Logo rubriky
8/1998
  Fandom (další) (156)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Naposledy o panenkách v koutě aneb Reakce na reakci

Zdá se, že můj (mírně) jedovatý otevřený dopis panu Čáslavovi splnil svůj účel na sto procent. Dal jsem si za úkol „nováčky ve Fandomu“ vyprovokovat, což se zjevně zdařilo.
       Jako obvykle mi to nedá, abych nezareagoval na několik zajímavých myšlenek reakce na svůj pichlavý článek. Tímto (doufám) uzavírám trilogii - nekonečných cyklů již bylo dosti.
       Ve Fandomu samozřejmě existuje více lidí, kteří podporují příliv nové krve na Porady (a nejsou to jen upíři). Nepředpokládám ale, že by se ozvali v IK. Každý totiž není rejpal (jako já), který do všeho kecá. O tomto tématu se hovořilo na Podzimní poradě 1997 a z některých hlasování si dovolím odhadnout jejich počet na 40 - 60 % účastníků Porad - tj. asi polovina. Je to ovšem jen můj dojem, který může být daleko od pravdy.
       Může si Fandom dovolit nevšímavost? To je jen řečnická otázka. Jistá (značná) míra nevšímavosti je typickým rysem naší společnosti a Fandom není vyjímkou. Tak to prostě je a nevěřím, že by se to v dohledné době změnilo.
       Pokud jste si na Poradě k někomu přisedli a dotyčný se s Vámi nechtěl bavit, tak jste si holt vybrali špatnou osobu nebo špatný čas. Co dodat?
       Opravdu nemohu očekávat, že nováčci na Poradách budou dělat něco jiného, než jen sedět a mlčet. Nováčci ale zase nemohou očekávat, že se budu vnucovat každé neznámé mlčící osobě, kterou na Poradě zahlédnu. Jednak na to nemám povahu a druhak to doufám bude součástí představovacího rituálu. Mám na mysli něco takového jako hlasité představení a všeobecný přípitek nováčkům v pátek okolo deváté večer. Zjistit nováčky by neměl být problém - nějak se musí na Poradu přihlásit.
       Počet nových tváří na Poradě rozhodně není dán neexistencí vítacího rituálu. To může ovlivnit jen lidi, kteří na Poradu přijeli.
       S radostí kvituji, že se mi skutečně podařilo vyhecovat SFK Rauko k výrobě vítacího rituálu a „Programu na podporu neofanů“. Nemusíte se bát, že byste přišli s něčím, co tu v blízké minulosti již bylo. Největším úspěchem posledních let je znovuzavedení tradice představování zúčastněných na začátku Porady. Co pamatuji, tak se o tomto tématu mluvilo podrobněji jen na Podzimní poradě 1997. Egon Čierny tam v záchvatu šílenství nasliboval všelijaké akce a vše se v klidu vrátilo do původního stavu. Žádné akce se samozřejmě nekonaly a konat nebudou.
       Proč jsem něco z toho neudělal sám? Jeden z důvodů jsem napsal již do otevřeného dopisu: „Mně osobně nic v tomto směru nenapadlo, snad budete mít více invence.“ Prostě nevím, jak nějaké nové tváře do Fandomu přilákat a udržet je tam. Nemám nejmenší ponětí, jaký by mohli mít k návštěvě Porad důvod. Znám jen tři důvody, proč jet na Poradu:
  • informace - mít informace z první ruky a mít možnost nějak ovlivnit dění
  • paranoia - vše se musí hlídat proti možnému spiknutí (obvykle pragocentristů)
  • velikášství - beze mne by se to neobešlo (pevně doufám, že z tohoto důvodu na Poradu nikdo nejezdí)
  •        Co se týče vítacího rituálu, tak jsem ho nepovažoval za důležitý a domníval jsem se, že prosazení představení jednajících před Poradou bude stačit. Po Vašem článku jsem změnil názor - zjevně to stačit nebude.
           Druhý důvod je „managerské pravidlo“: Nikdy nedělej to, co můžeš delegovat na někoho jiného.
           Přeji SFK Rauko hodně úspěchů a těším se na výsledky jejich snažení.
           PS: Po vší té chvále od Mr. Čáslavy jsem se musel jít změřit, abych se ujistil, že nemám dva metry dvacet. Nemám.
           1. 7. 1998
    Piter
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK