Logo rubriky
6-7/1998
  Fandom (další) (155)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Nejen o panence v koutě

Založení klubu je vskutku chvályhodná záležitost. Má to však svá úskalí. Dovolím si tvrdit, že o tom něco málo vím - sám jsem jeden klub založil, druhý přivedl zpět do Fandomu a u vzniku třetího asistoval. Ten první jest Radegast Kopřivnice, druhým klubem je pardubický Salamandr a třetí je Opat z Teplic nad Metují. Nejtěžší je správné uvedení klubu ve známost ctěné obce scifistické.
       Pan kolega Petr Čáslava z SFK Rauko Kolín si v IK 4/98 posteskl nad nezájmem ostatních o jejich nový klub na jarní poradě. ZR měl pravdu, že je třeba jít do společnosti a nesedět stranou. Považovat se za návštěvu mezi lidmi se stejnou krevní skupinou, to není správný přístup. Možná to dělá i skutečnost, že se najednou ocitáte u jednoho stolu vedle vážených a milých dinosaurů. Nebojte se jich, oni (většinou) nekoušou. Ostych stranou.
       I já jsem se před rokem, na jarní poradě 97, cítil podobně, neb to byla má první porada. Znal jsem akorát ZR a z předchozího Avalconu VP. Možná jsem měl poněkud jednodušší roli, neb jsem zastupoval starodávný Salamandr. Rovněž mi málokdo věnoval pozornost a srovnám-li to s dnešní situací, mám pocit jako by se to stalo někdy v minulém století. Takže se pánové nebojte, mezi lidi ve Fandomu zapadnete velice rychle, možná tak, že vám najednou ti lidi budou chybět a budete objíždět všechny možné i nemožné akce jen aby jste setkali s přáteli. A když nebude zrovna žádná akce dostupná, uspořádáte vlastní setkání, i to se stává. Skutečně pro to stačí se přidat do jakéhokoliv debatního kroužku na kterékoliv akci. Ať jeto porada, con či jen náhodné setkání.
       Jinak s vámi souhlasím, že většina z nás objíždí porady a cony hlavně kvůli přátelům. Ale to poznáte brzy sami. Já sám jsem kvůli programu jel pouze na dva cony - Avalcon'96, jenž byl mým prvním kontaktem s Fandomem, a pak loňský Polcon. Další akce byly již záležitostí setkání se SF-lidmi a to včetně nových tváří, mezi než se i po roce působení ve Fandomu stále ještě počítám. Hlavně však nezoufejte, že se o vás neví. Na poradě jsem vás zaregistroval, vskutku jste seděli v koutku, ale pokud jste si všimli, byli jste již na poradě uvedeni v databázi SF klubů, kterou obhospodařuji. Sám jsem však uváděl „do stavu“ kluky z našeho klubu, kteří byli rovněž na své první poradě, tak mi toho času tolik nezbylo. Věřím, že na nadcházejícím Parconu či Bohemiaconu setkáme a dáme řeč (a nebude to jen o SF). Hlavně vězte, že si vás na poradě všimli i ostatní přítomní, i když možná jen díky novému prvku - představení klubu a sebe sama při zahájení. Ono nové jméno či nový klub vždy probouzí zvědavost a to, že se vám nikdo nevěnoval, neberte tragicky. Když to vezmu do důsledku, nebyli jste jediný nový klub na jarní poradě - již zmíněný Radegast byl na poradě rovněž prvně. A jednou to musí být poprvé.
       Následně vám (a snad i nám, tudíž všem) v dalším čísle IK dává několik rad na toto téma i Piter. I když vás jeho článek možná trochu může odradit, berte to jako zkušenost někoho staršího a ona pobídka na vytvoření technologie pro přilákání nové krve budiž vám hozenou rukavicí a výzvou. Nejlépe se asi uvedete akcí, kterou vstoupíte nenásilně do podvědomí Fandomu. Přeji mnoho zdaru.
       Kopřivnice, 10. 6. 1998
Randalf.
       
P. S. Dotaz: kdy psal Piter onu reakci. Uvedené datum (17. 8. 1997) mi žádným koncem nesedí. Nebo pan kolega cestuje časem? Že se nepochlubil :)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK