Logo rubriky
5/1998
  Fandom (další) (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Znovu kritika Parconu 97

Rozhodl jsem se znovu si vzít na paškál Parcon ve Spišské Nové Vsi. Je pravda, že jsem své hodnocení těsně po conu nijak nesladil a možná vyšlo trochu hořce, ale to rozhodně nebyla moje vina. Ani nevíte, jak jsem vážil každé slovo, aby mi nikdo nemohl vyčítat nespravedlivou zaujatost. Ale sebechvála spišských v IK mne ponoukla k následující odpovědi.
       Nevím, koho se Mio Butora ptal na hodnocení Parconu, ale předpokládám, že to nebyl nikdo z mladších účastníků, ale pořád ta samá úzká skupinka starých známých. Jen tak si totiž dovedu vysvětlit, že se „nevyskytli žiadne vážnejšie výhrady k celkovému priebehu Parconu 97“. To není pravda, protože výhrady a vážné se vyskytly hned na Parconu a pak v několika článcích, mimo jiné i v tomtéž článku Mia Butory v přiznaných ohlasech na Parcon 97. Bagatelizovat nedostatek programu a nedostatek zajímavého programu, velký časový skluz většiny programů (i v sobotu, což v ohlasech není, ale ve skutečnosti bylo - von,avsb), chybějící centrální informační tabule, výpadky značné části pořadů nebo jejich účinkujících (von,avsb), nezajištění jídla (von,avsb) je mírně řečeno drzost.
       
       Body, které do kladného hodnocení nepatří nebo jen s přimhouřením oka:
       méně programu - Staří sci-fisté snad jezdí na cony pokecat si, ale je jich menšina, pro ostatní tam byla vcelku nuda.
       pravděpodobně nejkomornější con - Jistě je výhodné, když program a ubytování jsou poblíž, ale po této stránce byl komornějším conem Parcon v Banské Bystrici a to i včetně místa stravování. Každopádně to není nic moc na chlubení, zvlášť, když si uvědomíme, že Dracon, Avalcon a Minicon jsou rovněž velmi komorní.
       nadstandardní videoprogram - Na každém Bohemiaconu je videoprogram daleko zajímavější a bohatší.
       organizace Parconu - Nesmysl a drzost - organizace sestává mimo jiné v zajištění stravování, bohatého programu, informovanosti účastníků, což zdaleka nebylo naplněno. Je-li míněna pouze pořadatelská služba, tak ta nebyla nijak zvláštní.
       personál Reduty, barmanka nočního baru - Jistě Mio nepořádal výběrové řízení na zaměstnance. Barmanka brala dech a činila kalhoty těsnými, ale zásluhy organizátorů mi zůstávají zahaleny tajemstvím, nepředpokládám-li pár seancí někoho z nich na stole šikovného chirurga.
       spojení Tatraconu a Parconu - Parcon byl kvůli Tatraconu oba večery ošizen o většinu významných fanů a hostů.
       budova Reduty - No a co? Je hezká, ale složitá a v malém sále byla dost zima.
       volná neděle - Chlubit se nedostatkem programu je drzost už probraná v bodě 1.
       vydání Fantazie k Parconu - To přece není zásluha organizátorů, ale vcelku pochopitelný zájem vydavatelů.
       mysteriózní atmosféra a přátelské prostředí - Mysteriózní mohla být maximálně neúspěšnost snah o informování se na změny v programu, přátelsky se mohlo cítit jen pár starých známých pořadatelů, kteří odjeli oba večery na Tatracon nebo kteří se vešli do baru a klubu. Ostatní (a bylo jich velmi, velmi mnoho) byli naopak naladěni nepřátelsky, zejména když večer kolem půlnoci nebylo kam jít.
       dobré značení v labyrintu budovy - Snad samozřejmost, ne?
       S ostatní body kladného hodnocení souhlasím, jen mi připadá, že jich v poměru k záporným a vyvráceným kladným je poněkud málo. Odpuste mi mou snahu uvádět věci ve fandomu na pravou míru. Chci všechno co nejvíc objektivizovat pro co nejspravedlivější posouzení a zhodnocení. K tomu snad poslouží diskuse a uvedení názorů několika stran. Bohužel to bude vždy klání zaujatých, ale s tím se nedá nic dělat.
       A úplně na závěr. Nepochopil jsem konec předposledního odstavce : „Možeme byť vlastne radi, že sme tak dobre obstali, … Chlapci z Chotěboře naopak obstáli ovela horšie…“ Dalo by se to chápat tak, že jsme udělali horší con, což je ověřitelný nesmysl (a kromě toho jsme nedělali Parcon). Jenže už si připadám jako paranoik. Žádám o vysvětlení!!! Pokud to skutečně bylo míněno jako hodnocení conu, prosím rozebrat a uvést důvody!!!
Václav „Kritizátor“ Pravda
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK