Logo rubriky
6-7/1998
  (155)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Reakce na článek Jarná porada IK 4/98

Peter, předpokládám, že Pavelko napsal do IK reportáž z jarní porady SF klubů. Dva odstavečky se týkají mě, takže se pokusím mu uspokojivě odpovědět.
       Nemám pocit, že bych si stěžoval ohledně přebrání zahraničního hosta, zajímalo mě ale vysvětlení, takže jsem se ptal. Dále si nemyslím, že by „šlo o omyl nezavinený organizátormi Draconu“. Když jsme přemýšleli o zahraničních hostech, volal jsem Mirkovi Sábovi, do koho mu nemáme vrtat. Stejně mohli reagovat i organizátoři Draconu. Nic víc, nic míň.
       Peter je zbytečně paranoidní a hledá protislovenský komplot, kde není. Pokud se v roce 1994 nikdo nezastal organizátorů Parconu, nemohu za to přece já! Já jsem tou dobou byl ještě na fandomových houbách, nic o tom nevím, teprve jsme založili klub a začali s fanzinem. Proč to neudělal Peter? Proč to neudělal někdo jiný? Proč to neudělalo vedení Fandomu? „Kde ostalo volanie po slušnosti medzi fanmi vtedy?“
       Ještě jednou dokola, ačkoliv už jsem to vysvětloval a dokazoval, třeba to už pochopí všichni: Avalcon 1997 byl vyhlášen daleko dřív, než si Šimon vzpomněl na poradě, že Parcon chce SNV. Takže nebyl a ani nemohl být vyhlašován jako truc-Parcon! Jenže pak jsem udělal chybu a v některých propagačních materiálech jsem (částečně z legrace, částečně v naštvání) zneužil název Parcon. Došlo mi pozdě, že to není to, jak by měla spolupráce mezi fany fungovat. Chybu jsem přiznal, omluvil se. Kolik omluv od jiných jsem slyšel?
       Beru si na sebe spoustu věcí, protože reálně existuje potřeba jejich řešení, pokud nemá fandom zakrnět. Nebo snad může někdo říct, že se fandom/Fandom rozvíjí? Spousta fanů z fandomu/Fandomu odešla, nové abys lupou pohledal, zanikají kluby, fanziny a malé cony, paralelně s Fandomem a na jeho úkor vznikají sílící skupiny lidí se zájmy velmi podobnými našim…
       Nerad bych znovu někde četl, jak mi někdo, v jehož „popisu práce“ je řešení reálně existujících problémů Fandomu!, vytýká, že jsem svojí dobrovolnou a náročnou aktivitu ohledně managera Fandomu nenastartoval naplno zároveň s pořádáním Parconu. Pořádání Parconu, i jiného většího conu, je velmi náročné na čas i peníze. To je jeden důvod, druhý následuje. Počáteční skepse vůči funkci manažera byla veliká, ze zákulisí Fandomu se ozývalo spousta hlasů proti. V téhle situaci a s nedostatkem času (viz důvod první) jsem prostě nechtěl připravovat detailní náplň činnosti a popisy řešení, když hrozilo, že by to byla obrovská práce k ničemu. Nevím, jestli si to Peter uvědomuje, ale v podstatě jde o něco podobného jako je reorganizace firmy, což zaměstnává zcela určitě spoustu lidí na plný úvazek. Nejsem ještě natolik dobrý (a třeba ani nebudu), abych to zvládl sám za pár týdnů. Toto vysvětlení ale na poradě také zaznělo. Zrovna tak zaznělo na předchozí poradě, že do jara připravím konkrétní návrhy, pokud nebudu měnit zaměstnavatele. Což se stalo.
       Tolik ohledne „vŕtania“.
Václav Pravda
6. 6. 1998
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK