Logo rubriky
3/1998
  SF film (další) (152)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Dobrý brouk, mrtvý brouk!

„Válka s broukem musí být. Zničili jste nám Buenos Aires, tak tady máte přes držku! Na Klendathu! Na Klendathu...“ Tak nějak by se asi nechal slyšet dobrý voják Švejk při vyhlášení války Aranchinům (což jsou poněkud přerostlí brouci, nevím proč je přímo nenazvali Antarani). Zde by však milý Švejk nepochodil. Doba se změnila. Ne každý však je občan. Demokracie zklamala, čemuž se vůbec nedivím, a tak občan je jen ten, kdo slouží federaci. Mládež se proto hrne do armády a mezi nimi i tři spolužáci a přátelé - Rico, Carl a Carmen. Carmen, jakožto žena, k pilotům, Carl ke špionům a chudák Rico, protože se špatně učil, k pěchotě. K Hvězdné pěchotě.
       Jak známo pěchota, jakákoliv, vždy schytá to nejhorší. Rico, který do armády vstoupil stejně jen kvůli Carmen, je zlomen a chystá se odejít. Je právě na odchodu, když je zničeno jeho rodné město. Zůstává a vrhá se do boje. Postupně to dotáhne až na velitele a stává se jedním z těch, které předvádějí pozemským krysám ve zprávách - stejně jako Carl nebo Carmen. Nebudu se o ději více rozepisovat, to musíte vidět sami. Film, natočený podle stejnojmenné knihy klasika sci-fi Roberta Ansona Henleina, má vysoce dynamický děj, možná i proto, že je natočen formou zpráv z boje.
       Zdařilé efekty, kterých je něco přes 500, podtrhují celkový náboj filmu. V ILM se vskutku vyřádili. Herecké obsazení je solidní, stejně jako výkony herců. V hlavní roli Johna Rica se představil Casper Van Dien, kterého jsme (prý) mohli vidět v seriálech BH 90210 (což díky bohům není můj případ) nebo Dr. Quinnová. Drsného, ale lidského učitele a následně Ricova velitele skvěle zahrál Michael Ironside (Scanners, Total Recall, Higlander II nebo seriál „V“ jako vítězství). Rico, přestože miluje jinou (Carmen (a v knize je to poněkud jinak)), je pronásledován krásnou Dizzi, kterou ztvárnila Dina Meyer (rovněž BH, Johny Mnemonic a Dračí srdce). Mimochodem, krásně se umí bít. Pokud jste však nečetli literární předlohu, nepochopíte asi některé narážky.
       Film rozhodně není vhodný pro politiky, greepísáky, entomology, demokraty a podobně pochybné a slabé povahy vůbec. Každopádně si knihu přečtěte, před či po shlédnutí filmu, nejlépe kombinovat. Celkově však Hvězdná pěchota patří k nejlepším sci-fi filmům. Pokud si o filmu chcete přečíst více, odkazuji vás na Klan č.13, kde jej pitvají povolanější.
       Já však to hodnotím podobně jako filmovou Dunu - více než velice zdařilý videoklip ke knize.
       A nezapomeňte „- září jméno, září jméno Rodger Young...“
       
Film: Hvězdná pěchota (Starship troopers), USA 1997. Režie: P. Verhoeven. Hrají: C. Van Dien, M. Ironside, D. Meyer. 125 min.
-Randalf-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK