Logo rubriky
10-11/1997
  Cony (další) (149)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

MiniPar(on'97 & Salamandr'97, pohled pořadatele

Vše se to seběhlo velice rychle. Začátkem letošního roku jsme se v SFK Salamandr Pardubice rozhodli, že se pokusíme navázat ztracené kontakty s fandomem. Což se podařilo a již na jarní poradě jsem náš klub zapojil do dění. Nedlouho před poradou vznikla myšlenka uspořádat soutěž a vyhlášení výsledků spojit s malým conem. A tak vzniknul Salamandr'97 a MiniPar(on'97, druhý toho jména (první se konal snad v roce 1989?). Šli jsme do toho s nejistotou, ale i s odhodláním se předvést a uspořádat Parcon'98 opět v Pardubicích.
       Takže nejdříve soutěž. Salamandr'97 byl vyhlášen v kategoriích sci-fi, fantasy a horor. Nakonec se kategorie sloučily, hlavně z důvodu prolínaní témat. Obavy o počet prací se nenaplnily, přišlo nám více než patnáct povídek, převážně od začínajících autorů (s vyjímkou Jardy Mosteckého všechny). Kvalita tvorby byla různá, některé by sice neprošly snad ani do Ježíška, ale většina měla dobrou úroveň, a to je jen dobře. Výsledky jste si mohli přečíst v IK 8/97, já jen dodávám, že Jarda měl co dělat, aby (coby profesionál) vyhrál. Druhé místo může být příslibem do budoucnosti, neboť jej obsadila začínající autorka, která má šanci se „vypsat“ na dobrou úroveň. Hlavně má na to dost času, neboť se jedná o třináctiletou slečnu. A její, jen o pár let, starší sestra obsadila rovněž „bodované“ místo. Na třetím místě se pak společně umístili dva mladí muži. Jejich povídky měly hlavně vynikající nápad. Sborník povídek teprve vyjde, neboť i naše sponzory postihla velká voda. Slíbili jsme do vánoc, a asi to visí již jen na mé osobě, neboť přepisuji zákoník Incké říše, jenž si obecenstvo do sborníku vyžádalo.
       A tím jsem se dostal k MiniPar(onu, který se konal 6. září v Pardubicích, v místech zrodu Parconu - na kolejích univerzity (tehdy VŠCHT). Pravda, připouštím, že byl spíše Micro, jak trefně definovala Makropulosoidní delegace. Dostavilo se něco málo přes dvacet fanů, a to nejen z okolí. Ze známých osob a osobností jmenujme alespoň Z. Rampase, V. Pravdu, výše zmíněné členy SFK Makropulos (kteří pak asi fungovali jako čestný doprovod vítěze) a další. Program sestával z pouhých pěti bodů. Prvním byla přednáška o indiánských kulturách a jejich historii. Sice to moc nesouviselo se sci-fi, ale zájem byl velký a účastníci si vyžádali doplnit sborník o zákoník Incké říše. Pak jsem přišel na řadu já s vysoce kontraverzní přednáškou o původu Čechů. Vyprovokoval jsem živou diskusi, což bylo záměrem. Přednášky uzavřela zajímavá sbírka záhad a tajemna.
       Pak došlo na vyhlášení výsledků soutěže Salamandr'97. Vítěz získal sošku Salamandra. A vůbec to nebyla kopie Mloka, jak se někteří obávali, přestože máme původní „Mločí“ formu.
       Na závěr jsme se přesunuli do klubu, kde se při sklence (či více) vzpomínalo na zrod Parconu, na cony minulé i příští. Navázaly se nové kontakty, vyprovokovali jsme založení nového SFK a probralo se mnoho dalších SF i nonSF záležitostí. Na závěr prokázal náš doživotní prezident, že je vskutku schopným diplomatem. Jen tak mezi řečí vyměnil sborník letošního Mloka za svůj transport do Prahy. A s jakýma kočkama se to svezl...
       MiniPar(on skončil. Nebylo to nic světoborného, ale účel, přilákat nové lidi do fandomu, se podařil. Kluci z Teplic n. Metují se na MiniPar(onu rozhodli založit vlastní SFK, který později pojmenovali Opat. Kritiku věcí, které jsme udělali špatně, nechávám na jiných. Zvažujejme, zda v příštím roce uspořádáme opět něco podobného.
Randalf
P.S. Chápu, že název MiniPar(on asi někoho popudil, ale jak se to má jmenovat, když se to coná v Pardubicích a Parcon to není. Pokud to někomu vadí, tak pardon, ale za rok to bude asi stejné...
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK