Logo rubriky
5/1998
  Fandom (další) (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Nesedej panenko v koutě aneb Otevřený dopis Petru Čáslavovi

       Vážený pane Čáslavo!
       Kdo věří známému přísloví o panenkách a koutech a věří, že ho v koutě najdou, tak se šeredně mýlí. To bylo první, co napadlo po přečtení Vašeho článku Jarní porada sci - fi klubů, ve kterém lamentujete, že si vás (množné číslo, takže s malým v) nikdo ani nevšiml, protože jste na Poradě nováčci.
       Dobře si pamatuji na svou první poradu v roce 1993, kdy jsme zakládali klub. Naší první Porady jsme se zúčastnili dva, ale pak už jsem jezdil sám. Myslíte, že jsem někoho znal? Ani nohu! Znal jsem pouze P. Mikuláštíka, který mi prodával knihy v rodícím se knihkupectví Černá planeta a zhruba mne informoval o nějakých poradách, kde by mi nějaký Rampas mohl poradit, jak založit SF klub (tehdy pro hráče DrD). Byl jsem na třech conech a znal několik hráčů DrD, ale o fandomu a poradách jsem nevěděl zhola nic. Tak jsem si prostě sedl a zíral, co se to na té Poradě vlastně děje. Trvalo to docela dlouho, ale na každé poradě jsem promluvil s několika lidmi a nakonec jsem získal dojem, že vím o co jde a s kým mluvím. Pochopitelně se nekonalo žádné představování zúčastněných, takže jsem se věčně vyptával, jestli ten chlápek v čele stolu je Rampas a jakže se jmenuje křestním a jestli ten, co mu říkají Egon je Egon Čierny.
       To byl pasivní přístup. Nikam jsem nespěchal a připadal jsem si oproti většině ostatních podstatně mladší, takže jsem se nikam necpal. Nyní je již věk fanů, kteří přijíždějí na Porady, podstatně rozrůzněnější. Václav Pravda si vybral aktivnější přístup a po krátkém čase se s každým znal a každý znal jeho. Polovina z nich ho sice nesnášela, ale to už je o něčem jiném.
       Já jsem si vás samozřejmě také všiml. Zaražené postavy na kraji místnosti. Sedí, mlčí a tváří se zarputile. Kdopak to asi bude? Někdo z pořadatelů? Nové tváře na Poradě? No, asi se nechtějí bavit, jinak by si přisedli při jídle nebo na partičku karet nebo by alespoň okomentovali kvalitu místního lahvového Šeráku. Nevím jak koho, ale mne neznámé mlčící osoby k rozhovoru zrovna nepřitahují a špatně čitelné jmenovky nečtu, neb jsem krátkozraký a mám slabé brýle.
       Faktem je, že na poradách neexistuje žádný rituál vítání nových členů, což je věc silně negativní. Důvodem patrně bude to, že noví lidé se na poradách vyskytují velmi zřídka.
       Teď již víte, jak to na poradách chodí, takže vám navrhuji: Jste nový klub, tak řekněte, jak přilákat další novou krev. Mně osobně nic v tomto směru nenapadlo, snad budete mít více invence. Vymyslete nějaký ten představovací rituál. Vymyslete, jak zlepšit komunikaci. Navrhněte, kdo dostane za úkol vítat zcela pasivní nové členy porad a předneste to všechno na Podzimní poradě. Prostě udělejte něco konstruktivního. Dokažte, že na to máte, ale přestaňte si stěžovat, protože ono se samo od sebe nic neudělá.
       Nadarmo se totiž neříká: Každý svého štěstí strůjce.
S pozdravem
17. 8. 1997, Piter
Poznámka redakce: Doufáme, že obě strany této diskuse se k sobě upřimně pokoušejí nalézt cestu a že to pomůže novým klubům již na Podzimní poradě.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK