Logo rubriky
1-2/1998
  Cony (další) (151)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Pragocon

Pragocon se konal. Už to je víc, než mnozí po loňské premiéře čekali. A nedopadl tak špatně, netroufám si sice po kritice Vaška Pravdy na konkrétnější hodnocení, ale pár slov si neodpustím, jinak to neumím.
       Jen šťastnou shodou okolností jsem se dověděl, že se Pragocon sice opět odehrává na ZŠ v Praze 6, ale na zcela jiném místě než loni. To se podle mě nikdy nedá dost zdůrazňovat. Sešlo se ale na čtyřista kartičkářů a dalších uctívačů Nekromundy a několik desítek scifistů ze staré školy. Kupodivu si nikdo nestěžoval, že by se dobýval do místa loňského konání, buďže nikdo, kdo zažil loňský Pragocon, neriskoval podruhé, nebo slyšeli Vaška Fořtíka v TV, kde lákal na akci mládež.
       V sobotu dopoledne jsem šel na přednášku J. T. Pelecha o Komerčním využití Internetu, a připadal jsem si jak v sedmi statečných, tolik nás tam dohromady bylo. Dva lidi v posluchárně jsem dokonce neznal. V jednu chvíli sice přišlo asi deset mládenců, ale ukázalo se, že si jen chtějí vypůjčit židle.
       V neděli jsem měl obligátní přednášku o Dějinách čs. fandomu, považte, že v programu byla avizována již na 9.00. Tuším, že jsem se opozdil jen o půl hodiny a Vašek Fořtík s Jiřinou Vorlovou to zatím táhli za mě. Přednáška pak přešla v diskusi se zájemci o založení nového SF klubu v Kolíně. Mimo jiné vytýkali Ikarii, že neinformuje o Interkomu a zájemci o život fandomu ve městě bez specializovaného SF knihkupectví se musí dost obtížně pídit po informacích.
       Dále jsem v diskusi o smyslu klubů uvedl své oblíbené vzdělávání. Skutečný fanoušek se nenechá zahltit každotýdenní produkcí, ale zná a čte i nejlepší knihy z uplynulých padesáti let. Některé z nich nabízí na poslední straně MiB.
       Napadlo mě, že by IK ve spolupráci s Akademií mohl uspořádat anketu 100 nejlepších SF posledních padesáti let (1951-2000) vydaných česky a slovensky. Pak otevřu Ikarii a čtu seznam 100 nejlepších SF do roku 1950. No co, kulatá data asi vyvolávají podobné reflexy a vlastně by se oba seznamy mohly doplňovat.
       Pak jsem absolvoval část přednášky Františky Vrbenské věnované popravám na všechny způsoby a bylo poledne, jídlopauza, do prvního dalšího odpoledního programu zbývaly dvě hodiny, a tak o dalším programu doufám někdo příště a podrobněji.
zr
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK