Logo rubriky
10-11/1997
  Cena Karla Čapka (další) (149)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Nové koště dobře mete...?

Jak si možná někteří z vás všimli již na podzimní poradě, jeden z mála efektů plánované „presidentské dovolené“ byl v tom, že jsem převzal organizaci CKČ. Přestože jsem to Zdeňkovi již několikrát nabízel, když si stěžoval na přepracovanost, bylo mi to uděleno formou překvapení, před nastoupenou jednotkou.
       (Tady si domyslete několik oslavných řádek o tom, jak jsem pyšný na toto vyznamenání, jak ponesu novou pochodeň a zároveň budu dodržovat staré tradice.)
       Rád bych podotkl, že Zdeněk mi pořád valnou měrou pomáhá a zdaleka „nevycouval“ do pozice příležitostného předavače cen. Pro oživení CKČ se v současnosti plánuje rozeslat info účastníkům zhruba pěti posledních let, o tom, že ještě pořád jsme a že uvítáme jejich příspěvky.
       Rád bych zde jako momentální hlavní organizátor CKČ vyjádřil zklamání nad postupem Jardy Jirana, který svého Ikarose vyhlášuje prakticky v identickém termínu. Jelikož se jedná o novou soutěž, vůbec nechápu, proč tak činí. Je to zbytečné štěpění sil. Ikarie by mohla Ikarose klidně předat na Draconu, který je právě tak prestižní (ne-li prestižnější) jako Parcon. Vznikla by tak nová pěkná tradice namísto snahy o podrývání tradic starých.
       Vydávání sborníků Mlok se velmi osvědčilo. Kdosi (nevím, zda to byl Piter, Jirka Pilch, Václav Pravda nebo Mirek Sabó) vyjadřoval na poradě údiv nad tím, s jakým klidem je náhle vedení fandomu ochotno oželet Kočas, o němž se před pár lety hovořilo jako o Sloupu Sloupoviči celého sf dění. Je třeba k tomu dodat, že tehdy neexistoval žádný Mlok a náhradou za Kočas by byla jen Černá díra. Takto se nicméně bude během podzimu diskutovat, co a jak transformovat. Jsou zde dvě fakta: a) Bylo by velmi hezké, kdyby se na Parconu prodávala kniha s vítěznými povídkami soutěže, jejíž výsledky se zde vyhlašují. b) Je dost obtížné vydat knihu typu Mlok v červnu, pokud je uzávěrka soutěže koncem ledna a systém hodnocení tak složitý, jak je. Tato fakta se budeme snažit sjednotit. Osobně bych byl velmi rád, kdyby byl Parcon opět koncem prázdnin, protože to by se dalo nějak urvat. Osobně bych byl velmi nerad, kdyby se tomu, co předvedl letošní Bohemiacon, ještě někdy říkalo Parcon. Svět je plný rozporů.
       Hodnotit CKČ by měli pokud možno zapálení (případně alespoň doutnající) scifisté. Tedy lidé, kteří pobývají ve fandonu delší dobu, popřípadě i zcela krátce, ale v tom případě čtou hodně sf. První kolo sázelo vždy především na statistiku, tedy na větší množství porotců, kteří pomocí velmi šikovně vymyšleného bodovacího systému určí průměrně nejoblíbenější tituly. Moje adresa je: Michael Bronec, Horáčkova 1208, Praha 4, 140 00 a můžete mi na ni nabízet pomoc a spolupráci při hodnocení - podobný dopis můžete odeslat i Zdeňkovi na adresu Interkomu. On mi ho dá. Prozatím se mi se svými sf kluby nabídli Piter z Brna a Robert Pilch z Ostravy. Obě města jsou tedy zatím pokryta zhruba třemi porotci (ale klidně mi napište, i když jste odsud). Tuším též plzeňský Dáreček mi ústně slíbil hodnotitelskou pomoc. Jsem vděčen za veškerou nabízenou pomoc, byť se nezaručuji, že všechnu využiji. Rád bych, aby se CKČ dostala k co nejširšímu okruhu co nejpestřejších porotců. Hodnotit se začne počátkem února v Praze a s mimopražskými se mezitím pokusím dohodnout, o jaké kategorie mají zájem (rozsahy budou známy až koncem ledna). Nevím, co s bratry Slováky. Nedávno jsem posílal na Slovensko dopis s jednou knihou a vyšel mě trochu přes 100 Kč. Ani si nechci představit, kolik by stálo odeslání dejme tomu desetikilového balíku. Samozřejmě, pokud to fandom zaplatí, klidně ho pošlu. Pokud někdo navrhne nějaký jiný způsob, rád jej využiji, ovšem nesmí to jednu celou sadu zcela zablokovat.
       Před dvěma lety podzimní porada scifi klubů vetovala můj návrh na zrušení druhého kola CKČ. Někteří lidé s moc velkýma očima tehdy mumlali cosi o přílišném usnadnění manipulace atd. Nicméně nikdo z nich se na jaře nenamáhal přijít s jediným „profesionálem“, o nichž si odhlasovali, že budou hodnotit druhé kolo. Já osobně nemám žádný názor na pojetí druhého kola hodnoceného odborníky, poněvadž se ještě nikdy neuskutečnilo. Pokud vím, tak aby byla porada uspokojena a splněno to, co si nadiktovala, v druhém kole ten rok zasedali: zástupce Ústečáků, Zdeněk Rampas, Dáreček, Šimon Schuster, Peter Pavelko a moje maličkost; tedy samí „odborníci“, kterým přísluší normální hodnocení prvního kola (kromě Zdeňka, samozřejmě [včetně, taky už nemám na čtení dost sil, pozn. ZR]). Ondřej Neff, který povídky včas dostal, si je nestačil přečíst, pročež tam vůbec nepřišel. To není žádná náhoda. Vycházím ze zkušeností, které mám ze sf Workshopu. Ten má na seznamu bývalých spolupracovníků celou řadu celebrit, ale pokud se chce „honosit“ nějakými skutečně fungujícími lektory, nezbývá mu, než uvést Janu Rečkovou (doufám, že ji touto zmínkou neurazím) a moje jméno. Tak rychle dnes člověk povyšuje na klasika. Moje argumenty proti druhému kolu jsou několikanásobné: a) „Klasici“ nemají čas. b) Kvůli vytíženosti projevují daleko větší míru nespolehlivosti a je je o dost těžší honit než „normální“ porotce. c) Proč by vlastně nějaké celebrity měly míchat pořadím, na němž se „shodne“ pár desítek scifistů? Pokud se obáváte manipulace, rád vám na jarní poradě nebo na Parconu složím účty.
       To je asi všechno; doufám, že tento článek některé z vás vybudí k nabídce spolupráce. Pokud někdo nesouhlasí s mým přístupem ke druhému kolu, bude nejlépe, ať si své výtky neschovává na jarní poradu a napíše mi rovnou. Budu ovšem brát zřetel pouze na takové dopisy, které přijdou i se jménem odborníka, který je ochoten CKČ hodnotit a za nějž si bude dotyčný ručit. Pokud se takových sejde dost, nebyl by asi problém druhé kolo uspořádat, nicméně na svém argumentu c) si trvám.
Michael Bronec
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK