Logo rubriky
5/1998
  Recenze (další) (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtyři hodiny do středověku

je název knihy, která sice nepatří do žánru SF, ale patří do příbuzného oboru „záhadologie“.
       Autor se v textu snaží rozebrat záhady a tajemná místa historie. Námětů je nepřeberné množství a autor pouze nadhazuje témata a těká od jednoho ke druhému. Takto se můžeme například dostat od metalurgie ke ztraceným slovanským eposům. Kromě těchto témat se dotkneme záhad křižáckých výprav, templářů, Grálu, nesmrtelnosti, alchymie atd. atd. Kniha silně připomíná obdobný text pánů Bergiera a Pauwelse Jitro kouzelníků, na který se také autor často odkazuje.
       Odkazy jsou vůbec silnou stranou této knihy. Ke každé kapitole je jich uvedeno několik a obsahují i poměrně kuriózní samizdatové překlady. Odkazy se vyskytují často i v textu. Bohužel se však ne vždy kryjí s odkazy na konci knihy, což snižuje jejich přehlednost a tím i hodnotu.
       Autorem knihy je Slovák Dr. Miloš Jesenský. Kromě své profese historika se zapojuje rovněž do výzkumu paranormálních aktivit a okultismu.
       Kromě již zmíněného zmatku v odkazech mne navýsost rozčilovalo velmi nepraktické umístění Úvodního komentáře před Obsah. Autor si pak mohl odpustit přehnané zvýrazňování jakékoli zmínky o Slovensku.
Jesenský, Miloš: Čtyři hodiny do středověku. AOS PUBLISHING, Ústí nad Labem 1997. 1. vyd, cca 300 stran.
Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK