Logo rubriky
4/1998
  Recenze (další) (153)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Překvapivé variace na různorodá témata

Nebudu lhát, když uvedu, že George R.R.Martin je mým oblíbeným autorem, takže tato tzv. recenze nebude zcela objektivní. Ale budiž. S radostí jsem zakoupila za hříšné peníze maličkou knížečku a hned jsem se vrhla do čtení. Autor mne opět nezklamal. Kniha obsahuje 6 zajímavých povídek různé úrovně i zaměření - fantasy počínaje a klasickou časovkou konče, pokud se to dá takhle brát. Pan Martin je všestranný. Jedno ale mají tyto povídky společné - to, co u tohoto autora obdivuji. Každý příběh má svou atmosféru, která čtenáře pohltí - a pustí jej až po dočtení posledních řádek dané povídky.
       Knihu zahajuje ne právě optimistická povídka „V pustinách“.
       „Říká se, že od Alys Šedé si můžete koupit vše, po čem zatoužíte. Ale také se říká, že je lepší to nedělat.“ Dvě věty ohraničující začátek i konec tohoto spíše fantasy příběhu. Do děje vstupují tři hlavní postavy a děj vrcholí snad neočekávaným, ale jedním z možných logických rozuzlení zápletky. Každý ze zúčastněných po něčem touží. Samozřejmě každý po něčem jiném a Modrý rytíř navštíví se svým přáním Alys Šedou. On dostane, co chce, paní Melanž, kterou miluje, také, ale cena, kterou oba zaplatí, je příliš vysoká, ani jeden z nich není šťasten. Všechny zúčastněné nakonec pohltí „pustiny“ a jedinou bytostí, která je ve výhodě, je Alys Šedá, neboť ona je „v pustinách“ doma.
       „Mlhy zrána klesají“ - to je příjemná, poetická a ne právě akční povídka, kde se za celou dobu nic strhujícího nestane. Z jedné strany majitel Sandersova Zámku (hotelu na vrcholku hory Planety přízraků) Sanders, vychutnávající nádheru a tajuplnou atmosféru záhadné planety, na které se údajně v mlhách skrývají smrtící přízraky. Na druhé straně Dubowski a jeho výzkumný tým nezadržitelně odkrývající taje planety, až z tajemství nakonec nezůstane nic. Planeta ztratí své kouzlo a už není nikdo, kdo by v klidu vnímal její podmanivou nádheru. Planetu nakonec opouští i sám Sanders.
       Celkem oddechově působí i „Ledový drak“. Je to opět spíše fantasy povídka, jejímiž hlavními aktéry jsou ledový drak a jeho samotářská mladá přítelkyně Adara. Adara je dívka, kterou lidé vyčlenili ze své společnosti pro její odlišnost. Je stále sama a za jediného přítele si najde ledového draka, kterého nikdy nikdo neochočil. To vše na pozadí drtivého válečného konfliktu, který se vyhrotí až téměř na konci povídky.
       Za stěžejní povídku bych asi vybrala titulní „Nečekaná variace“. Je to téměř klasická scifi-časovka s dobře vystiženými hrdiny. Děj se odehrává kolem zdánlivě vyhrané „jednoduché“ šachové partie a kolem čtyř spoluhráčů z šachového družstva. Klíčovou osobou je neoblíbený Zajdel, který kdysi onu partii prohrál a nikdo z družstva mu to ani po létech nemůže zapomenout, neboť byli všichni přesvědčeni, že partie mohla být jednoduše vyhrána. Zajdel věnuje řešení této partie celý svůj dosavadní život a vše podřizuje tomuto cíli. Když zjistí, že partie nemá řešení, rozhodne se pomstít svým spolužákům tím nejhorším způsobem a to tak, že jim poněkud komplikovaným, ale nenápadným způsobem ničí jejich vlastní životy, aniž by kdokoliv z nich cokoliv tušil. Povídka ale vyznívá nakonec úplně jinak, než by čtenář očekával...
       Úletem spíše k pobavení je „Zavírací hodina“. Je to taková hříčka s nápadem a se slovy a s nečekaným (nebo očekávaným?) náhlým koncem. V hostinci se schází několik štamgastů a navzájem si předávají kouzelný amulet, který se ale u každého z nich chová úplně jinak. Když se jim konečně podaří pochopit, jak tento amulet funguje, je tu úplný konec...
       Závěr sbírky - „Portréty dětí“ je zvláštní (nevím, co více k tomu dodat). Hlavní hrdina Richard Cantling, který vyměnil svou skutečnou rodinu za své románové hrdiny - úspěšný spisovatel, dostává od své dcery, nadějné malířky, poštou velice zdařilé a živoucí portréty svých oblíbených románových postav.
       Závěrem snad jen celkový dojem z knihy - vynikající četba pro lidi, kteří mají rádi poutavé příběhy navozující určitou atmosféru. Obal knihy vystihující asi celkové ladění knihy (zahrující snad i všechny povídky), překlad bez nelogičností a kniha je i celkově bez překlepů, čili čtivost bez překážek. Doporučuji nejen fajnšmekrům.
Nečekané variace,George R.R. Martin,vydal AF167, 1997, překlad Jana a Jan Jam Oščádalovi, 193 stran, cena 129 Kč.
Jitka Doležalová/Vetřelci
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK