Logo rubriky
4/1998
  Recenze (další) (153)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Vzhůru na Blito P3 ...žádná planeta Země neexistuje...

Nejsem přítelem dlouhých ság, ale tuhle jsem si ze zvědavosti zakoupila, protože jsem občas něco zaslechla o Panu Autorovi. Nutno podotknout, že kniha mne celkem mile překvapila a netrpělivě očekávám další díly - celkem to bude 10 dílů a u nás to bude asi ve dvaceti knihách - pokud to vydavatel nevzdá dříve.
       První část začíná mapkou z planety Voltar, kde se děj prvního dílu odehrává. Hned na třetí stránce knihy se dozvíte, že „žádná planeta Země neexistuje!“. Toto tvrzení asi zaujme každého čtenáře, takže statečně pokračuje ve čtení. Já jsem se začetla asi u desáté strany a sotva se tak stalo, tak jsem byla zasypána množstvím drobných padoušských intrik (kdo jiný, než padouch by připravoval intriky?). Tyto situace, jedna za druhou, se na čtenáře valí až do dočtení konce knihy *. Zpočátku se čtenář postupně seznamuje s hlavními hrdiny knihy. Vypravěčem a tedy i stěžejním hrdinou je naprosto neschopný, ale o to podlejší a vynalézavější, důstojník všeobecných služeb (tzv. Aparátu) Soltan Gris. Člověk, pro kterého Gris pracuje a kterého se smrtelně obává, je naprosto nejhorší bídák, jakého si dokážete představit, tyranský, arogantní, všemocný a pološílený vládce Aparátu Lombar Hisst. Proti nim, ale navenek na jedné lodi, stojí naprostý klaďas bez bázně a hany - geniální, vstřícný, vždy připravený pomoci, všemi vyhledávaný a milovaný důstojník Flotily Jettero Heller, který s naprostou lehkostí dokáže zvládat sebekrizovější situace bez větších obtíží a zrovna tak spolehlivě nenásilně vede i lidi kolem sebe. Prostě je to naprostý opak předchozích hrdinů. Ve stejném duchu je zde vylíčena jeho okouzlující sestra Hightee Hellerová, miláček Domácího videa. O něco později jsme seznámeni i s další klíčovou hrdinkou - hraběnkou Krakovou, která je vězněna v rezidenci Lombara Hissta. Pro bídáky je to obávaná smrtící kráska, ale pro Jettera Hellera je nádhernou, nevinnou a naprosto dokonalou ženou. Mezi těmito kladnými a zápornými hrdiny se pohybuje pár takových nenápadných normálních lidiček, kteří se snaží přežít v tomto světě - prostě nejsou ani kladní a ani přímo záporní. Například Grisův sluha Ske, který nevynechá žádnou příležitost „zpříjemnit“ život svému pánovi (který se k němu také nechová nijak láskyplně).
       A teď k poněkud komplikovanému a čtivému ději prvního dílu:. (Při přečtení v rychlém sledu i uhlídáte, co se právě děje)
       Je objevena planeta Země a je zařazena do Plánu. Ale zjistí se, že Země má sama se sebou problémy. V první části se dozvíme, že Lombar Hisst hodlá Zemi obsadit sám a využít ji pro své vlastní cíle. Na vládním zasedání si pomocí nekalých intrik prosadí, že na Zemi bude vyslána záchranná mise, která dohlídne dočasně na Zemi, aby se nezničila dříve, než bude kontaktována oficiálně dle plánu Konfederace. Hisst se chce zmocnit Země právě v tomto mezičase. Připravit podmínky pro kolonizaci mu má Konfederací schválená tajná mise, které má velet Zoltan Gris. Řadovým členem musí být oklamaný Jettero Heller, hlídaný Soltanem Grisem, starajícím se o to, aby mise oficiálně propadla a skončila totálním krachem (jeho úkolem je negovat veškerou činnost Jettera Hellera, přesvědčeného, že plní tajné poslání pro dobro Voltaru a pro záchranu planety Země). V celém prvním díle (téměř 700 stran čtení), se Jettero Heller a Soltan Gris připravují na misi na Blito-P3 (jak je vkusně nazývána planeta Země). Pro informaci nutno dodat, že první díl (u nás druhá kniha) končí tím, že loď konečně startuje k Blitu-P3...
       Není ale proč se děsit. Přes zdánlivou rozvleklost má dílo spád a je vněm plno komických mistrně vylíčených situací (občas paradoxně nelogických, dotažených až do extrémů a občas i za ně). Vše je popisováno s lehkostí hodnou Pana Autora, od kterého jsem předtím nic jiného nečetla. Všechny i zcela jednoduché situace se vždy pro hlavního hrdinu (vypravěče) zkomplikují naprosto neuvěřitelným způsobem. Ještě neuvěřitelnější je „přímočaré“ řešení Soltana Grise. Zkrátka, musím připustit, že jsem se u knihy celkem dobře bavila. Už se mi dlouho nestalo, aby hrdinové byli tak úžasně „bílí“ a antihrdinové tak nádherně „černí“. Prostě každý svým způsobem nepřirozeně naprosto dokonalý... Kniha si neklade žádné výchovné cíle, je na ní vidět, že jejím cílem je především pobavit čtenáře - a to se alespoň u mne podařilo.
       K ději více nedodám - doporučuji přečíst. A celkové hodnocení knihy jako takové? Kniha je bez větších jazykových kiksů, dobře se čte, malý formát knihy, odlehčený papír a celkem pěkné obaly od nejmenovaného výtvarníka (škoda). Cena dost vysoká, ale to asi lepší zatím nebude...
*U mne to byla první část 1.dílu - a druhý jsem si v rámci úspory nekoupila. Po dotazu v prodejně, zda jim tam náhodou ten druhý díl nezbyl se na mne prodavačka s pobavením podívala a konstatovala, že já jsem na tom dobře - začínám od začátku, ale ten člověk, který si ze zoufalství koupil jen ten druhý díl, ten že na tom bude asi o něco hůř... Takže nejen já jsem napjatě čekala, až dojde další várka.
L.Ron Hubbard - Mise na Zemi (Plán invaze 1+2)
Vydalo nakl. Návrat Brno, 1997, přeložila Jarmila Gajdová, Stran 359+326, Cena 158+140 Kč
Jitka Doležalová
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK