Logo rubriky
12/1997
  Recenze (další) (150)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Mise na Zemi - Plán invaze 1,2

       L. Ron Hubbard
Vydal: Návrat, 1997 překlad: J. Gajdová 356+323 stran
Císařství hrozí nečekaná krize. Plán na postupnou okupaci vesmíru je ohrožen, protože jakási průzkumná výprava nedokázala řádně utajit existenci vesmírného Impéria před domorodci na jakési zapomenuté planetě. Planeta Blito-P3, které domorodci říkají Země, se má stát jednou ze základen dalšího tažení. Zatím je však na invazi příliš brzo, byla by neúměrně nákladná a dobytá planeta by se ocitla daleko od hlavních okupačních sil. Naproti tomu však zpráva o stavu planety naznačuje, že její obyvatelé ničí životní prostředí takovým tempem, že v plánované době invaze bude planeta pro vojáky nepoužitelná. Kromě vesmírné Flotily tu však naštěstí je také Aparát, stínová armáda špiclů a provokatérů, která dokáže s krví na rukou vyřešit vše. Obávaný velitel Aparátu Lombar Hisst elegantně problém vyřeší. Nepřímo navrhne, aby byl na planetu vyslán zvláštní agent, který by nenápadně usměrňoval další vývoj na planetě tak, aby zachránil, co se dá, do plánovaného termínu. Pro splnění tajného úkolu vybere kosmonauta Jettro Hellera a agenta Soltana Grise. Gris má zajistit, že Hellerova mise ztroskotá a naopak pomůže uskutečnění Lombarových temných plánů. Gris je provokatér, intrikán a vrah. Hellerova milenka jej sice zhypnotizuje, aby mu zabránila kosmonautovi ublížit, ale Gris se z jejího vlivu vymaní. Protože je neustále bez peněz a žije v trvalém strachu, že se sám také stane obětí nějakého spiknutí nebo přehmatu svých kolegů, těší se Gris na Zemi. Připravuje se pečlivě na svůj pobyt na primitivní planetě a přitom za sebou bezohledně zametá stopy. Zabíjí, kombinuje, podstrkuje falešné bankovky, užívá padělané doklady a znovu zabíjí. Přesto se nakonec podaří Hellerovi odstartovat v termínu. Grise ovšem veze s sebou...
       Předmluva hovoří o satiře a zadní strana obálky už tradičně naznačuje, že obsah je jedinečná špička, která nesmí čtenáři ujít. No... V každém případě je v knize všechno. Jsou tu vraždy, drogy, sex, úchyláci i kladní hrdinové, hvězdy i šlapky. Je tu dobrodružství, intriky i láska. Nic nechybí. Ale přece... Přiznám se, že vypravěč, který se ničeho neštítí a zabíjí nevinné oběti, aby za sebou často zbytečně zahladil stopy, ve mně chvílemi budil spíš soucit než odpor. Klaďák Heller je tak dokonalý, až jsem mu to místy nepřál. Přestože jsou jednotlivé epizody čtivé, jedná se o první díl (obě knihy dohromady!) z desetidílného cyklu. Proto se děj i po těch šesti stech stranách zase nedostal moc daleko. Kniha tak trochu připomíná televizní seriál. Autor jako profesionál vytěží každou epizodu až do dna. Jedna věc mi ale scházela. Byl to slovní humor, který se právě tak často u anglosasů vyskytuje a bývá na úrovni.. Komiksové kulisy mi ani nepřipadaly tak přehnané, abych hledal humor v nich. Závěrem bych řekl, že se kniha velmi dobře čte, ale po přečtení takových dvou biblí bych čekal, že se posuneme v ději dál. Doporučil bych proto knihu zvláště puntičkářům a fandům, kteří vydrží až do finiše a pořídí si všechny díly. Mně zůstal pocit, že všechny postavy z knihy dobře znám, ale hra teprve začíná.
       Hodnocení 3,5 (z pěti maximálně možných): * * * 1/2
P.S. Škoda, že jsem neměl po ruce originál. Na straně 136 se mluví o bezcenném zboží a já mám pocit, že se plete „bezcenné“ a „neocenitelné“ (worthless a priceless). Zmiňuji se o tom proto, že jsem na podobné podezřelé spojení nenarazil v SF překladech poprvé. Možná se mýlím, ale mám pocit, že se jedná o šíře rozšířený omyl. Pokud je to v pořádku, omlouvám se.
Slávek Švachouček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK