Logo rubriky
5/1998
  Fandom (další) (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

PORADA, FANDOM A VŮBEC…

Jak jistě víte, konala se ve dnech 17.-19.4.1998 jarní porada SF klubů. V Šumperku, současném to sněmovním místě ČS Fandomu. Účast byla hojná, dá-li se tak nazvat účast cca 1/3 existujících (?) klubů.
       Co se dělo. Jako obvykle se řešily akce následné, jako obvykle se řečnilo k věci a od věci (to hlavně, i když podstatně méně něž minule). Jako obvykle fungoval Restaurant „U tří opilců“, kterých bylo poněkud více (ti ostatní asi nejsou opilci ;-)). Jako obvykle se hrál mariáš a mafie. Jako obvykle se slavily kulatiny - Dárečkovi ještě jednou gratulujeme a přejeme mnoho dalších kilometrů filmového pásu bez nehody a děkujeme za vynikající guláš (jehož autorem byl Stoupa - příště ho můžeš klidně navařit na kšeft o kastról více a neproděláš). Ale zcela neobvykle netrpěl prezident hlasovou indispozicí. Alespoň jeden prezident je v pořádku… Náš klub se dostavil v počtu pěti členů, což nám zajistilo první místo v počtu účastníků. Pravda, domácích bylo více, ale dle prezenční listiny byli fyzicky nepřítomní.
       Jako obvykle byl hlavním bodem programu termín konání porady následující, v tomto případě podzimní. Takže si zapište: Podzimní porada SF klubů - Šumperk (jako obvykle) v termínu 16.-18.10.1998. Z dalšího programu bych vypíchnul a komentoval tyto záležitosti:
       1. Dárečkův pokus o jednací řád porady (neb s tím má bohaté partajní zkušenosti), který byl rozplynut do ztracena (jako obvykle), ale nezapadl úplně. Jakýsi pokus jednat dle jeho návrhu se uskutečnil a dovolím si tvrdit, že to pomohlo celému jednání. Celkově mám pocit, že tato porada byla věcnější a ubylo blábolení o věcech zcela nesouvisejících a vedlejších.
       2. Jako obvykle přednášel Vašek Pravda o problému zvaném „Manažer fandomu“ - tentokrát o poznání konkrétněji, takže nakonec vyfasoval titul „Prozatímní manažer fandomu.“ Minimálně do podzimní porady, prý se do toho obuje týden po Parconu, v čemž mu přeji mnoho zdaru.
       3. Na přetřes přišly, jako obvykle, otázky SF CD, akademie, CKČ, udělovaných cen, prodané databáze (snad již naposled) a Dárečkova statistika přečtených knih v roce uplynulém. Samozřejmostí byly informace o Parconu, viz dále. Nově se hovořilo o databázi SF klubů, kterou mám momentálně na starosti, nově se objevila statistika SF filmů. Málem jsem zapomněl: jako obvykle se hlasovalo o udělení MLOKa a LUDVÍKa. Je rozhodnuto, na Parconu vstoupí do této rodiny další dva ocenění. A jako obvykle se debatovalo, která cena je za jaké zásluhy a vůbec.
       4. Věčné téma Parcon. Co a jak letos můžeme očekávat? VP má snahu se vytáhnou a předvést jeden z lepších Parconů, takže nezbývá než mu v tomto fandit a přijet se do Chotěboře podívat. Poněkud smutnější je ale rok příští. Zajímavý letopočet 1999 nevzbudil předpokládaný ohlas a tak nebyla oficiálně vznesena kandidatura. Toulá se to někde po ose Praha - Pardubice - Kopřivnice. Michael Bronec za Prahu by to spíše nechal některému klubu ke stmelení kolektivu, kluci z Pardubic, z mého rodného Salamandra, nepřijeli a tak jsem se znovu ozval s možností Kopřivnice. Více se na toto téma příště, jsou zde hlavně problémy s kapacitou ubytování.
       5. Bylo i veselo. Některá vypuštěná slova tvořila skutečné perlové náhrdelníky. Perlu největší ulovil sám prezident (kdo jiný). Cituji: „Na to téma jsem ti napsal dopis, který jsem neposlal.“ Toto prohlášení sklidilo zasloužený potlesk.
       6. Egon, jako obvykle, nešetřil optimismem a předpovídal budoucnost. No něco by mohlo vyjít, například Kongres spisovatelů SF, něco bude asi problematičtější, například „Cesta kolem světa“ na prknech Národního divadla. Se slonem…
-Randalf-
(převzato z fanzinu Radegast)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK