Logo rubriky
6-7/1998
  Fandom (další) (155)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Piterovi s díky aneb reakce na Otevřený dopis Petru Čáslavovi

       Vážený pane Pitere!
       Jsem velice rád, že jste se ozval. Děkuji za vaše připomínky a na veškeré podněty budu samozřejmě reagovat. Pokud je snad i více lidí, kterým na mladých lidech ve fandomu záleží, nechť se osmělí a po vzoru pana Pitera vysloví, jak smýšlí. Za každé nové názory budu všem vděčen. Nyní přistupme již k samotnému Otevřenému dopisu a podívejme se na jeho jednotlivé body. Pro neznalé budu vždy kurzívou uvádět ukázku z dopisu, na kterou konkrétně reaguji. Snad se tím nedopustím vytržení z kontextu, což bych velice nerad.
       - Kdo věří známému přísloví o panenkách a koutech a věří, že ho v koutech najdou, tak se šeredně mýlí.
       Nezbývá než souhlasit s tímto až lidovým moudrem. Rád bych uvedl, že jsem si toho plně vědom, ale nesouhlasím s tím. V běžném životě je tato nevšímavost naprosto běžná, ale může si jí dovolit i fandom? Tvrdím, že ne.
       - Nové tváře na poradě? No, asi se nechtějí bavit, jinak by si přisedly při jídle nebo na partičku karet nebo by alespoň okomentovaly kvalitu místního lahvového Šeráku.
       Přede všemi slibuji jako jiskra jasná, že k bledým tvářím jsme si přisedli, leč míru dýmku s námi nezažehly a namísto toho se raději do jiného teepee odebraly (prostě si odsedly - no). Když se s námi baviti nechtěli, raději marné snažení jsme opustili a na věrných koních do prérie samoty odcválali. Tímto se omlouvám, že můj angínou mučený organizmus neměl na další pokusy náladu. Howgh.
       - Nevím jak koho, ale mne neznámé mlčící osoby k rozhovoru zrovna nepřitahují a špatně čitelné jmenovky nečtu, neb jsem krátkozraký a mám slabé brýle.
       Rád bych vás ujistil, že ani mne taková individua nepřitahují, ale opět musím vznést námitku. Nemůžete čekat, že se noví lidé budou chovat jinak. Je změnit nejde a tak to ani neočekávejte. Má-li se někdo změnit, tak je to fandom, protože nikdo jiný prostě nemůže. Zkuste zatnout zuby a právě takovým lidem vyjít vstříc. Nespoléhejte se na to, že si samy najdou cestu do fandomu, jako jste to udělal vy. Není to nic snadného a obávám se, že je daleko lehčí se do toho ani nepouštět.
       - Faktem je, že na poradách neexistuje žádný uvítací rituál vítání nových členů, což je věc silně negativní. Důvodem patrně bude to, že noví lidé se na poradách vyskytují velmi zřídka.
       Částečně souhlasím, ale dovolil bych si to obrátit a poupravit: Faktem je, že noví lidé se na poradách vyskytují velmi zřídka. Jedním z důvodů patrně bude to, že neexistuje žádný uvítací rituál vítání nových členů, což je věc silně negativní.
       - Jste nový klub, tak řekněte, jak přilákat další novou krev.
       - Vymyslete nějaký ten představovací rituál. Vymyslete, jak zlepšit komunikaci. Navrhněte, kdo dostane za úkol vítat zcela pasivní nové členy porad a předneste to všechno na Podzimní poradě. Prostě udělejte něco konstruktivního. Dokažte, že na to máte, ale přestaňte si stěžovat, protože ono se samo od sebe nic neudělá.
       Tak - objevil si díru chlapče, nic naplat asi si ji budeš muset zalátat sám. Tady máš nářadíčko a dvě ruce taky máš, tak se hold snaž.
       Když jste si toho, pane Piter, tak jasnozřivě vědom, tak proč jste alespoň něco z toho neudělal sám? Snazší je asi hodit to na někoho jiného, ale já vás nechci soudit, protože tím se nikam nedostaneme, jen jsem si nemohl odpustit jednu štiplavou poznámku. Snad prominete.
       Takže všem na vědomost dávám, že SFK Rauko do příštího fanzinu (Sen a střep číslo sedmé) svědomitě vypracuje Program na podporu neofanů, kde se budeme snažit obsáhnout všechny vaše otázky. Dáme dohromady uvítací rituál a všem vysvětlíme, co noví lidé od fandomu očekávají a v čem je nemůžeme zklamat. Vše samozřejmě budeme prezentovat i na Podzimní poradě (když mi někdo laskavě sdělí jak). Musíte ovšem očekávat, že můžeme přijít i s něčím, co už se někdo pokoušel uvést v praxi a nevyšlo to. Prostě nám chybí trocha vzdělání ohledně nedávné minulosti fandomu.
       Nakonec znovu děkuji panu Piterovi za jeho konstruktivní dopis, protože pokud by ho nenapsal, tak by mne ani nenapadlo, že se mohu zasadit o důležitou otázku propagace fandomu u mladých lidech sám. Děkuji mu, že důvěřuje našemu klubu natolik, že nás vyzval k vypracování Programu na podporu neofanů. Pokusíme se ho nezklamat a zároveň dokázat, že umíme dělat i konstruktivní věci. Už předem je ovšem jasná jedna věc, kterou lze dobře charakterizovat jedním z mých oblíbených citátů:
       
„Byli jsme tehdy bohy. Ale i bohové musí občas sestoupit ze svých trůnů. “
- Dan Simmons, Hyperion
       
       S pozdravem
Petr Čáslava
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK