Logo rubriky
6-7/1998
  Fanziny a časopisy (další) (155)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

BOKHA-LÚ

A opět tu máme českého autora „skrývajícího se“ pod dávno profláknutým pseudonymem, o kterém se na zadní obálce tvrdí, že patří známénu spisovateli (alespoň v jistém smyslu je to pravda). Ovšem více než výkřik „Oklamali stařenku!“ se mi při shlédnutí knížečky a zjištění ceny chtělo řvát „Okradli stařenku!“. Mrňavá knížečka zvící sice 150 stránek potištěných odporně malými písmenky (jako by už beztak hodně lidí nenosilo brýle, že?) za DOPORUČENOU cenu 110 Kč, to je už opravdu na pováženou. Přičemž znalci (vydavatelé) odhadli výrobní cenu POD 20 Kč za kus! Ale i kdyby to bylo 20 Kč, tak i při velkém rabatu kolem 35% pro distributora zbyde vydavateli z knihy zhruba 48 Kč, což při nákladu kolem 2000 kusů (víc snad nevydali) dělá přibližně 100 000 Kč zisku při investici cca 40 000 Kč na výrobu!
       Ale nechme počítání a soustřeďme se na děj, ve kterém vás fantazie Vlado Ríši zavede na neznámou planetu, na které ztroskotává vysloužilý kosmonaut Waldo Šarý (taky slyšíte tu přesmyčku, kterou se pan-známý-spisovatel pasoval do role hlavního hrdiny a velkého supermana?). Na planetě se setkává jak s lidskou kolonií, která zde kdysi také ztroskotala, tak i s původními obyvateli, medvídky Bohaly. První setkání není moc příjemné, neboť i přesto, že zachrání místnímu králi život, je „za odměnu“ uvržen do vězení a i když dokáže, že nepatří mezi mutanty (pozůstatek jedné nepovedené snahy ztroskotanců o provozování atomové elektrárny), je šíleným králem Rhemusem odsouzen jako špión k popravě.
       Než k tomu ovšem může dojít, nabídne se mu šance k útěku, a tak společně s princeznou Jurgelle (mutantkou, ale prý krasavicí), medvídkem Bokha-lú velitelem stráží Yanabim Barsu a několika vojáky utíká na území obývané bohaly, aby kromě svobody navíc získali i protilátku na jed, kterým byla otrávena princezna.
       Po dlouhé cestě a průchodu bludištěm, s pronásledovateli neustále v patách, se konečně setkávají s bohaly. Ti z nich ovšem moc velkou radost nemají, ale dají jim část protijedu, zbytek si musí sehnat sami. Což se jim také povede (co by Vlado… tedy vlastně Waldo Šarý nezvládl, že?) a nakonec rozpoutají rebélii, na jejímž konci je svržení krále Rhemuse.
       Waldo navíc zjišťuje, že bohalové mají mnohé netušené schopnosti, které mu pomohou například kontaktovat jeho poničenou loď přivolávající pomoc. A vskutku, záchranný člun je tu prakticky za dva dny od skončení Waldova dobrodružství…
       …a to je konec a zazvonil zvonec … nebyl to zvonec, ale budíček a Waldo se (již jako Vlado) probral do skutečného světa, sedl ke svému pracovnímu stolu, zapnul textový editor T602 a začal spisovat svůj „sqělý“ příběh…
       Celá kniha je vlastně takový příběh pro děti (opravdu, pro mladé čtenáře bezva, nicméně pro ty větší - pouze fraška), ze kterého je cítit základ v podobě medvídků z Endoru smíšený s trochou pohádek a okořeněný nezbytnou dávkou SF. Stravitelný, ale nevýživný. O převtělení V. R. za Walda jsem již mluvil, ale na poslední stránce se objevuje jízlivá (a zřejmě ne příliš přívětivá) postava komodora jménem SAMPAR a já se nemohu zbavit dojmu, že tím V. R. myslel pana doživotního prezidenta SF&F českého fandomu, což je Zdeněk RAMPAS…
       K chybám, kromě již výše uvedeného malého písma, bych přiřadil i totální absenci dělících mezer mezi odstavci, ve kterých se mění scény děje, a typicky Vlado Ríšovskou „konvencí“ používat palec („) místo „levé a pravé“ uvozovky, což snad už nedělá žádný normální člověk znalý základů DTP.
       Autor: Evans, Richard D.
       česky1998
       Ikárie / Golem Ríša
       110 155 str.
       ISBN: neuvedeno
       Překlad: -
       Obálka: Martin Zhouf
31-05-1998
PeS
       
Poznámka pro PSA a čtenáře: Rabat 35% dnes už chtějí knihkupci, pro distributora musíš počítat dalších nejméně 5 procent. Do nákladů jsi nezapočítal odměnu pro spisovatele a bez ohledu na kvalitu knihy, když ji přepočítáš na hodinovou mzdu, nehodí to příliš.
       Ztotožňovat komodora Sampara s presidentem čs. fandomu je poněkud odvážné. Jde spíše, podobně jako v případě ewoků, o literární výpůjčku. O slavných činech tohoto velikána píše již Hlavička ve své Kapraliádě, a to v době, kdy Waldo Šarý ještě učil občanskou výchovu v imperiální dívčí kadetce.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK