Logo rubriky
1-2/1998
  (151)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Od tohoto čísla nového ročníku jsem chtěl přejít na nějaký modernější sázecí/lámací systém, Ventura 3 je samozřejmě nejlepší a nejrychlejší, leč rotaci textu a obtékání složitějších útvarů zvládá Ventura 7 lépe. A jak jinak vyjádřit metafyzické hloubky textu, než vhodně tónovaným podtiskem. Nicméně Živel se nové konkurence obávat nemusí. Když jsem celé Vánoce strávil tvorbou programu na převod starých Interkomů uložených ve výše zmíněném formátu Venrury 3 do HTML, nechci přijít o náhle objevenou možnost okamžitého přenosu IK na síť. (Ventura 7 samozřejmě umí publikovat do HTML, leč s mým programem se nemůže srovnávat, pro fanouškovské využití je k dispozici na adrese redakce.)
       Zavádíme novou rubriku pro jinde odmítnuté. Tím ovšem nemám na mysli B. Kalaschnikofa. Rádi přetiskneme články, které byly příliš dlouhé nebo příliš chytré, ať již pro čtenáře odmítajícího periodika nebo pro samotné jeho redaktory. V tomto případě neprošla do Ikarie o alternativních dějinách ukázka z Valhaly Fr. Novotného.
       To ovšem neznamená, že vaše příspěvky musí být nejprve někde odmítnuté, aby byly pro IK dost dobré.
       

Nové fanziny v redakci

Andromeda NEWS č. 30, k dispozici též na http://www.apexnet.cz/plzen/sci-fi
Bludný kořen 1, ročník 1
Brány pro Ikara - Jaroslav A. Polák
Cori Celesti 4 (ročník 3)
Draconské noviny 97, jeden z počinů bez nichž by Dracon nebyl to ono.
Knihovnička Vakukoku 27 - Výprava ze Sixie, (c) Polášek & Saudek 1971
PASTA U RELA PESTÍK - dost divné příběhy Martina M. Lepky
Pragocon 1998 - sborník povídek mladých autorů
Putna 1/1998 (dříve Trosky), též na adrese http://cech.cesnet.cz/putna
Sebranka 96/97 sborník prací SFK Zebra
Zbraně Avalonu 1/98 (19. číslo)
       

SF bankroty

Minule jsem slíbil zprávu o konci And Classicu, o tom jak ještě před svým neslavným odchodem stačil vytunelovat Veverkovu firmu (a tím málem zlikvidovat Crew) a Poutníka, který se z toho jen s obtížemi dostává, leč zatím není dost informací. Zůstaňte v očekávání.

FANTÁZIA 2 (II)

Do redakce právě dorazilo v pořadí již třetí číslo dvojměsíčníku science fiction a fantasy FANTÁZIA.
       Řekl bych, že v pravou chvíli. Po tom, co Nemesis uvolnila prostor na slovenském trhu, o který Ikarie nikdy dost nebojovala (nebo pokud bojovala, tak dost neúspěšně), můžeme doufat, že s patřičnou dávkou nadšení a obětavosti vznikne a udrží se další fanouškovské medium.
       Fantázia by měla být dostupná i v českých zemích. Určitě ji seženete ve všech specializovaných SF knihkupectvích. Pokud se začne objevovat i na stáncích PNS, bude tam jako jediný slovenský časopis. Určitě si ji kupte, nejen jako výraz nesouhlasu, s tím co nám Mečiár s Klausem provedli, ale i proto, že jde o velmi osvěžující čtení.
       Co zde nenajdete: Žádnou únavu fandomem ani rutinu devadesátého čísla (také ji dobře znám).
       Co ale ve Fantázii najdete: Rozhovor s O. S. Cardem a jeho povídku, reportáž z Draconu, svěží recenze, riskantní výlet do světa SF poezie a hudby, aktuality všeho druhu, výročí, fanziny a původní komiks.
       
       Adresa redakce:
       Fantázia,
       P. J. Šafárika 15,
       927 01 Šaľa
e-mail: 2Kralik@psycho.rec.uniba.sk
http://www.salamon.sk/Fantazia/index.html
       

Předplatné IK na rok 1998

Tuším, že bdělý Honza Macháček mě upozornil na nejednoznačnost výkladu pokynů pro slovenské odběratele.V minulé pobídce k placení stálo:
       Slovenští odběratelé nemohou požívat dobrodiní novinového výplatného České pošty a tak musí po staru dodat do redakce obálky se svou adresou. Pozor, ofrankované slovenskou známkou. IK pašujeme do Bratislavy a rozesíláme až ze slov. území. Jinak by totiž poštovné zhruba dvojnásobně přesáhlo vlastní cenu IK. Předplatné zašlete přes svůj SF klub, nebo stejně jako fanoušci z českých zemí.
       Vyznělo to tedy tak, že slovenští odběratelé zaplatí totéž co čeští plus známky. Není to tak zlé, ale skoro. Předplatné pro individuální zasílání na Slovensko vychází na 100 Kč.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK