Logo rubriky
3/1998
  Fandom (další) (152)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Otrava s alkoholem

Nedávno v klubu vzpomínal Karel Soukup na své první (ještě pardubické) Parcony a přitom přiznal, že tenkrát se po nocích víc diskutovalo a míň pilo. Moje vlastní (mladší) poznatky mu dávají za pravdu. Což o to, je to věc každého jednotlivce, jak tráví svoje volno, problém je, že fandom jako celek začíná kolem sebe vytvářet obraz spolku alkoholiků, pravda zatím(!) jen ve fandomových médiích. Většina reportáží z conů popisuje víc bary a přilehlé restaurace než program (a tak se člověk dozví, který zajímavý bod programu reportér prošvihl a s kým a co popíjel) i pořadatelé již začínají inzerovat nikoli zahraniční hosty, ale počet barů a jejich non-stop provoz. Lidé v SF klubu si pak nelíčí, s jakou fandomovou osobností se na conech setkali, ale jak málo střízlivá byla (a některé celebrity už jinak ani nikdo neviděl a nemyslím jen nejmenovaného polského autora).
       Protože už teď mě mnozí obviní z morouství a přehánění, můžu směle pokračovat: existuje tu i opomíjená odpovědnost fandomových „barmanů“ za event. nalévání nezletilým a zájem pořadatelů na přiměřeném chování návštěvníků (tu skleněnou výplň u dveří salónku na Draconu také pravděpodobně nerozbil někdo zcela střízlivý). Spoléhání na nějakou solidnost v rámci společných zájmů je ze strany pořadatelů krátkozraká politika (viz. články o zlodějích na conech).
       Nechci tímto vyzývat k nějaké prohibici, spíše chci přimět k zamyšlení a dobrovolné regulaci - aby fandom žil s alkoholem a ne v alkoholu. Pokud bude atmosféra taková, že kdo nemá kocovinu neužil si noci (mnozí pak bilancují con skloněni nad záchodovou mísou), pak nám kromě SF a fantasy přibude ještě jedno společné téma, ale pochybuji, že právě toto obohatí naše diskuse (zvláště když nad určité množství u některých komunikaci zhoršuje a činí bezobsažnou).
Marvin
       
P.S.: Paradoxně mnozí, staršími fany tak přehlížení, hráči dokážou probdít noc v diskusích a hrách na hrdiny, zatímco ti tzv. uvědomělejší sečtělí fanové si z předchozí noci nepamatují prakticky nic nebo jen hrdinské množství vyprázdněných láhví (obě strany pak shodně o svých heroických skutcích vyprávějí svým známým - jen úroveň fantazie obsažené v jejich historkách je nesrovnatelná).
       
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK