nezávislé zpravodajství z Jarní porady

Předem chci vážené čtenáře upozornit, že tato reportáž není objektivní a nedělá si nároky na úplnost. Části psané normálně vycházejí z mých poznámek a odpovídají tedy realitě, svoje názory budu psát kurzívou. Vše je psáno v časové posloupnosti. Výroky účastníků nejsou zachyceny doslovně, ale tak, jak pochopil jejich smysl neobjektivní pozorovatel - totiž já.
       Původně jsem chtěl jen porovnat svoje zápisky s oficiální verzí J. Vorlové, ale je možné, že se v Interkomu objeví jen tato verze. Pevně doufám, že tomu tak nebude.
       Jarní porada sci - fi klubů se konala 18. - 20. dubna 1997 v Šumperku. Poblíž Březové se prý cosi staví a obvyklé sídlo porad zabrali dělníci.
       Hned na začátku porady kdosi z vedení ohlásil protestní neúčast šéfa Slovenské části Fandomu - Petera (nebo Petra?) Pavelka (dále PP). Tato protestní akce se měla konat na protest proti čemusi, co prý PP snad vysvětlí v průběhu. Protest byl veden proti (mírně řečeno) neetickému mottu Avolconu (viz dále). Patrně jsem nedával pozor, ale žádné vysvětlení jsem neslyšel. Konalo se vůbec nějaké? Škodolibě ještě poznamenám, že pan Pavelko seděl vzadu v místnosti a několikrát se neudržel. Tato situace mi připomíná jisté politiky.
       Porada opět nebude v Březové.
       Pan Pravda nechává zařadit do programu svou sebekritiku.
       Debata o umístění a datu Podzimní porady. Dohoda: Šumperk, 17. - 19. října (bez záruky).
       Zdeněk Rampas (dále ZR): Co SF CD?
       Vstává J. Pelech (tváří se rozpačitě) a v několika diplomatických větách shrnuje, že se neděje nic.
       Vstává P. Mikuláštík a prohlašuje, že to vzal do ruky sám a s kolegy z Brna už na tom pracuje. Vše by mělo být ve formátu HTML (viz. Internet a WWW) a CD by mělo obsahovat Seznam I. Adamoviče, Superseznam a Encyklopedii (pokud možno doplněnou). Pakliže má někdo nějaké materiály vhodné na toto CD ...
       Dáreček nadhazuje téma sjednocení literárních soutěží a dává kolovat seznam loni vydaných SF knih pro statistiku sečtělosti účastníků.
       Parcon 97: V jednání je Gerold, Bulyčov, Däniken. Účast a přednášku přislíbili: Čermák (film), Rampas (fandom), Kantůrek (Zeměplocha), Šperka (cyberpunk), Nietzky (Golem, Maďarsko), Vajgel (SF v Polsku), Pavlík (Star Trek) a další (co jsem nepochytil). Premiéra hororového filmu Scream. Co se zdařilo, můžete posoudit sami, pokud jste tam byli.
       Tatracon 97: Zaplněno po střechu - všech 80 (90?) míst (ten počet zdůrazňuji pro pana Pravdu).
       Následuje obvyklá zábavná vložka Mlok a Ludvík.
       Martin Koutný (MK) z Třesku Třebíč si stěžuje na chaos v cenách, jejich nejednoznačnost a nejednoznačnost udělování. Navrhuje jiný systém:
       Jednu cenu (Mloka nebo Ludvíka) bude udělovat Fandom za celoživotní zásluhy a Akademie za tvůrčí činnost. Jestli jsem to pochopil, tak se bude jedna cena udělovat dvakrát od dvou různých organizací. Pro druhou cenu jsou navrženy čtyři varianty, ale jedná se vždy o aktuální cenu za poslední dobu.
       Šimon poukazuje na to, že Akademie je mimo Fandom a fandom.
       ZR doplňuje, že o Akademii nemůže hlasovat Porada.
       V. Fořtík (Ústí n. L.) návrh MK plně podporuje.
       Dáreček navrhuje dát cenu každému a pak ji zrušit.
       Dotaz na statut Mloka a Ludvíka. Podle vedení:
       Mlok - práce pro SF
       Ludvík - cena za fandom
       Hlasuje se o návrhu. Výsledek: 16 : 13 proti.
       Nikdo z vedení není schopen smysluplně vysvětlit, co je to práce pro SF a jak se liší od práce pro fandom. F. Moravec vysvětluje, že jedna je širší (druhá patrně vyšší ?!?).
       ZR čte nominace. Hlasy z pléna se ptají, proč je Rigor Mortis zařazen do Ludvíka, když jeho práce je typicky pro SF? Následně je Rigor Mortis přeřazen do Mloka.
       Následují poznámky, že již několikrát vyhrál někdo, kdo nebyl vůbec nominován a nebo byl nominován na něco jiného. Což potvrzuji.
       ZR dodatečně navrhuje Hanu Pěchulovou.
       Podpora: M. Bronec (MB) podporuje Spectru (Houser, povídky, divadlo, Tykvový večírek), Dáreček Egona Čierneho (EČ), Šimon EČ (Mlok) a Pavelka (Ludvík). Následuje hlasování.
       Dáreček přednáší výsledky statistiky: průměrně 47 knih na osobu.
       Výsledky: Mlok - EČ (23), Rigor Mortis (6), Nazca (3) atd.
       Ludvík - Pavelko (16), EČ (9), Spectra (3) atd.
       Hlasovalo 35 klubů.
       Pan Pravda se omlouvá za použité motto: Přece nepojedu do Spišské Nové Vsi. Prý se chtěl omluvit za více věcí, ale vzhledem k průběhu porady od toho upustil.
       Následuje další oblíbená kratochvíle - registrace značek Parcon a Cena Karla Čapka. Hrozí zneužití? Možnost parafráze? Pardubice pořádají Mini Par(on. Avalcon je zase PARalelní CON. Vyhrál by fandom (nebo Fandom?) soud? Následuje nepřehledná situace.
       Atmosféra je prohlášena za dusnou - jsou otevřena okna a čeká se na oběd. Průběžně se formují debatní kroužky.
       Po obědě se začíná diskutovat o budoucích Parconech:
       Parcon 98 - Pardubice? Pokud budou organizátoři!
       Parcon 99 - Praha? MB tvrdí, že je to příliš drahé (250 - 300,- Kč za noc na kolejích - doufám, že ne vlakových).
       Lze sehnat sponzory? Bohemiacon sponzorovaly i firmy z Prahy.
       Jolana tvrdí, že sponzory sehnat nelze.
       J. Mostecký obviňuje Prahu z lenosti nějaké sponzory shánět.
       R. Sochor (Ostrava) podporuje Mosteckého.
       ZR se ptá na Eurocon v Ústí. Následující část doporučuji číst obzvláště pozorně. Skvěle ilustruje dění na Poradách.
       Szábo (SZ, Ústí - omlouvám se, neznám křestní jméno) tvrdí, že „Nemá krytá záda Fandomem“. Pokud Fandom nepodporuje Ústí, nemá cenu se do něčeho pouštět.
       ZR neochotně připouští, že Ústí skutečně nepodporuje.
       SZ obviňuje ZR, že podrazil Ústí, tak proč je tlačí do Euroconu?
       ZR tvrdí, že netlačí.
       Následně se pláče na věcmi starými až pět let. Chaotické střípky a perličky:
       SZ: IK mi bez vysvětlení neotiskl vysvětlující článek.
       ZR oponuje, že článek buď otiskuje, nebo vysvětlí autorovi, proč ho neotiskne.
       Bronec vytahuje návštěvu A. Sapkowského, kterého mu prý pořadatelé Bohemiaconu hodili na krk a následně ho ve svém fanzinu obvinili, že Sapkowského odloudil conu.
       Z pléna se ozývá, že organizátoři Bohemiaconu nesdělují přednášejícím, kdy bude jejich přednáška a jestli vůbec bude. Občas se lidé na místě dovídají, že budou mít přednášku atd. O tom se již napsalo dost.
       SZ se brání. Ke kritikám Bohemiaconu tvrdí, že dělají určitý typ conu (pro hodně lidí včetně různých hráčů) a to je jejich svobodná vůle.
       SZ obviňuje ZR z lemplovství a předhazuje mu, že na jeden z Ústeckých Parconů dodal povídky z CKČ o několik měsíců později, než bylo dohodnuto, a nikdy se ani neomluvil. Povídky, které ZR nakonec dodal, ani nebyly ty správné. Pokud má být na jejich conu průšvih, tak raději vlastní.
       ZR se vymlouvá na paměť, ale zdráhavě připouští, že je to pravda. Porotci prý včas nevyhodnotili povídky. Později z hovoru vyplynulo, že bylo předem jasné, že to není možno stihnout - tak jsem to tedy pochopil, můžete mne (ZR) opravit.
       Pozn. ZR: Asi šlo o nedorozumění, na březen jsme mohli slíbit jedině jedno paré povídek, aby si pořadatelé sami vybrali co dají do Kočasu, nikdy ne vítězné práce.
       SZ odmítá dělat con spojený s CKČ, protože je v tom bordel.
       Marwin a ZR jsou z několika stran obviněni, že Workshop dostal od Fandomu peníze (viz. IK), ale nikdo jiný ne.
       Marwin objasňuje, že to „nebylo zcela etické“ (lidsky řečeno: pěkné svinstvo), protože prodali Knižnímu klubu databázi fandomu (jména a adresy). Připouští, že to „nebylo zcela v pořádku“, ale prodali ji silně nad reálnou hodnotou. No, jména a adresy nejsou příliš nebezpečné, ale svinstvo to je.
       V průběhu následující hádky se zvýšily hlasy, zrudly tváře a autor se zhnuseně vytratil. Vytahování podrazů a křivd za posledních několik let rozhodně není plodná diskuse - názvem pro tento styl debaty je praní špinavého prádla. Z tohoto důvodu nevím, jak „porada“ dopadla a ani se po tom nijak nepídím.
       Na závěr několik poznámek ze zákulisí:
       V pátek se většina účastníků (po ubytování) odebrala do improvizovaného baru a hrála hazardní karetní hry dlouho do noci.
       Po prohýřené noci několik účastníků vyspávalo (někteří přímo na jednání) a někteří raději zabíjeli čas v baru.
       ZR byl na jednání nemocen a (údajně) proto se příliš nebránil.
       Proti organizátorům Porady nemohu říci křivého slova: ubytování přiměřené, improvizovaný bar dobře fungující a slušně zásobený a hlavně vše na jednom místě. Nemohu si stěžovat. Tedy stěžovat si naštěstí mohu, ale nechci.
Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK